Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

4 jednoduché způsoby, jak uchovat letní úrodu čerstvých bylinek na zimu

4 jednoduché způsoby, jak uchovat letní úrodu čerstvých bylinek na zimu

V létě se bylinkám na sluníčku krásně daří. Na zahradách, slunných balkonech i doma za oknem. Pokud máte bylinek tolik, že úrodu nestíháte spotřebovat, existuje několik možností, jak voňavé a chutné bylinky uchovat. Třeba na zimu, kdy jsou v obchodech drahé a doma v květináčích rychle vadnou.

Přečtěte si také

Jak si doma vypěstovat avokádo? Jednoduše, zvládne to každý
Jak si doma vypěstovat avokádo? Jednoduše, zvládne to každý

Naložení do oleje nebo octa

Olej a ocet mají v kuchyni výborné konzervační účinky, stejně tak jsou schopni absorbovat aromatické i chuťové látky a proto jsou ideálním způsobem, jak bylinky uchovat. Do octa je ideální nakládat například kopr, bazalku, oregano nebo estragon. V oleji zase skvěle vynikne tymián, šalvěj, rozmarýn nebo levandule.

Bylinný olej či ocet si doma vyrobíte velmi jednoduše:

  • Bylinky vložte do nádoby, kterou lze dobře a vzduchotěsně uzavřít (dobře poslouží zavařovací sklenice či lahev). Pro olej by měla být z tmavého skla.
  • Zalijte octem (vinným, jablečným) nebo olejem (slunečnicovým, olivovým). Všechny části bylinek musí být ponořené v tekutině. Vyčnívající stonky nebo jiné části by mohly zplesnivět.
  • Nádobu uložte na tmavé, chladnější a suché místo. Jednou denně protřepte (z toho důvodu neplňte lahve či sklenice až po hrdlo).
  • Ocet bude aromatizovaný a hotový zhruba za 3-4 týdny, olej po 6 týdnech.
Pro naložení do octa se hodí bylinky jako kopr, bazalka, oregano nebo estragon

Sušení bylinek

Při tradičním způsobu sušení se jednotlivé druhy bylinek svazují do tenčích svazků (nejlepší je použít obyčejnou gumičku, která zajistí, že svazek bude držet pohromadě i při postupném zmenšování velikosti stonků) a nechávají se usušit na suchém místě, kde je zajištěno dostatečné proudění vzduchu.

Pokud nemáte v domě či bytě vhodné místo pro takové sušení bylinek, můžete použít sušičku potravin. Při nákupu vybírejte takovou, která nabízí rovnoměrné sušení bez nutnosti jednotlivé tácy během procesu sušení přeskládávat. Vyhnete se tak riziku, že některé bylinky nebudou vysušeny dostatečně a při uskladnění vám zplesniví.

Pár hlavních zásad pro sušení bylinek

Bylinky určené k sušení (ať už zavěšené ve svazcích nebo v sušičce) - například tymián, bazalka, oregano, Petržel hladkolistá, máta, libeček nebo celerová nať - by měly být vždy co nejsušší. Ze zahrádky je proto sklízejte za slunečného dne (nikoliv ráno, kdy jsou vlhké od rosy). Pokud je před sušením omýváte, nechte je dostatečně proschnout.

Správně usušené bylinky jsou křehké, snadno se drolí a lístky navzájem šustí. Doporučujeme je dále skladovat v uzavřených dózách – ideálně neprůhledných. Pokud zvolíte nádoby skleněné, umístěte je na suché a tmavé místo. Takto vám bylinky vydrží aromatické a chutné klidně i rok.

Zmrazení bylinek

Zmrazení je nejen nejlepším způsobem, jak u bylinek zachovat jejich chuť a aroma, ale je také vhodné pro ty druhy, které sušením přichází o své cenné vlastnosti. Jedná se například o kopr, Medvědí česnek, meduňku nebo pažitku.

Bylinky můžete v jakékoliv nádobce vhodné do mrazničky mrazit celé, nasekané na jemno nebo rozmixované. Ideální je v tomto ohledu použít tvořítko na led – bylinky v jednotlivých kostkách zalijete trochou vody nebo vývaru a pak už jen při vaření podle potřeby dávkujete v potřebném množství.

Bylinkové máslo si doma snadno vyrobíte z nejrůznějších druhů bylinek a má v kuchyni široké využití

Bylinkové máslo

Domácí vyrobené bylinkové máslo provoní každé pečené či grilované maso, je skvělé na křupavý chléb nebo bagetu a určitě s ním v kuchyni dokážete vykouzlit spoustu dalších lahodných pokrmů. Jeho příprava je opravdu jednoduchá. Stačí bylinky (v jakýchkoliv variacích a kombinacích) nasekat na jemno a utřít spolu s máslem. Poměr můžete zvolit zcela podle své chuti. Doporučujeme k bylinkám a máslu přidat ještě trochu soli a utřený stroužek česneku.

Pokud si takto vyrobíte másla hodně nebo víte, že ho nestihnete všechno zkonzumovat, můžete ho nechat zmrazit ve vhodné nádobě. I v tomto případě je však nejlepší použít formu na led a vytvořit si bylinkovo-máslové kostky, které poté pohodlně a prakticky využijete při vaření.