Zářivky, které má téměř každý doma, se přestanou vyrábět. Alternativa je až čtyřikrát dražší

Tyčové zářivky Poetra.RH / Shutterstock.com

Od 25. srpna začal platit zákaz výroby a uvádění do prodeje tyčových (lineárních) zářivek typů T5 a T8. V kuchyních je má přitom většina Čechů, stejně tak jsou hojně rozšířené v kancelářích, provozech nebo u akvaristů. Důvodem je přijetí evropské směrnice týkající se regulace neúsporných výrobků obsahujících jedovaté kovy. Jak to bude nyní vypadat s dostupností a prodejem zářivek na našem trhu? A jak moc si budeme muset připlácet za vhodné alternativy?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Proč tyčové zářivky mizí z trhu?

Trubicové fluorescenční zářivky typu T5 a T8 mají vysokou svítivost a v domácnostech a na pracovištích představují vhodné řešení do míst, kde není dostatek přirozeného a přímého světla.

Podobně jako klasické žárovky s wolframovým vláknem nebo ty halogenové se ovšem brzy dočkají svého konce. Evropská unie rozhodla na základě směrnice RoHS o jejich zákazu.

Důvodem je zejména obsah toxické rtuti a jedovatého fosforu. Tyto látky totiž často kvůli nedostatečné recyklaci končí v životním prostředí, kde působí jako škodlivé toxiny. Dalším důvodem pro ukončení výroby a distribuce zářivek T5 a T8 je rovněž jejich vysoká spotřeba elektřiny a krátká životnost.

Muž zapojuje stropní zářivku alexeisido / Shutterstock.com

Kde tyčové zářivky ještě seženete?

Zákaz dodávaní tyčových zářivek na evropský trh začal platit koncem srpna, nicméně to neznamená, že je jejich používání úřady omezováno nebo že bude potřeba stáhnout z prodeje všechny aktuálně dostupné výrobky. Oblíbené zářivky budou v hobby marketech, železářstvích, domácích potřebách, speciálních prodejnách a v e-shopech dostupné až do svého vyprodání. Již ale nebude možné doobjednat a naskladnit nové kusy.

Čím tyčové zářivky nahradit?

Původní zářivky nahradí LED trubice se stejnou délkou a paticí, i nadále tedy bude při nákupu a výběru rozhodovat požadovaný průměr (pro T5 je to 16 mm, pro T8 je to 26 mm), výkon a barva světla. Zákazníky může zpočátku odradit jejich vyšší cena, nicméně na rozdíl od původního řešení mají „ledkové“ značně vyšší životnost a jsou také úspornější, co se spotřeby elektřiny týče.

„LED trubice existují v mnoha variantách a kvalitách. Pro náhradu je vhodné zvolit typ, který je možné provozovat s příslušným předřadníkem (elektronický, elektromagnetický či univerzální). Je vhodné vybírat typy s dostatečným světelným tokem a dostatečným úhlem vyzařování,“ přiblížil Michal Staša z konzultační společnosti SEVEn, uvedl to server Peníze.cz.

LED světelná trubice a zářivka na modrém pozadí wk1003mike / Shutterstock.com

Kolik stojí LED zářivky?

Aktuální cena lineárních fluorescenčních zářivek typu T5 a T8 se běžně pohybuje kolem 45 až 95 Kč. Ty nejmenší LED zářivky podobného typu vhodné pro domácí využití přitom stojí i 150 až 250 Kč, tedy klidně i čtyřikrát více. Jakmile proto již nebudou zakázané varianty k sehnání, budou se muset spotřebitelé připravit na vyšší počáteční investici.

Která další světla budou zakázána?

Již letos v únoru se na trh přestaly dodávat také kruhové zářivky s označením T5, stejně tak kompaktní zářivky s označením CFLni. V září by se pak měl zákaz výroby a distribuce na trh rozšířit také na halogenové výbojky s označením G4, GY6.35 a G9. Podobně jako u lineárních zářivek ale bude i tyto možné nahradit odpovídajícím LED retrofitem.

Zdroje: Chip.cz, iDNES.cz, Penize.cz