4 jednoduché způsoby, jak uchovat letní úrodu čerstvých bylinek na zimu

Svazky čerstvě natrhaných bylinek položené na dřevěném prkénku marcin jucha / Shutterstock.com

V létě se bylinkám na sluníčku krásně daří. Na zahradách, slunných balkonech i doma za oknem. Pokud máte voňavých a chutných bylinek tolik, že úrodu nestíháte spotřebovat, existuje několik možností, jak je uchovat. Třeba na zimu, kdy jsou v obchodech drahé a doma v květináčích rychle vadnou.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

1. Nakládání bylinek

Olej a ocet mají v kuchyni výborné konzervační účinky, a navíc jsou schopné absorbovat i aromatické a chuťové látky. To z nich činí ideální způsob, jak bylinky uchovat.

Do octa je vhodné nakládat například kopr, bazalku, oregano nebo estragon. V oleji naopak skvěle vynikne tymián, šalvěj, rozmarýn nebo levandule.

Udělejte si zásoby oleje v akci

Recept na bylinný olej či ocet:

  • Bylinky vložte do nádoby, kterou lze dobře a vzduchotěsně uzavřít (dobře poslouží zavařovací sklenice či lahev). Pro olej by měla být nádoba z tmavého skla.
  • Obsah zalijte octem (vinným, jablečným) nebo olejem (slunečnicovým, olivovým). Rostlinky musí být kompletně ponořené v tekutině, vyčnívající stonky nebo jiné části by totiž mohly zplesnivět.
  • Nádobu uložte na tmavé, chladnější a suché místo a jednou denně ji protřepte (z toho důvodu neplňte lahve či sklenice až po hrdlo).
  • Ocet bude aromatizovaný a hotový zhruba za 3–4 týdny, olej po 6 týdnech.
Trojice skleněných lahviček s bylinkami v oleji Chamille White / Shutterstock.com

2. Sušení bylinek

Ve svazcích

Při tradičním způsobu sušení se jednotlivé druhy bylinek svazují do tenčích svazků (nejlepší je použít obyčejnou gumičku, která zajistí, že bude svazek držet pohromadě i při postupném zmenšování velikosti stonků) a nechávají se na suchém místě, kde je zajištěno dostatečné proudění vzduchu.

V sušičce

Pokud nemáte v domě či bytě vhodné místo, můžete použít sušičku potravin. Při nákupu vybírejte takovou, která nabízí rovnoměrné sušení bez nutnosti jednotlivé tácy během procesu přeskládávat. Vyhnete se tak riziku, že některé bylinky nebudou vysušeny dostatečně a při uskladnění vám zplesniví.

Pár hlavních zásad pro sušení bylinek

Bylinky určené k sušení (ať už zavěšené ve svazcích nebo v sušičce), například tymián, bazalka, oregano, máta či libeček, by měly být vždy co nejsušší. Ze zahrádky je proto sklízejte za slunečného dne, nikoliv ráno, kdy jsou vlhké od rosy. Pokud je před sušením omýváte, nechte je poté dostatečně proschnout.

Správně usušené bylinky jsou křehké, snadno se drolí a lístky navzájem šustí. Doporučujeme je dále skladovat v uzavřených dózách, ideálně neprůhledných. Pokud zvolíte nádoby skleněné, umístěte je na suché a tmavé místo. Takto vám bylinky vydrží aromatické a chutné klidně i rok.

Rozličné druhy sušených bylinek zavěšených u dřevěné zdi Africa Studio / Shutterstock.com

3. Zmrazení bylinek

Zmrazení je snad nejlepším způsobem, jak u bylinek zachovat jejich chuť a aroma. Je ale také vhodné pro takové druhy, které sušením přichází o své cenné vlastnosti – typicky jde o kopr, medvědí česnek, meduňku nebo pažitku.

Jak zamrazit bylinky?

Bylinky můžete v jakékoliv nádobce vhodné do mrazničky mrazit celé, nasekané najemno nebo rozmixované. Ideální je v tomto ohledu použít tvořítko na led – bylinky v jednotlivých kostkách zalijete trochou vody nebo vývaru a pak už jen při vaření podle potřeby dávkujete vhodné množství.

Bez kvalitních rukavic ani ránu

4. Bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo provoní každé pečené či grilované maso, je skvělé na křupavý chléb nebo bagetu a určitě s ním v kuchyni dokážete vykouzlit spoustu dalších lahodných pokrmů.

Jak udělat domácí bylinkové máslo?

Recept na jeho přípravu je opravdu jednoduchý. Stačí bylinky (v jakýchkoliv variacích a kombinacích) nasekat najemno a utřít spolu s máslem. Poměr můžete zvolit zcela podle své chuti, ideálně ale doporučujeme přidat ještě trochu soli a utřený stroužek česneku.

Pokud si takto vyrobíte másla hodně, případně víte, že ho nestihnete všechno zkonzumovat, můžete ho nechat zmrazit ve vhodné nádobě. I v tomto případě je však nejlepší použít formu na led a vytvořit si bylinkovo-máslové kostky, které poté pohodlně a prakticky využijete při vaření.