Začala platit zvýšená sazba spotřební daně z tabákových výrobků. Nově se daň vztahuje i na elektronické cigarety

Krabička cigaret ristoforesecan / Shutterstock.com

Od 1. února 2024 došlo ke zvýšení sazby spotřební daně u tabákových výrobků. Sazba daně na cigarety, doutníky a tabák určený ke kouření se zvyšuje o 10 %, zatímco u zahřívaného tabáku se daně zvyšují o 15 %. Nově se spotřební daň bude vztahovat i na elektronické cigarety, což je součást vládního opatření směřujícího ke konsolidaci státního rozpočtu.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Za cigarety si připlatíme

Zástupci tabákových společností předpovídají, že v důsledku těchto změn dojde k navýšení ceny krabičky cigaret přibližně o 8 Kč. Cena balení zahřívaného tabáku by se měla zvýšit o 3 Kč.

Spotřební daň, která bude nově uvalena na elektronické cigarety, se týká náplní, přičemž sazba pro tento rok byla stanovena na 2,50 Kč za mililitr. U nikotinových sáčků byla stanovena nová sazba spotřební daně ve výši 0,40 Kč za gram.

Daň na cigarety se bude dále zvyšovat

Plánované zvyšování sazby spotřební daně na tabákové výrobky bude pokračovat i v nadcházejících letech. U cigaret, doutníků a tabáku určeného ke kouření se očekává roční zvýšení o 5 % až do roku 2027. U zahřívaného tabáku se předpokládá roční nárůst daně o 15 % až do téhož roku. Co se týče elektronických cigaret, sazba daně by měla do roku 2027 vzrůst na 10 Kč za mililitr, u nikotinových sáčků se očekává zvýšení na 1,70 Kč za gram.

Mladá žena kouří elektronickou cigaretu Oleggg / Shutterstock.com

Na spotřební dani z tabákových výrobků se vybralo méně

V minulém roce bylo na spotřební dani z tabákových výrobků vybráno 53,1 miliardy korun, což je o 6,2 miliardy korun méně než v předchozím roce. Ministerstvo financí vysvětlilo tento pokles změnou v preferencích spotřebitelů, kteří se ve větší míře orientují na elektronické cigarety namísto klasických cigaret.

Zdroj: ČTK