Letní závitky – jak si tento zázrak asijské kuchyně připravit doma?

Talíř letních závitků s krevetami, omáčkami, limetkou, chilli papričkami a další zeleninou pada stock photo / Shutterstock.com

Rýžový papír, nudle vermicelli, čerstvá zelenina, bylinky, krevety, maso, tofu, vejce, houby, chilli… a mohli bychom pokračovat dál. Není zřejmě nutné říkat víc. Všechny tyto ingredience mohou být základem pro dokonalé letní závitky. Jídlo, které dokáže skvěle osvěžit, ale přitom v horkých dnech zasytí a necítíte se po něm těžko. Pokud na ně máte chuť, nemusíte hned běžet do nejbližší asijské restaurace. Jejich příprava totiž není vůbec složitá. Stačí jen vědět, jak na to. Věřte, že se z ní stane oblíbená rodinná zábava.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Co jsou závitky?

Závitky z rýžového papíru jsou typické pro asijskou kuchyni. Svůj původ mají pravděpodobně v Číně, odkud se rozšířily do dalších zemí především na jihovýchodě kontinentu.

Jejich příprava je velmi jednoduchá a v podstatě neexistuje jediný správný recept. Do závitků totiž můžete zabalit zeleninu dle vašich preferencí, zvolit jakékoli maso nebo bezmasou variantu v podobě vajec či tofu.

Ingredience na přípravu letních závitků – rýžový papír, krevety, zelí, mrkev, ředkvičky, limetky, omáčky a další Chester-Alive / Shutterstock.com

Jaký rozdíl mezi jarními a letními závitky?

Původně byly tyto závitky sezonním pokrmem, takovým ohlášením jara. Dávala se do nich především jarní zelenina. A odtud pochází i jejich název, se kterým se setkáme v restauracích všude po světě – „jarní závitky“. A jejich příprava?

Nejčastěji se závitky smaží nebo pečou, ale velmi chutné jsou i ty čerstvé, které se po zabalení již nijak dál neupravují. Této „syrové“ variantě se pak nejčastěji říká „závitky letní“. A věřte, že nejsou o nic méně chutné.

Absencí tepelné úpravy se sice ochudíte o příjemné křupnutí smaženého rýžového papíru, to ale zvládne s přehledem nahradit křupání svěží čerstvé zeleniny.

Nezapomeňte přidat zeleninu

Recept na letní závitky s krevetami nebo tofu

Ačkoli by se mohlo zdát, že některé ingredience pro přípravu jsou exotické a v našich zeměpisných šířkách hůře dostupné, není tomu tak. Většinu seženete v klasických supermarketech.

Budete potřebovat:

  • rýžový papír
  • vlasové rýžové nudle vermicelli
  • ledový salát
  • okurku
  • mrkev
  • bílou ředkev
  • jarní cibulku
  • koriandr a thajskou bazalku
  • vařené a vyloupané krevety, tofu nebo vaječnou omeletu
Balení letního závitku do rýžového papíru na dřevěném prkénku, misky s ingrediencemi (nudle, zelenina) v okolí Tonda Tran / Shutterstock.com

Fantazii se však meze nekladou, do závitků můžete přidat i jinou zeleninu a bylinky. Skvěle funguje také na proužky nakroucené červené zelí, paprika nebo klasické ředkvičky na plátky. Z bylinek pak třeba perila nebo máta. Pokud máte rádi microgreens, rozhodně je můžete použít také. Závitky chuťově ozvláštní a dozdobí.

Jak na to?

  • Nejprve si připravte všechny ingredience, které budete do rýžového papíru balit. Jakmile ho jednou namočíte, je nutné pracovat velmi rychle a mít vše při ruce.
  • Rýžové nudle připravte dle návodu na obalu. Většinou je stačí zalít horkou vodou, pár minut počkat, scedit a propláchnout.
  • Ledový salát rozeberte na samostatné listy podle počtu závitků (1 list na 1 závitek), okurku, mrkev a bílou ředkev nakrájejte na tenké nudličky (julienne), jarní cibulku také na tenké proužky. Omyjte lístky koriandru a thajské bazalky (nemusí být).
  • Připravte si i vařené krevety, případně nakrájejte na tenké nudličky tofu nebo vaječnou omeletu, kterou také nakrájejte na menší kousky.
  • Nyní přichází fáze, která chce trochu cviku – rýžový papír namočte na cca 3 vteřiny do vlažné vody (pozor, nesmí být příliš teplá, pak se papír lepí k sobě a při balení trhá), přeneste na hladkou plochu, například čistou kuchyňskou linku (někdo doporučuje také kuchyňskou utěrku) a ihned na něj dávejte připravené ingredience. Jako první lístky bylinek a krevety/tofu/vejce.
  • Vše dávejte do středu papíru tak, aby pravý a levý okraj zůstal volný a spíš do spodní třetiny. Papír můžete také na začátku posypat trochou sezamových semínek. Na základ položte list salátu, pak nakrájenou mrkev, okurku, ředkev a jarní cibulku. Přidejte i trochu rýžových nudlí. S množstvím ingrediencí spíš šetřete, aby se vám papír při balení neroztrhal a nudličky zeleniny nevypadávaly.
Miska vietnamské omáčky Nuoc Cham s limetkou, česnekem, zázvorem a chilli papričkami Sergii Koval / Shutterstock.com
  • Vše pečlivě zabalte. Začněte rolovat odspodu – nejprve jen tak, abyste měli náplň přikrytou, poté zahněte pravý a levý okraj a závitek dorolujte směrem nahoru. Při rolování papír trochu utahujte, aby vám vše hezky drželo pohromadě.

Jakou omáčku použít?

Závitky samozřejmě musí být podávány s omáčkou, do které se namáčí. Záleží na vašich chutích a preferencích, čemu dáváte přednost. Tradičně se k nim podává vietnamská omáčka Nuoc Cham, ale chybu neuděláte, ani když zvolíte omáčku arašídovou. Omáčka Nuoc Cham má oranžovo-hnědou barvu a je spíš vodová.

Vsaďte na kvalitu za dobrou cenu

Jak na to?

K její přípravě budete potřebovat rybí omáčku, vodu, rýžový ocet, limetkovou nebo citronovou šťávu a cukr. Velmi často se do ní přidává také česnek a chilli. To vše vytvoří dokonalou kombinaci sladké, kyselé, slané a pálivé chuti.

Receptů na arašídovou omáčku je také mnoho a při její přípravě můžete směle improvizovat. Tu nejjednodušší připravíte smícháním arašídového másla, sójové a rybí omáčky, cukru, česneku a zázvoru.