Období masopustu není o půstu, jak si většina lidí podle názvu myslí. Ba naopak! Masopust byl vždy svátkem, který půstu předcházel. A proto bylo potřeba ho náležitě využít a na dlouhé postní období se připravit. Masopust tak obvykle znamenal čas radosti, zábavy, tance a hlavně dobrého jídla. Jitrnice, škvarky, klobásky, smažené koblihy nebo boží milosti, to jsou tradiční pokrmy, které k období masopustu patří. Vyzkoušejte si doma připravit některá masopustní jídla podle našich receptů.
Obecně se dá říct, že masopust je slavnostní období, které začíná svátkem Tří králů, tedy 6. ledna, a pevné datum konce nemá, protože se vždy vztahuje k Velikonocům, které patří mezi pohyblivé svátky.
Konec masopustu je stanoven na masopustní úterý, tedy den před Popeleční středou, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Vzhledem k tomu, že Velikonoční pondělí připadá každoročně na odlišný den, nelze stanovit přesné datum konce masopustu, které by bylo každý rok stejné.
Lucie Filipi / Shutterstock.com
Smažené koblihy jsou tradiční masopustní pochoutkou. Nezalekněte se dlouhého seznamu surovin, zvládne je i začátečník. Tak pojďme na to!
Nadýchané, jemné tvarohové koblížky hravě připravíte během chvíle jako ideální pohoštění pro nečekanou návštěvu i jako odpolední dezert ke kávě. A smlsnou si na nich děti i dospělí.
V míse utřete změklé máslo s cukrem. Do směsi vmíchejte žloutky s vanilkovým cukrem a postupně přidávejte citronovou šťávu a rum. Odlijte trochu vlažného mléka do menší misky a rozdrobte do něj droždí, vsypte lžíci cukru a mouky a poté lehce promíchejte – mísu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). Do žloutkové směsi přidejte kvásek, zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte asi centimetr vysokou placku. Tu pak rozdělte na dvě části. Pomocí tvořítka (nebo sklenice) si na jedné straně těsta jemně naznačte kruhy. Do středu každého kruhu dejte lžíci marmelády a přiklopte druhou polovinou těsta. Kolečka vykrojte. Na vyvýšených místech, kde je marmeláda, těsto přehněte a stlačte po stranách tak, aby marmeláda nemohla vytéct ven.
Kolečka nechte vykynout zhruba 20 minut (v polovině doby kynutí koblížky otočte, aby nakynuly stejnoměrně). V dostatečném množství tuku (tak, aby koblihy plavaly) je osmažte. Ideální je smažit na středním stupni, nejprve z jedné strany pod pokličkou, kterou pak odkryjte, otočte koblížky a dosmažte je dozlatova. Nechte okapat a obalte v moučkovém cukru.
Pelagija / Shutterstock.com
Recept na boží milosti se většinou dědí v rodině z generace na generaci. Pokud jste po své babičce rodinný recept na toto tradiční velikonoční cukroví nezdědili, můžete si ho zkusit připravit třeba podle toho našeho. Tato smažená dobrota se připravuje s rumem, s vínem, nebo dokonce s pivem. My jsme vyzkoušeli druhou variantu.
Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, žloutky, bílým vínem a smetanou. Přidejte špetku soli, citronovou kůru a změklé máslo. Vše zpracujte v těsto, které poté nechte v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Z těsta vyválejte asi čtyři centimetry silnou placku a rádlem na těstoviny tvořte trojúhelníky nebo obdélníky, ty uprostřed ještě dvakrát nakrojte.
Boží milosti vkládejte do rozpáleného oleje a nechte je osmažit dozlatova. Během smažení se nafouknou. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tip: Naše babičky boží milosti smažily na sádle.
Chatham172 / Shutterstock.com
Křupavé škvarkové pagáče jsou o něco náročnější na přípravu, ale o to více vám budou chutnat. Voňavým překládaným pagáčkům z kynutého těsta odolá jen málokdo.
Bojan Pavlukovic / Shutterstock.com
Do mísy dejte zhruba polovinu vlažného mléka, pět lžic cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. Mezitím si v druhé míse smíchejte zbytek mléka, mouku, vejce, olej a přidejte vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujte těsto a nechte ho 10 minut odpočinout. Poté těsto na pomoučeném vále vyválejte na asi půl centimetru vysoký obdélník a posypte ho vlažnými škvarky. Placku se škvarky osolte podle chuti. Obdélník pak na třikrát přeložte a nechte 10 minut odpočinout.
Po 10 minutách postup zopakujte – těsto přeložte na třikrát a opět nechte odpočívat. Poskládaný plát pak rozválejte válečkem do obdélníku vysokého zhruba dva až tři centimetry a vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka nebo sklenice. Ta pak přemístěte na plech a nechte nakynout. Pagáče před tím, než je dáte do vyhřáté trouby, na povrchu lehce nařízněte ostrým nožíkem a potřete rozšlehaným vejcem. Na závěr posypte kmínem, poté pečte na 190 °C asi čtvrt hodiny.