Šumivé víno 6x jinak: Znáte šampaňské v kostce nebo sorbet z bublinek?

Žena si dává Aperol Spritz u bazénu Mirage_studio / Shutterstock.com

Šumivé víno vypadá krásně nejen v úzké skleničce a na vysoké nožce. Že neznáte jiný způsob servírování? Máme pro vás několik tipů, jak ho můžete netradičně využít a stát se díky tomu korunovaným králem všech večírků. Garantujeme vám, že sklidíte úspěch a vaši hosté vás budou milovat.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Míchané drinky

Že vám barevná paraplíčka, spousty ovoce, broušené skleničky a různé druhy alkoholu vždycky rozzáří zorničky? Pak musíte určitě vyzkoušet míchané drinky se sektem, mezi které patří následující klasiky:

1. Aperol Spritz

Tento tradiční a již dobře známý drink má hned několik variant. Můžete si jej udělat říznější, nebo naopak lehčí. Hodí se použít nejen pomeranč, ale třeba i snítku tymiánu nebo levandule. Kreativitě se meze nekladou.

Ingredience:

Připravte si velkou sklenici na víno s několika kostkami ledu. Do sklenice nalijte nejprve Aperol, poté přidejte perlivé víno a až nakonec sodu. Na ozdobu můžete přidat plátek pomeranče, snítku tymiánu nebo levandule. K tomu paraplíčko, brčko a můžete si vychutnat osvěžující perlivé potěšení.

Tip: Buďte originální a ochlaďte svůj „špric” menším množstvím ledových kostek a dopředu zmraženými plátky pomeranče.

Připravte si osvěžující letní drink

2. Mimosa

Mimo co? Mimosa! Jednoduché a přitom geniální spojení perlivého vína a pomerančového džusu. Dokonale lehké osvěžení, které si užijete na svém dopoledním brunchi, při odpolední kávě nebo večer s přáteli. Tak hurá do toho, je to extrémně jednoduché.

Ingredience:

  • 100% pomerančový džus (ideálně čerstvě vylisovaný, klidně i s dužninou)
  • 100 ml sektu

Džus i sekt mějte předem dostatečně vychlazené, jedině tak si totiž užijete to nejpříjemnější osvěžení. Do vysoké, nachlazené sklenice s kostkou ledu nalijte sekt a opatrně přilijte pomerančový džus. A je hotovo! Jednoduché, že?

Tip: Kostka ledu na ochlazení nemusí být jen z vody. Zkuste si dopředu zamrazit kostky ze samotného sektu nebo pomerančového džusu. A máte-li radši výraznější chutě, vyměňte džus za 50 ml čerstvé pomerančové šťávy a stejné množství šťávy grepové. Nebo jej rovnou nahraďte 100% džusem z grepů.

Mimosa ve vysokých sklenicích Brent Hofacker / Shutterstock.com

3. Tančící ovoce

Tančit můžete nejen vy s drinkem v ruce – velmi efektní je také tančící ovoce. Že jste o tom ještě neslyšeli? Přečtěte si, jak toto originální ozvláštnění obyčejného sektu snadno a rychle přichystat.

Do skleničky nalijte vámi vybraný a dostatečně vychlazený sekt a poté vhoďte několik sušených brusinek. Obdobně dobře ale fungují i sušené borůvky, mango či další druhy ovoce. Tak neváhejte a objevujte!

Tip: Pro barevné zpestření můžete do skleničky se sektem vhodit také drobné či nadrobno nasekané mražené ovoce nebo ledové kostky z ovoce mixovaného. A pro gurmány se pak přímo nabízí doplnit chlazený sekt o pár snítek máty.

Sangria
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Sangria

Sangria nebo také sangría je osvěžující alkoholický nápoj vyrobený z červeného vína, ovoce, koření a ledu. Pochází z Pyrenejského poloostrova a nejvíce oblíbený je právě ve Španělsku a Portugalsku.

Sangria

4. Tak trochu jiné mojito

Snad všichni znají klasické mojito. Máta, limetky a rum. Co byste ovšem řekli na variantu s perlivým vínem? Pro tento drink doporučujeme vybírat z těch sladších (doux), případně z polosladkých perlivých vín (demi-sec).

Ingredience:

  • perlivé víno
  • snítka máty
  • limetka
  • třtinový cukr
  • ledová tříšť

Do široké sklenice vložte mátu, trochu cukru a dva plátky limetky bez slupky. Jemně vše promněte, aby se chutě spojily, a poté přidejte dvě polévkové lžíce ledové tříště. Zamíchejte a vše opatrně zalijte vychlazeným perlivým vínem. Doplňte brčkem a užijte si dokonalé osvěžení pro horké dny.

Tip: Pokud se nebojíte experimentovat, doporučujeme přidat 20 ml bílého rumu a 1/2 lžičky třtinového cukru na sklenici drinku. A pravá párty může začít!

Domácí alkoholové nanuky Julie208 / Shutterstock.com

5. Ledové potěšení

Kromě těchto drinků je naprostou specialitou a hitem letošního léta tzv. „šampus v kostce“ – a to doslova. Budete na něj potřebovat:

  • trochu ovoce (nebo zeleniny)
  • tvořítka na led a na nanuky
  • sekt

Do formiček na nanuky vyskládejte po obvodu libovolné tenké plátky ovoce/zeleniny. Doporučujeme použít ananas, okurku, nektarinku, jahody, maliny, meloun, mango aj. Dejte na 1 hodinu zamrazit. Do prázdného prostoru nalijte sekt a nechte opět zamrazit. Po 5 hodinách můžete servírovat úžasné letní alkoholové nanuky.

Ovoce drinkům sluší

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

6. Sorbet ze sektu a limetky

Do mixéru dejte oloupané limetky, přidejte pár kostek ledu, dolijte vodou a rozmixujte dohladka. Do rozmixované směsi přidejte sekt a zamíchejte. Nechte pár hodin v mrazáku. Podávejte se snítkou máty.

Tip: Pro svěžejší chuť můžete část ovoce rozmixovat s perlivým vínem a vyplnit touto směsí formy na nanuky nebo ji zkombinovat půl na půl s čistým sektem.