Kořen čekanky má léčivé účinky a pomůže s hubnutím

Nápoj z čekanky v bílém hrnku a květ čekanky na dřevěném podnosu Kabachki.photo / Shutterstock.com

Na čekanku můžete v přírodě i ve městě narazit velmi často. Věděli jste ale, že je tato běžně rostoucí květina hotovým zázrakem? Pod blankytně modrými kvítky se totiž ukrývá cenný poklad. Kořen čekanky má plno blahodárných účinků, je ideálním sladidlem s nízkým glykemickým indexem a také skvělou náhražkou kávy. Co všechno ještě umí a v jaké podobě jej můžeme konzumovat?

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Co je čekanka?

Čekanka je rod rostlin z čeledi hvězdnicovitých, který zahrnuje několik druhů bylin s modrými, bílými nebo růžovými květy. Čekanka se pěstuje jako potravina, léčivka nebo okrasná rostlina. Má mnoho využití v kuchyni i v léčitelství.

Nejznámější druhy

  • Čekanka obecná: Je to vytrvalá bylina s tuhým stonkem a jasně modrými květy. Z jejího kořene se pražením připravuje náhražka kávy zvaná cikorka. Kořen čekanky také obsahuje inulin, který je prospěšný pro trávení a snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Čekanka listová nebo štěrbák: Je to jednoletá nebo dvouletá bylina s různorodými listy, které se konzumují jako salát. Čekanka listová má hořkou chuť, ta se zmírňuje namočením do vody nebo octa.
  • Čekanka hlavičková nebo salátovka: Je to poddruh čekanky listové s kulatou hlavičkou složenou z hustých listů. Čekanka hlavičková má mírnější chuť než čekanka listová a je oblíbenou součástí salátů.
Čekankový nápoj v hrnku, čekanka ve váze Pogodina Natalia / Shutterstock.com

Účinky čekanky na zdraví

Čekanka obecná je známá a oblíbená zejména pro svůj pozitivní vliv na trávení a vylučování či na regulaci hladiny cukru v krvi. Z rostliny se nejčastěji zpracovává právě kořen, protože obsahuje nejvíce účinných látek. Důvodů, proč byste jej měli zařadit do svého jídelníčku, existuje mnoho:

  • Přispívá k normální činnosti jater a střev a zlepšuje problémy s trávením (je vhodný i pro těhotné ženy).
  • Podporuje pročišťování těla a zdravé vylučování a pomáhá léčit problémy močových cest.
  • Zajišťuje správné fungování kardiovaskulárního systému.
  • Vyrovnává hladinu glukózy v krvi, snižuje cholesterol a je prevencí cukrovky.
  • Díky vysokému obsahu manganu zlepšuje stav kostí a kloubů.
  • Upravuje chuť k jídlu a je účinný při redukci tělesné hmotnosti.
  • Obsahuje inulin – prebiotikum zvyšující imunitu.

Na co se používá čekanka?

Kořen čekanky je běžně dostupný ke koupi v mleté či drcené podobě (nejčastěji jej koupíte za cenu kolem 60–100 Kč za 100 g). Dá se z něj vařit čaj a horké či studené odvary. Rozemletý usušený kořen čekanky je také známý jako cikorka neboli alternativní „káva“. Ačkoliv neobsahuje kofein, má obdobně povzbuzující účinky. Na rozdíl od kávy je ale zdravější, snižuje hladinu stresu a je vhodná i pro těhotné ženy nebo lidi s vysokým krevním tlakem.

Tip: Kořeny čekanky si můžete nasbírat i v přírodě – ideálně na konci léta a během podzimu. Doma je stačí opláchnout, rozříznout a vysušit v troubě. Poté je rozemelte na drobná zrníčka a používejte podobně jako sypaný čaj nebo mletou kávu.

Lívance s mandlemi a banány na talíři, vedle je v nádobě čekankový sirup a v hrnku čekankový nápoj Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Čekankový sirup

Čekankový sirup se vyrábí z kořene a je oblíbeným low carb sladidlem. Má velmi nízký glykemický index (nižší než 5) a obsahuje výrazně méně sacharidů a kalorií než jiná přírodní sladidla, jako například agávový nebo javorový sirup. Naopak ale nese mnohem více rozpustné vlákniny, která působí příznivě na trávicí systém a pozitivně ovlivňuje pocit nasycenosti. Vhodný je i pro osoby s intolerancí na lepek či laktózu.

V kuchyni jej můžete použít místo všech běžných sladidel – hodí se do studené i teplé kuchyně, na pečení a vaření, přípravu koktejlů, smoothie, do čaje nebo kávy či k ochucení mléčných výrobků, lívanců či zmrzliny.

Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

Kde koupit čekankový sirup?

Čekankový sirup koupíte v obchodech se zdravou výživou (případně v těchto sekcích v supermarketech), v některých drogeriích, lékárnách a samozřejmě také na internetu. Můžete vybírat z několika značek a cena se běžně pohybuje od 30 do 45 Kč za 100 g. Sirup se obvykle prodává v baleních od 250 do 450 g.

Na trhu jsou k dostání také upravené čekankové sirupy pro děti nebo ochucené toppingy z čekankového extraktu, které nabízí zdravější a méně sladkou alternativu k oblíbeným ovocným, čokoládovým či karamelovým polevám.

Zdroje: Sever.rozhlas.cz, Wikipedia.org, Kupi.cz, Prozdravi.cz, Bylinkyprovsechny.cz