Sezona švestek je v plném proudu. Připravte si křupavý crumble nebo skvělé chutney

Švestky s proutěném košíku Nitr / Shutterstock.com

Domácí povidla, klasický kynutý koláč s mákem a švestkami nebo tvarohové kvedlíky se švestkami. Jamile se začnou tyto dobroty objevovat na našich talířích, je to neomylný znak, že je sezona švestek v plném proudu. Záleží na odrůdě i místě, kde rostou, ale obecně lze říct, že tyto fialové sladké plody stromu slivoně dozrávají od července až do září. Užívat si jich tedy můžeme plnými doušky. Úrody ale bývá často tolik, že je nutné vymyslet, jak je uchovat, aby nám vydrželi co nejdéle. Přinášíme vám proto pár tipů!

Přečtěte si také

Mrazuvzdorné truhlíky. Poradíme vám, čím v zimě osázet balkon, aby zářil všemi barvami
Mrazuvzdorné truhlíky. Poradíme vám, čím v zimě osázet balkon, aby zářil všemi barvami

Na co jsou dobré švestky?

To, že mají švestky v České republice svou tradici, je věc jasná. Jejich historie ale sahá možná dál, než si dovedeme představit. První sazenice k nám přivezl už Karel IV., i proto se ještě v některých částech Moravy říká tomuto fialovému ovoci dodnes „karlátka“ nebo „kadlátky“. V kuchyni mají švestky velmi široké využití. Kromě toho, že jsou výborné ty čerstvé, třeba ke svačině nebo jen tak na chuť, lze je použít do sladkých i slaných jídel, udělat z nich kompot nebo povidla, zamrazit je, usušit nebo z nich přepálit slivovice.

Nemáte zahrádku? Vyhledejte si švestky v akci

Kupte se slevou Švestky.

Porovnat slevy

Kdy jsou švestky zralé?

Sezona švestek začíná především s ohledem na jejich odrůdu a na zeměpisnou šířku, kde rostou v červenci a poslední fialové plody lze mnohde sklízet ještě v průběhu září. Sklízet by se měly ve stádiu nejvyšší zralosti, protože ty, které byly ze stromu utržené ještě jako nezralé, dozrávají pak v „domácích“ podmínkách velmi špatně, a především nemají onu typickou švestkovou chuť ani vůni. Správně zralé švestky jsou pevné, ale měkké a jejich chuť by měla být příjemně sladká, mají také sytou barvy a na povrchu mají bělavý snadno stíratelný povlak, který je chrání před vysycháním a je znakem jejich čerstvosti.

Švestky a hrušky a jablka Nerza / Shutterstock.com

Netradiční ovocný salát ze švestek

Tento ovocný salát může být velmi příjemným zpestřením jídelníčku a ideální je třeba na svačinu. Stačí jen pár ingrediencí, chvilka času a můžete podávat.

Budete potřebovat:

  • 5 švestek
  • 2 hrušky
  • Citronová šťáva
  • Vlašské nebo piniové oříšky v karamelu
  • 100 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 2–3 lžíce medu nebo sirupu dle vaší volby (javorový, agávový, konopný)
  • skořici a vanilku
  • snítka máty

Jak na to?

Ovoce omyjte, švestky vypeckujte, hrušky zbavte jadřinců a vše nakrájejte na kostičky tak, aby se salát hezky jedl. Zakápněte citronovou šťávou. Hrušky díky ní nebudou hnědnout, a navíc se zvýrazní i chuť ovoce.

Ze zakysané smetany, případně bílého jogurtu (může být i řecký nebo skyr) si připravte zálivku. Smíchejte smetanu/jogurt s medem či sirupem a dochuťte skořicí a vanilkou.

Zálivku promíchejte s nakrájeným ovocem, a pokud máte čas, dejte chladit do lednice. Servírujte v misce posypané zkaramelizovanými ořechy a ozdobené čerstvou mátou.

Crumble na talíři artem evdokimov / Shutterstock.com

Švestkový crumble s makovou drobenkou

Kdo by odolal kombinaci máku a švestek? Je typická pro koláče, knedlíky i buchty, co si je ale vychutnat v ještě vlažném domácím crumble? Jeho příprava je tak rychlá, že si ho můžete připravit třeba i na pomalou nedělní snídani. Nebo si ho s návštěvou vychutnat s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Budete potřebovat:

  • 400 g vypeckovaných švestek
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 lžíce škrobu (kukuřičného)
  • šťáva z půlky pomeranče
  • ozvláštnění pro dospělé: 2 lžíce slivovice
  • špetka drcené vanilky
  • 80 g ovesných vloček
  • 30 g hladké mouky celozrnné
  • 20 g celého máku
  • 60 g studeného másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 20 g mandlových lupínků

Nezapomeňte třtinový cukr do receptu v akci

Jak na to:

Příprava je opravdu rychlá, proto si jako první předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si zapékací formu máslem. Švestky nakrájejte na čtvrtky nebo šestiny a smíchejte s třtinovým cukrem, škrobem, vanilkou, šťávou z pomeranče, a pokud připravujete dezert pro dospělé, můžete zakápnout i slivovicí. Takto připravenou směs rozprostřete na dno zapékací mísy.

Teď přijde řada na drobenku. Tuhé máslo prsty zpracujte s ostatními ingrediencemi (kromě mandlových lupínků, ty nechte nakonec na posypání) do konzistence drobenky. Připravenou drobenkou hojně posypte švestky a na závěr přidejte i mandle.

Dejte do trouby a pečte zhruba 40–45 minut (de trouby). Hotový crumble poznáte podle toho, že ovoce pobublává a drobenka zezlátne. Podávat můžete vlažné se zmrzlinou jako dezert nebo ozdobené bílým jogurtem či zakysanou smetanou. Chuťově skvělý je ale i vychladlý.

  • TIP: Crumble lze připravit i ze švestek mražených, takže když na něj dostanete chuť uprostřed zimy, můžete se směle pustit do pečení.
Chutney v rendlíku a ve sklenici Grazyna Kownacka / Shutterstock.com

Švestková chutney s lehce pikantním nádechem

Ne každý fandí kombinacím sladkého ovoce a masa, když se ale švestky spojí s chilli a celé se to dochutí kořením, vznikne chutney, kterému málokdo odolá. Je výborné k pečenému masu, ale i sýrům nebo paštice. Navíc v lednici vám pár týdnů vydrží, tedy pokud ho okamžitě nesníte.

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg vypeckovaných švestek
  • 3 menší šalotky
  • Lžíce sádla
  • 300 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • Chili papričky (podle chuti, nutně nemusí být)
  • Koření: 10 hřebíčků, mletá skořice, muškátový oříšek, hořčičné semínko, sůl
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 100 ml červeného vína

Jak na to?

Nejprve si připravte směs koření. Do mističky nasypte mletý zázvor a 2 lžičky skořice, v hmoždíři utlučené hořčičné semínko a hřebíčky a nastrouhejte asi ¼ muškátového oříšku, přidejte sůl. Vše promíchejte. V kastrůlku se silnějším dnes rozpusťte sádlo a dozlatova na něm opečte nakrájenou šalotku. Poté přisypejte koření i nakrájené chilli papričky a nechte chvilku rozvonět.

Nakrájejte si švestky na menší kousky a přidejte je společně s cukrem do kastrůlku. Za chvilku začnou švestky pouštět šťávu a cukr se rozpustí. Poté zalijte červeným vínem a počkejte chvíli, než se vypaří alkohol. Nakonec přilejte vinný ocet a nechte chutney probublávat asi 30 minut. Pokud by se vám zdálo, že se směs přichytává, stáhněte teplotu a podlijte lžicí vody.

Chutney ochutnejte a v případě potřeby můžete ještě dokyselit či dosladit. Záleží jen na vašich chutích. Hotovou směs přendejte do čistých sklenic, uzavřete víčkem. Pro delší výdrž je dobré chutney sterilizovat. Ať už klasicky v zavařovacím hrnci nebo v troubě.