Zákaz plastových sáčků i mini šamponů v hotelech. EU plánuje konec dalším jednorázovým obalům

Mini šampony v hotelové koupelně OlegDoroshin / Shutterstock.com

Komise Evropské unie projednává další položky na seznam zakázaných plastových obalů. Tentokrát by se nařízení mělo týkat například jednorázových sáčků na ovoce a zeleninu, mini balení hotelové kosmetiky nebo nerecyklovatelných balíčků z e-shopů. Cílem je nejen prevence a redukce obalového odpadu, ale i motivace k užívání opakovaně použitelných obalů. Kdy má nové nařízení vejít v platnost a jaký bude mít dopad na spotřebitele?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Nařízení ovlivní nakupování i cestování

Na chystaném legislativním zákazu dalších neekologických jednorázových obalů se začátkem tohoto týdne shodli ministři životního prostředí států EU. Podobně jako například před rokem definitivně skončily jednorázové plastové kelímky, příbory a misky, vatové tyčinky, tyčky od balónků nebo brčka, by za pár let měly na černou listinu přibýt další nevhodné obaly.

Zatím se hovoří například o miniaturních hotelových lahvičkách, ve kterých hosté obvykle dostávají šampony nebo sprchové gely, smršťovacích fóliích na kufry na letištích, lehkých igelitkách nebo sáčcích na ovoce, zeleninu a pečivo.

Žena drží nákup v plastových sáčcích ARIMAG / Shutterstock.com

Do obchodů jen s vlastními obaly?

Uvedené nařízení by mělo vejít v platnost nejprve v roce 2030. Pro zákazníky by tak pravděpodobně znamenalo nutnost nosit si do obchodů na vybrané potraviny a produkty vlastní obaly, nebo si kupovat opakovaně využitelné síťovinové či bavlněné sáčky, které se již nyní prodávají ve všech větších řetězcích. Podle EU by se postupně měla nahradit většina jednorázových obalů v obchodech, restauracích a na trhu za znovupoužitelné.

Jak uvedl zpravodaj TN.cz, evropští poslanci sice chtějí zakázat prodej lehkých pytlíků, nicméně jen v případě, že nejsou potřeba z hygienických důvodů nebo pro nákup volně položených potravin. Bude tedy potřeba teprve vyjasnit, jaké obaly mají opakovanou využitelnost splňovat.

„Poslanci chtějí rozlišit a vyjasnit požadavky na obaly, které mají být znovu použity nebo znovu naplněny. Opakovaně použitelné obaly by měly splňovat řadu kritérií, včetně minimálního počtu opakovaných použití,“ uvádí v návrhu Evropská komise. U řady typů obalů tak bude mimo jiné povinný určitý podíl recyklovatelných materiálů, nebo budou stanoveny cíle pro opakované používání, recyklovatelnost a kompostovatelnost.

Zkomplikuje se posílání zboží z e-shopů?

Plánovaná změna se tak ve velké míře dotkne také internetových prodejců. I ti musí do roku 2030 zajistit, že budou zboží odesílat ve znovupoužitelných nebo recyklovatelných obalech. Některé e-shopy se ovšem již nyní obávají, že v praxi nařízení narazí a pro sběr takových eko obalových materiálů bude chybět dostatečná infrastruktura.

„Tato oblast je velká výzva, a to hlavně kvůli chybějící infrastruktuře pro zpětný sběr vratných obalů, výkup použitých obalů, ale také z ekonomického hlediska těchto procesů. Bylo by užitečné, kdyby budoucí legislativa EU pomohla firmám urychlit tento přechod a byla jim poskytnuta podpora,“ citovala TN.cz mluvčí nakladatelství Martinus Annu Porubskou.

Ekologické obalové materiály, které přispívají ke snížení uhlíkové stopy, si můžete u mnoha e-shopů zvolit již nyní. Jsou ale za příplatek, obvykle v rozmezí 20 až 40 korun. Nabízí se tedy otázka, nakolik se nové podmínky pro balení zásilek promítnou do cen dopravy a nakolik za ně budou připlácet sami zákazníci.

Pohled shora na balení balíčků Ground Picture / Shutterstock.com

90 % obalů má končit ve správných kontejnerech

Právě recyklovatelnost obalů je jedním z klíčových předpokladů snížení množství odpadu. „Cílem je předcházet vzniku obalových odpadů, podporovat vysoce kvalitní recyklaci a vytvářet trh s druhotnými surovinami,“ vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík, uvedl to server Novinky.cz. Podle Hladíka by mělo nové nařízení také zlepšit informovanost spotřebitelů a vytvořit nové obchodní příležitosti.

Členské státy by podle Evropské unie měly v následujících letech zajistit, že devadesát procent materiálů v obalech bude do roku 2029 končit v kontejnerech na tříděný odpad. S tím mimo jiné souvisí i dlouho plánovaný systém vratných záloh na plastové lahve od nápojů a plechovky, který se v Česku již připravuje a testuje u spotřebitelů (např. ve vybraných prodejnách Lidl, Kaufland, Albert a online také přes Rohlík.cz).

Zdroje: novinky.cz, tn.nova.cz, svetbaleni.cz