Češi si v roce 2024 připlatí za alkohol. Jen kvůli vyšší spotřební dani až o 15 korun

Lahve vína DuxX / Shutterstock.com

S koncem roku v Česku tradičně roste poptávka po alkoholu. Na jedné straně jde o mnohdy nezbytnou součást silvestrovských oslav, na té druhé se ale řada Čechů snaží také předzásobit. Už počátkem ledna totiž vstoupí do účinnosti konsolidační balíček, ve kterém se počítá i se zvýšením spotřební daně z lihu. Ceny alkoholických nápojů by měly během několika dnů citelně narůst.

Přečtěte si také

Donášková služba Foodora na Slovensku ze dne na den skončila. Hrozí to i u nás?

Za alkohol dáme více

Spotřební daň z lihu se počátkem roku 2024 zvýší o 10 %. Výše spotřební daně v lihu obsaženém ve výrobcích vzroste ze 32 250 na 35 500 Kč/hl etanolu. Podobně stoupne i spotřební daň u lihu, který je obsažený v destilátech z pěstitelského pálení, a to z 16 200 na 17 800 Kč/hl etanolu.

I kvůli avizovanému zdražení se řada Čechů snaží nyní předzásobit a na vyšší poptávku po alkoholických nápojích před Silvestrem reagují i obchodníci.

Data Kupi.cz ukazují, že v prosinci jsou velmi oblíbené slevové trháky na Bohemia Sekt. Před Silvestrem akční cena za Bohemia Sekt klesá ke 100 Kč, ještě v roce 2019 to ale bylo o 10 korun méně. Z whiskey nyní řetězce sází hlavně na Jack Daniels, z likérů na klasický vaječňák nebo kupříkladu Baileys.

Lahev Baileys Mehaniq / Shutterstock.com

Zdraží až o 15 korun

Po vyprodání zásob z roku 2023 se tak tuzemští spotřebitelé musí připravit na to, že ceny oblíbených lihovin porostou. V praxi je možné očekávat, že lahev lihoviny by měla v tuzemských obchodních řetězcích zdražit asi o 6 až 15 Kč.

Každá likérka však bude na změnu spotřební daně reagovat jinak. Je tak možné, že některé společnosti své ceny zvýší i víc. V roce 2024 totiž firmám vzroste také daň z příjmu právnických osob a četných úprav se dočkal i zákoník práce. Náklady firem tak budou v porovnání s rokem 2023 vyšší.

V Česku je vysoká spotřeba alkoholu

Obliba alkoholických nápojů sice během posledních let v Česku postupně klesá, stále je ale v porovnání se zbytkem světa velmi vysoká. Data Českého statistického úřadu ukazují, že v roce 2021 vypil každý Čech v průměru 9,7 litru čistého lihu.

Je otázkou, jak na zvýšené ceny alkoholických nápojů budou čeští spotřebitelé reagovat. V krajním případě může balíček ohrozit hlavně malé výrobce. Data z maloobchodu z posledních měsíců totiž ukazují, že Češi svou poptávku razantně utlumili.

Žena nakupuje víno NDAB Creativity / Shutterstock.com

Černý trh i nákupy v zahraničí

Maloobchodní tržby se už několik měsíců v řadě propadají. Pokud Češi budou na vyšší ceny alkoholu reagovat dalším poklesem nákupů, hrozí i zánik některých palíren nebo propouštění zaměstnanců. Češi navíc mohou nakupovat levnější alkohol v sousedních státech jako třeba v Polsku. Zároveň hrozí, že do obliby se opět dostane černé pálení, se kterým vždy souvisí zdravotní rizika.

Vláda Petra Fialy navíc schválila, že v letech 2025 a 2026 se spotřební daň z lihu bude opět zvyšovat. Nejprve o 10 % a v roce 2026 o dalších 5 %. Konečná cena alkoholických nápojů v tuzemských obchodních řetězcích tak bude nejspíš stoupat i v příštích letech.

Zdroje: irozhlas.cz, idnes.cz, kupi.cz