Papírová brčka škodí planetě stejně jako ta plastová. Navíc mohou ohrožovat naše zdraví

Papírová brčka ve sklenici Lyudmila Shabalovskaya / Shutterstock.com

Papírová či bambusová brčka měla planetě ulevit, nyní se ukazuje, že škodí stejně jako ta plastová. V ohrožení přitom může být nejen životní prostředí, ale i lidské zdraví. Dokazují to nedávné závěry belgických vědců. Jak moc je používání alternativních brček nebezpečné a který materiál vyšel z testu na škodliviny nejlépe?

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Většina rostlinných brček je toxická

Během poslední doby zaplavila naše domácnosti, kavárny, bary a restaurace. Papírová brčka přišla spolu s bambusovými, skleněnými, nerezovými či slaměnými jako ekologičtější náhrada těch plastových, k jejichž plošnému zákazu přistoupila Česká republika vedle ostatních členských států Evropské unie. O až tak vhodnou alternativu se ovšem nejedná, jak nedávno odhalili belgičtí vědci z univerzity v Antverpách.

Ti během prvního výzkumu tohoto typu testovali 39 různých alternativních brček, která posbírali napříč Belgií a Velkou Británií ze supermarketů, fast foodů, obchodů a restaurací. A u drtivé většiny značek (ve 27 případech) objevili toxické chemikálie známé jako per a polyfluoroalkylované látky (PFAS). Ty se běžně používají při výrobě outdoorového oblečení, koberců nebo nepřilnavého nádobí, protože jsou odolné vůči vodě, teplu a skvrnám. Do brček se přidávají, aby zvýšily jejich pevnost a voděodolnost. Alarmující ovšem je, že se tyto chemikálie velmi dlouho rozkládají a toxické látky tak mohou dlouhodobě přetrvávat v přírodě a půdě i v našem organismu.

Žena drží sklenici a brčko na stole Syda Productions / Shutterstock.com

Při běžném používání se o zdraví bát nemusíme, ale...

„Brčka vyrobená z rostlinných materiálů, jako je papír nebo bambus, jsou často prezentována jako udržitelnější a ekologičtější než ta plastová. Nicméně přítomnost chemikálií PFAS v takových brčkách znamená, že to není vždy nutně pravda,” citoval deník Independent doktora Thima Groffena z týmu stojícího za zmíněným výzkumem.

Groffen na druhou stranu veřejnost ubezpečil, že při občasném používání nejsou chemikálie v brčkách zdraví nebezpečné, neboť nejsou obsažené v rizikovém množství. Jejich škodlivost se ovšem může projevit z dlouhodobého hlediska, protože se v těle mohou postupně hromadit.

Chemikálie se rozkládají i tisíce let

Jaké zdravotní problémy mohou PFAS způsobovat? Vědci hovoří o možné spojitosti s nárůstem hladiny cholesterolu, se sníženou účinností vakcín, chronickými záněty štítné žlázy, poškozením jater nebo třeba rakovinou ledvin či varlat, u matek rovněž s nižší porodní váhou novorozenců.

I přesto ale zátěž představují spíše pro životní prostředí. Tyto látky se rozkládají v průběhu času velmi pomalu a v přírodě mohou přetrvávat i tisíce let, také proto se jim přezdívá věčné chemikálie.

Bambusová a nerezová brčka spolu s kartáčky KG Design / Shutterstock.com

Nejvhodnější materiál? Netoxická nerez!

Ze všech testovaných vzorků se jednoznačným propadákem stala papírová brčka. Přítomnost toxických látek PFAS se prokázala u 90 % z nich (u 18 z 20 papírových vzorků). Lépe na tom nebyla ani brčka bambusová (chemikálie zjištěny u 4 z 5 vzorků). U skleněných se toxiny objevily ve dvou z pěti testovaných případů.

Jako nejvhodnější se potom prokázala brčka z nerezové oceli, škodlivé látky PFAS neobsahovalo žádné z hodnocených. I nadále tak zůstávají, co se udržitelnosti, ekologie, odolnosti a znovupoužitelnosti, jednou z nejlepších variant.

  • Nákupní tip: Kovová brčka z nerezové oceli koupíte nejčastěji v sadách i s čistícím kartáčkem, po 4 kusech je prodává například Orion (za 89 Kč) nebo Tescoma (za 109 Kč), v Kitos jich mají 6 kusů (do 21. 9. za 69 Kč v akci), větší 10ks balení pořídíte od značek Ecocare (od 139 Kč) či Verk (od 107 Kč), případně se dají koupit i samostatně, na internetu jejich cena začíná na cca 50 Kč za kus (značka Tierra Verde).

Zdroje: independent.co.uk, news.sky.com, idnes.cz