Jedlé těsto na sušenky nebudete chtít přestat jíst. Nemusí se péct a hotové je za čtvrt hodiny

Jedlé těsto na sušenky Anela T / Shutterstock.com

Pečete doma sušenky? A taky vždycky neodoláte a sem tam si uždibnete kousek syrového těsta? To přitom může být zdraví nebezpečné a zadělat si můžete kvůli možnému výskytu bakterií na nepěkné zažívací potíže. A přesně proto vzniklo jedlé těsto na sušenky (edible cookie dough), které je dezertem samo o sobě a můžete si ho vychutnávat zcela bez obav. Nemusí se péct, hotové je za čtvrt hodiny a zmizí ještě rychleji. Jak si jedlé sušenkové těsto připravit?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Co je jedlé sušenkové těsto?

Jedlé těsto si našlo cestu do srdcí (a žaludků) milovníků sladkého především v Americe, odkud se jeho popularita šířila dále do světa.

Ve Spojených státech se běžně prodává v tubě jako univerzální hmota pro přípravu sušenek i konzumaci za studena. A to nejen v obchodech, ale dokonce existují obchůdky, kde vám ho připraví do kelímku k okamžité spotřebě podobně jako zmrzlinu.

U nás ho čas od času prodávají obchody se zahraničními a dovozovými potravinami, případně je v několika příchutích k dostání od značky Vilgain (259 Kč za skleničku 350 g). Oblíbené jsou rovněž pochoutky s jeho příchutí. Sehnat se dají zmrzliny s příchutí Cookie Dough (od Ben & Jerry’s nebo Naturli’), pomazánky (např. Proteinella) i proteinové tyčinky a prášky.

Jedlé sušenkové těsto Nick Lundgren / Shutterstock.com

Co do něj patří? Čeho se naopak vyvarovat?

Velice snadno si ovšem takové jedlé těsto připravíte doma. Protože neprochází žádnou tepelnou úpravou, je jeho výroba opravdu rychlá, snadná a zvládnou ji s vámi klidně i menší děti. Na druhou stranu je z takového důvodu potřeba v jeho receptu vynechat rizikové suroviny. V první řadě syrová vejce. A v té druhé „nevydezinfikovanou“ mouku, která je z hlediska výskytu případných bakterií mnohem horší než zmíněná vajíčka.

Jak mouku ošetřit?

Vše se dá ovšem snadno zachránit. Před přípravou těsta dejte hladkou mouku podle chystaného množství na minutu až dvě do mikrovlnky, ještě lépe ale do trouby. Vysypte ji na plech s pečicím papírem a dejte péct na 5 minut při 180 °C. Pak už jen stačí počkat, až trochu vychladne a můžete se pustit do práce. A co budete potřebovat?

Banánové muffiny
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Banánové muffiny

Jsou rychlé, jednoduché a ještě k tomu chutné. Banánové muffiny se hodí prostě pro jakoukoliv příležitost. A navíc je to skvělá možnost, jak zužitkovat zapomenuté banány na dně košíku s ovocem.

Banánové muffiny

Recept: Jedlé sušenkové těsto s čokoládou

Ingredience:

  • 140 g hladké mouky (zbavené bakterií v troubě či mikrovlnce)
  • 110 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 95 g jemného třtinového cukru (pokud máte spíše hrubší, můžete část nahradit moučkovým)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka
  • 120 g čokoládových peciček (chocolate chips) nebo drcené čokolády
  • 1/2 lžičky soli
Holčička olizující vařečku od sušenkového těsta Diane Diederich / Shutterstock.com

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte spolu s cukry, špetkou soli, vanilkovým extraktem a mlékem (klidně si na pomoc vezměte šlehač nebo robota).
  2. Přisypte mouku a vše společně umíchejte do hladkého těsta.
  3. Těsto bude z počátku řidší, dejte ho na 30 minut do lednice. Teprve až ztuhne, zamíchejte do něj čokoládové kousky. Díky tomu se nerozpustí.

Hotové těsto skladujte v lednici a podávejte v podobě kopečků, krájených plátků nebo kuliček. Pro ochucení můžete použít klasickou mléčnou nebo hořkou čokoládu, ale také pecičky čokolády karamelové, růžové (ruby) nebo třeba pomerančové, případně přidat například drcené ořechy či barevné sypání.

Zdroje: Allrecipes.com, WhatMollyMade.com