Letní závitky – jak si tento zázrak asijské kuchyně připravit doma?

Talíř letních závitků s krevetami, omáčkami, limetkou, chilli papričkami a další zeleninou pada stock photo / Shutterstock.com

Rýžový papír, nudle vermicelli, čerstvá zelenina, bylinky, krevety, maso, tofu, vejce, houby, chilli… a mohli bychom pokračovat dál. Není zřejmě nutné říkat víc. Všechny tyto ingredience mohou být základem pro dokonalé letní závitky. Jídlo, které dokáže skvěle osvěžit, ale přitom v horkých dnech zasytí a necítíte se po něm těžko. Pokud na ně máte chuť, nemusíte hned běžet do nejbližší asijské restaurace. Jejich příprava totiž není vůbec složitá. Stačí jen vědět, jak na to a věřte, že se z ní stane oblíbená rodinná zábava.

Přečtěte si také

Octový čistič z citrusových slupek dezinfikuje a likviduje vodní kámen. Jak si jej vyrobit doma?
Octový čistič z citrusových slupek dezinfikuje a likviduje vodní kámen. Jak si jej vyrobit doma?

Závitky z rýžového papíru jsou typické pro asijskou kuchyni. Svůj původ mají pravděpodobně v Číně, odkud se rozšířily do dalších zemí především na jihovýchodě kontinentu.

Jejich příprava je velmi jednoduchá a v podstatě neexistuje jediný správný recept. Do závitků totiž můžete zabalit zeleninu dle vašich preferencí, zvolit jakékoli maso nebo bezmasou variantu v podobě vajec či tofu.

I s kuřecím budou chutnat skvěle

Jarní nebo letní…

Původně byly tyto závitky sezonním pokrmem, takovým ohlášením jara. Dávala se do nich především jarní zelenina. A odtud pochází i jejich název, se kterým se setkáme v restauracích všude po světě – „jarní závitky“. A jejich příprava?

Nejčastěji se závitky smaží nebo pečou, ale velmi chutné jsou i ty čerstvé, které se po zabalení již nijak dál neupravují. Této „syrové“ variantě se pak nejčastěji říká „závitky letní“. A věřte, že nejsou o nic méně chutné.

Absencí tepelné úpravy se sice ochudíte o příjemné křupnutí smaženého rýžového papíru, to ale zvládne s přehledem nahradit křupání svěží čerstvé zeleniny.

Ingredience na přípravu letních závitků – rýžový papír, krevety, zelí, mrkev, ředkvičky, limetky, omáčky a další Chester-Alive / Shutterstock.com

Jak na letní závitky?

Ačkoli by se mohlo zdát, že některé ingredience pro přípravu jsou exotické a v našich zeměpisných šířkách hůře dostupné, není tomu tak. Většinu seženete v klasických supermarketech.

Budete potřebovat:

  • rýžový papír
  • vlasové rýžové nudle vermicelli
  • ledový salát
  • okurku
  • mrkev
  • bílou ředkev
  • jarní cibulku
  • koriandr a thajskou bazalku
  • vařené a vyloupané krevety, tofu nebo vaječnou omeletu

Dodejte jim chuť vhodnou zeleninou

Fantazii se však meze nekladou, do závitků můžete přidat i jinou zeleninu a bylinky. Skvěle funguje také na proužky nakroucené červené zelí, paprika nebo klasické ředkvičky na plátky. Z bylinek pak třeba perila nebo máta. Pokud máte rádi microgreens, rozhodně je můžete použít také. Závitky chuťově ozvláštní a dozdobí.

Balení letního závitku do rýžového papíru na dřevěném prkénku, misky s ingrediencemi (nudle, zelenina) v okolí Tonda Tran / Shutterstock.com

Jak na to?

  • Nejprve si připravte všechny ingredience, které budete do rýžového papíru balit. Jakmile ho jednou namočíte, je nutné pracovat velmi rychle a mít vše při ruce.
  • Rýžové nudle připravte dle návodu na obalu. Většinou je stačí zalít horkou vodou, pár minut počkat, scedit a propláchnout.
  • Ledový salát rozeberte na samostatné listy podle počtu závitků (1 list na 1 závitek), okurku, mrkev a bílou ředkev nakrájejte na tenké nudličky (julienne), jarní cibulku také na tenké proužky. Omyjte lístky koriandru a thajské bazalky (nemusí být).

Závitky bez námahy – pohlídejte si je v akci

  • Připravte si i vařené krevety, případně nakrájejte na tenké nudličky tofu nebo si připravte vaječnou omeletu, kterou také nakrájejte na menší kousky.
  • Nyní přichází fáze, která chce trochu cviku – rýžový papír namočte na cca 3 vteřiny do vlažné vody (pozor, nesmí být příliš teplá, pak se papír lepí k sobě a při balení trhá), přeneste na hladkou plochu, například čistou kuchyňskou linku (někdo doporučuje také kuchyňskou utěrku) a ihned na něj dávejte připravené ingredience. Jako první lístky bylinek a krevety/tofu/vejce.
  • Vše dávejte do středu papíru tak, aby pravý a levý okraj zůstal volný a spíš do spodní třetiny. Papír můžete také na začátku posypat trochou sezamových semínek. Na základ položte list salátu, pak nakrájenou mrkev, okurku, ředkev a jarní cibulku. Přidejte i trochu rýžových nudlí. S množstvím ingrediencí spíš šetřete, aby se vám papír při balení neroztrhal a nudličky zeleniny nevypadávaly.
  • Vše pečlivě zabalte. Začněte rolovat odspodu – nejprve jen tak, abyste měli náplň přikrytou, poté zahněte pravý a levý okraj a závitek dorolujte směrem nahoru. Při rolování papír trochu utahujte, aby vám vše hezky drželo pohromadě.

Pokud závitky zkoušíte poprvé, vůbec nesmutněte nad tím, že nevypadají jako z restaurace. Určitě se do jejich přípravy pusťte i příště a uvidíte, že budou vypadat lépe.

Miska vietnamské omáčky Nuoc Cham s limetkou, česnekem, zázvorem a chilli papričkami Sergii Koval / Shutterstock.com

Podávejte s…

Závitky samozřejmě musí být podávány s omáčkou, do které se namáčí. Záleží na vašich chutích a preferencích, čemu dáváte přednost. Tradičně se k nim podává vietnamská omáčka Nuoc Cham, ale chybu neuděláte, ani když zvolíte omáčku arašídovou.

Vsaďte na kvalitu za dobrou cenu

Omáčka Nuoc Cham má oranžovo-hnědou barvu a je spíš vodová. K její přípravě budete potřebovat rybí omáčku, vodu, rýžový ocet, limetkovou nebo citrónovou šťávu a cukru. Velmi často se do ní přidává také česnek a chilli. To vše vytvoří dokonalou kombinaci sladké, kyselé, slané a pálivé chuti.

Receptů na arašídovou omáčku je také mnoho a při její přípravě můžete směle improvizovat. Tu nejjednodušší připravíte smícháním arašídového másla, sójové a rybí omáčky, cukru, česneku a zázvoru.