Inflace sice klesá, sladkosti ale v Česku zdražují. Doplácí na vyšší cenu cukru

Různé druhy sladkostí v miskách DenisMArt / Shutterstock.com

Ačkoliv meziroční míra inflace začíná v České republice pomalu klesat, některé výrobky zdražují dál. Data společnosti Kupi.cz ukazují, že výrazný cenový nárůst je v posledních týdnech patrný hlavně u cukrovinek. Zdražily oblíbené bonbony, sušenky i piškoty. Vyšší ceny analytici Kupi.cz sledují rovněž u sladkých limonád.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Sladkosti podražily

Akční cena osmdesátigramového balení oblíbených bonbonů značky JoJo se v říjnu meziročně zvýšila o více než 31 %. Zákazníci v tuzemských obchodních řetězcích tak za oblíbenou cukrovinku v průměru zaplatili celkem 16,63 Kč. Ještě loni to přitom bylo o skoro 4 Kč méně.

Podobně je to ale i v případě dalších oblíbených sladkostí. Za piškoty značky Opavia platili čeští spotřebitelé v říjnu meziročně o 24,65 % víc, oplatky Mila od Sedity byly dražší o 14,9 %. Stoupla ale i cena limonády Pepsi (o 29,98 %) nebo sladkých sirupů (o 31,46 %).

Holčička drží v rukách bonbony NaNahara Sung / Shutterstock.com

Drahý cukr jako příčina

Oblíbené cukrovinky i sladké limonády v uplynulých týdnech zdražily zejména kvůli vyšším cenám cukru. Už v červenci statistici napříč Evropskou unií hlásili, že cena této komodity je na historických maximech. Důvodem byla hlavně masivní vlna veder a ničivé sucho, což zemědělským surovinám obecně neprospívá.

Trvalo jen pár měsíců, než se dražší cukr propsal i do konečných cen některých produktů. Brzy na něj zareagovali zpracovatelé a v konečném důsledku i obchodníci. Vyhlídky do dalších měsíců navíc nejsou pozitivní, zásoby cukru v Evropě jsou z velké části vyčerpané a neobvykle suché počasí v posledních měsících trápí třeba i Indii nebo Thajsko, které se dlouhodobě řadí mezi největší vývozce cukru na světě.

Thajská produkce cukrové třetiny se v klíčovém období růstu v meziročním srovnání odhadem snížila o 15 %. Indická asociace cukrovarů očekává, že produkce cukru na území Indie se v letech 2023 a 2024 propadne na 33,7 milionu tun, což je oproti předchozím rokům zhruba 8% pokles.

Vyšší ceny cukru trápí i USA

Údaje Mezinárodního měnového fondu ukazují, že světové ceny cukru dosáhly v posledních dvou měsících na nejvyšší hodnoty za posledních 12 let. Vyšplhaly se dokonce nad úroveň 28 amerických centů za libru (454 gramů, v přepočtu 14 Kč za jeden kilogram).

Zdražování cukrovinek navíc do dalších měsíců predikují i další velké ekonomiky. Americké ministerstvo zemědělství předpokládá, že maloobchodní ceny sladkostí i cukru v roce 2023 porostou o 8,9 %.

Kostky cukru a cukr krystal na dřevěné lžíci qoppi / Shutterstock.com

V České republice navíc už počátkem roku 2024 vejde do praxe konsolidační balíček vlády Petra Fialy, ve kterém se počítá i s četnými změnami daně z přidané hodnoty. V případě potravin sazba DPH sice o tři procentní body klesne, to se ale netýká nealkoholických nápojů, tedy i oblíbených sladkých sirupů nebo Coly, kde se sazba DPH o 6 procentních bodů zvýší.

Čeští spotřebitelé se tak budou muset připravit na to, že výrobci a následně i obchodníci nárůst DPH u nealkoholických nápojů promítnou i do konečných cen v obchodech.

Zdroje: idnes.cz, seznamzpravy.cz, kupi.cz