15 tipů, jak využít rýžovou vodu pro zdraví a domácnost

Slévání vody z rýže Pixel-Shot / Shutterstock.com

Rýže je ve většině světa považována za jednu z nejdůležitějších základních potravin. Kromě samotné potravy nám dává cenný dar, který většina z nás vylévá do odpadu, rýžovou vodu. V Japonsku, Koreji, Indii a dalších asijských zemích je oblíbená v péči o zdraví a krásu. Používá se také v domácnosti a na zahradě. Přiučte se, proč byste vodu z uvařené rýže neměli vyhazovat, její použití je natolik široké, že si ji zajisté oblíbíte.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Zvýší vaši energii

Pití vařené rýžové vody může pomoci zlepšit trávení, zmírnit zácpu a může předcházet několika onemocněním. Je plná minerálů a zdravých sacharidů, takže pití sklenice rýžové vody po ránu může vašemu tělu dodat dostatek energie, aby zůstalo aktivní po celý den.

Čištění obličeje

Pomáhá čistit pleť od akné a má také bělící účinek. Doporučené použití na obličej je asi 2x týdně. Vodu naneste tamponem nebo rozprašovačem a nechte ji působit 30 minut. Poté ji důkladně opláchněte teplou vodou, protože by zbytky rýžového škrobu ve vašich pórech mohly způsobit potíže.

Sklenice rýžové vody a miska rýže Guiyuan Chen / Shutterstock.com

Zpomaluje stárnutí pokožky

Rýžová voda je bohatá na aminokyseliny, antioxidanty a minerály, které mohou snížit nebo zpomalit proces stárnutí pokožky. Mohou také inhibovat aktivitu elastázy, enzymu odpovědného za stárnutí kůže. Při aplikaci na tělo může udržet elasticitu pokožky a snížit výskyt známek stárnutí na pokožce.

Výživa pro batolata

Místo toho, abyste investovali do drahé dětské výživy, dejte batoleti trochu vařené rýže spolu s trochou rýžové vody. Je snadno stravitelná a poskytuje okamžitou energii. Odstraňuje také zácpu.

Škrobení oblečení

Škrobíte prádlo? Je to spíše praxe našich babiček a prababiček. Škrob vytvoří na oblečení neviditelnou vrstvu, která vlákna ochraňuje. Od pradávna se pro tyto účely využívá i rýžová voda. Vypranou látku stačí ponořit do rýžové vody a nechat uschnout na slunci. Je to nejjednodušší oprava pro všechny vaše bavlněné oděvy, které následně budou pevnější, pružnější a lépe si zachovají barvy.

Lék na akné

Aplikace rýžové vody na pupínky a akné může přirozeně redukovat tyto nepříjemné stopy na vaší pokožce. Stačí namočit vatový tampon do rýžové vody a použít na postižená místa a zbavit se pupínků a akné bez námahy.

Vlasové tonikum a maska

Tento kouzelný lektvar bude nejjednodušší a nejlevnější léčbou, která vyřeší všechny vaše problémy s vlasy. Stačí vlasy masírovat rýžovou vodou, nechat ji 20 minut působit, poté opláchněte teplou vodou. To pomůže při oživení ztraceného lesku vlasů během několika dní.

Podpora trávení a zdravých střev

Rýžová voda dodává tělu dostatek výživy a může přirozeně zlepšit zdraví střev a také trávení. Přítomnost minerálů pomáhá vyrovnávat hladinu elektrolytů v těle, zejména během léta a vlhkého počasí. Poskytuje tělu dostatečnou hydrataci tím, že doplňuje ztracené živiny.

Kompozice rýžové vody, rýže a potřeb pro péči o krásu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Lehké sérum na obličej

Je váš obličej povadlý a unavený? Stačí naplnit láhev jednou porcí rýžové vody, růžové vody a glycerinu. Pěkně to promíchejte a přidejte pár kapek pomerančového esenciálního oleje, vše promíchejte a použijte na čistou pleť.

Zklidňuje spáleniny od slunce a podráždění

Poškození sluncem, jako je spálení, zánět, zarudnutí a svědění, lze zmírnit aplikací rýžové vody. Chladivý efekt může zklidnit pokožku spálenou sluncem a může snížit efekt opalování.

Odstraní rybí zápach

Korejci používají rýžovou vodu při dušení ryb nebo mytí ryb, aby odstranili rybí zápach. Stačí rybu rýžovou vodou omýt nebo ji do ní namočit a ztratí nechtěnou pachuť.

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Pečená rýže s máslem a cibulkou je oblíbenou přílohou především k masu a omáčkám. Její příprava je velmi snadná vcelku rychlá, navíc po většinu času rýži není potřeba nijak hlídat.

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Obohatí vývar

Díky koloidům je vývar bohatší a skvěle chutná. Jde o jednoduchý způsob, jak můžete své vývary vylepšit a dodat jim více živin. Stačí v receptu nahradit množství vody rýžovou vodou.

100% přirozeně umyje nádobí

S pomocí rýžové vody můžete zdravě a přirozeně umýt nádobí. Pokud máte velmi mastné kousky, s nimi už si ale neporadí a budete ji muset nahradit prostředkem na nádobí. V Koreji obsahuje mnoho komerčně prodávaných prostředků na nádobí rýžovou vodu.

Vyleští skla a zrcadla

Podobně jako to funguje při mytí nádobí, rýžový vodný škrob nebo koloidy pomáhají přitahovat nečistoty ze skla a zrcadel. Dejte rýžovou vodu do rozprašovače, nastříkejte a otřete suchým hadříkem.

Žena zalévá květiny rýžovou vodou ThamKC / Shutterstock.com

Je vhodná pro zalévání rostlin

Různé živiny dělají z rýžové vody velmi dobré hnojivo pro vaše rostliny. Skvěle se hodí pro pokojové rostliny i rostliny na zahradě.

Jak rýžovou vodu připravit?

  • Metoda namáčení – Namočte 1 šálek rýže s 2–3 šálky vody do misky na 30 minut. Rýži sceďte a vodu zachyťte do misky a ochlaďte ji.
  • Metoda vaření – Uvařte 1 šálek rýže s množstvím vody, které se běžně používá k vaření. Škrobovou vodu sceďte do láhve a před uložením do lednice ji nechte úplně vychladnout.
  • Při přípravě jídla – Když vaříte jídlo s rýží, rýžovou vodu slijte do nádoby a po vychladnutí ji použijte

Skladování rýžové vody

Ať už ji vytvoříte namáčením nebo vařením, neskladujte ji při pokojové teplotě déle než 1 den, v lednici vám ale vydrží 3–4 dny. Následně si připravte novou.

Zdroj: healthshots.com, kimchimari.com, stylecraze.com, timesofindia.indiatimes.com