Jalovec je zázrakem nejen pro likéry a kančí. Pomáhá s trávením, hubnutím i mládnutím

Jalovec v dřevěné misce, větvičky jalovce Melica / Shutterstock.com

Známe ho z ginů, pálenek i receptů. Věděli jste ale, že je dobré čas od času pár kuliček jalovce z kořenky zapít, uvařit si z nich čaj nebo udělat koupel? Jalovec má blahodárný vliv na trávení, hubnutí i na pohybový aparát. Jak užívat čerstvé či sušené plody? Který druh jalovce použít pro zdraví a který na vaření?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Co je jalovec?

Jalovce jsou skupinou stálezelených jehličnatých (cypřišovitých) keřů či stromů, kterých existuje až 70 druhů. Plody neboli šištice se nazývají jalovčinky a mezi nejběžnější u nás patří ty z jalovce obecného, který je možné pěstovat i na našich zahradách. Má typické kulovité, aromatické šištice tmavě modré barvy.

Sušené kuličky jalovce jsou běžně dostupné v prodejnách s kořením a na internetu. Koupíte je také ve většině supermarketů, velkoobchodů a ve zdravých výživách (např. od značek Vitana, SanusVia, Metro Chef, GurmEko apod.). Za balení 20 g dáte kolem 30 Kč.

Kromě nejběžnějších sušených šištic jalovce obecného, které se hodí na vaření i pro medicínské využití, jsou obvykle k dostání také další dva druhy:

  • Jalovec červenoplodý: sušené červené plody jsou pro své zajímavé aroma a antibakteriální, antiseptické a antiparazitické účinky vyhledávané především pro výrobu kosmetiky i pro aromaterapii, vonné směsi, olejíčky a svíčky.
  • Jalovec černý: používá se hlavně v kuchyni, je neodmyslitelnou ingrediencí britských ginů, používá se k nakládání masa před uzením, do marinád i džemů a podobně jako jalovec obecný se užívá pro své četné příznivé účinky na zdraví.
Modrý a červený jalovec v dřevěných miskách usmee / Shutterstock.com

Jaké má jalovec využití?

A proč je dobré jalovec užívat preventivně nebo při zdravotních potížích? Má diuretické (močopudné) účinky a napomáhá odvodňování organismu, navíc snižuje hladinu krevního cukru. Příznivě působí na trávení, zabraňuje nadýmání a plynatosti, detoxikuje a eliminuje škodlivé bakterie ve střevech.

Při nachlazení ulevuje od kašle a uvolňuje dýchací cesty. Koupele s jalovcem blahodárně působí na pohybový aparát, pomáhají od otoků i bolestí svalů, kloubů a revmatu. V neposlední řadě je jalovec považován za silný antioxidant – zpomaluje stárnutí buněk, bojuje proti volným radikálům i oxidačnímu stresu.

Mějte ovšem na paměti, že se jeho užívání nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a lidem s onemocněním ledvin.

Co z jalovce připravit?

  • Suché plody: lžičku nadrcených lze zapít vodou, případně z nich uvařit čaj (2 lžičky povařte na tři minuty ve 300 ml horké vody a poté nechte ještě 15 minut louhovat). Pijte po dobu 2–3 týdnů při nachlazení, hubnutí nebo odvodňovací kúře.

Tip: Máte-li čerstvé otrhané šišky, ty co nejdříve doma rozprostřete do jedné vrstvy na plech či plát a nechte větrat nebo sušit, mají totiž tendenci se velmi rychle zapařovat.

  • Čerstvé: nejčastěji se užívají pro podporu trávení před a po těžkém jídle i při zažívacích potížích. Denně stačí požvýkat pár čerstvých plodů.
  • Koupel: cca 4 až 8 hrstí sušených nebo čerstvých šištic (někdy se též používají mladé výhonky) 15 minut povařte ve 1–2 litrech vody. Odvar pak přilijte do vany.
  • Tinktura nebo olej: ideální k potírání a masírování bolavých svalů a kloubů, otoků a kožních problémů. Sušené kuličky jalovce naložte do kvalitního oleje nebo alkoholu (min. 60%) a nechte s občasným protřepáním po dobu několika týdnů louhovat. Alkoholovou tinkturu pak můžete užívat i vnitřně, třeba při nachlazení a trávicích potížích.
Výroba masti z jalovce iva / Shutterstock.com

Použití jalovce v kuchyni

Kromě zajímavé pryskyřičné, pikantní, lehce palčivé a hořkosladké chuti a vůně se jalovec do jídel přidává také díky tomu, že zvyšuje stravitelnost těžších pokrmů. Klasikou je například jeho kombinace s kančím, zvěřinou či drůbežím (divokým). Maso se dokonce do drceného jalovce nakládá, aby dozrálo a uleželo se.

Používá se také k dochucení omáček (zejména tmavých nebo rajské), nádivek, gulášů, dušených a zapékaných masových či zeleninových jídel, a dokonce i ovocných marmelád. Velmi dobře se chuťově doplňuje s kysaným zelím, koriandrem, jablky, tymiánem, kmínem či saturejkou.

A samozřejmě je nedílnou součástí řady lihovin, jako jsou giny, likéry nebo bylinné borovičky.

Zdroje: Bylinkyprovsechny.cz, Zdravi-liftea.cz, iReceptar