Hit horkých dní: Domácí sorbet vás dostane. Jinou zmrzlinu chtít nebudete

Jahodový sorbet v bílé misce New Africa / Shutterstock.com

Sladké ovoce, mixér a pár chvil v kuchyni –⁠ to stačí k tomu, abyste si pochutnávali na dokonalém domácím sorbetu. Co je vlastně tenhle typ zmrzliny zač a jak si ho snadno a rychle připravit doma?

Přečtěte si také

3 neobvyklé jarní saláty, kterými se blýsknete při grilovačce i mimo ni

Co je vlastně sorbet?

Sorbet označuje lehkou zmrzlinu, která neobsahuje mléčné výrobky a vejce. Většinou jde o ovoce s cukrem, jehož přípravu zvládne opravdu každý.

Původ mají sorbety překvapivě na Sicílii, ovšem nevděčíme za ně Italům, nýbrž přistěhovalým mlsným Arabům. Ti prý posílali své otroky na Etnu pro sníh, který následně míchali s cukrem a citronovou šťávou.

Dali byste si takového předchůdce sorbetu? A překvapení na závěr: sorbet se nemusí nutně připravit jen z ovoce, ale třeba také z čokolády.

Jak připravit ledovou dřeň?

Připravujete si v letních měsících populární jahodovou dřeň? Jste velmi blízko – když ovocné pyré nenecháte zmrznout doslova na dřeň, občas jej promícháte a ještě než zmrzne úplně, pochutnáte si, vlastně jste připravili jahodový sorbet. A protože lahodného sorbetu v létě není nikdy dost, tady je pár triků.

Klíč číslo jedna: cukr. Kdepak, když smícháte ovoce s klasickým cukrem, nebude to tak úplně ono. Proto je mnohem lepší připravit si z cukru a trochy vody sladký rozvar. Právě díky cukrovému sirupu docílíte skvělé konzistence sorbetu. Při varu navíc ztratí cukr část ze své sladkosti. Rozvar následně zchlaďte, ještě před tím, než jej přidáte do ovocného základu.

Sorbet z manga a lesních plodů Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Recept na ovocný sorbet

A ten nejdůležitější krok je tu: recept na ovocný sorbet. Stačí si vybrat chutné druhy ovoce, které máte rádi.

Připravte si:

  • cukrový rozvar (250 g cukru a 250 ml vody)
  • 500 g ovoce (jahod, lesní směsi, co máte rádi)
  • šťávu z jednoho citronu

Postup:

  1. Zchlazený cukrový rozvar spojte s rozmixovaným ovocem a citronovou šťávou.
  2. Směsí naplňte misku a šup s ní do mrazničky. Abyste zamezili vzniku ledových krystalků, zmrzlinu co půl hodiny zamíchejte. Zmrzlou směs můžete také znovu rozmixovat, aby byla konzistence sorbetu dokonalá.
  3. A jak vaše ovocné potěšení podávat? Nezapomeňte sorbet ozdobit snítkou meduňky či máty.
Sorbet ze sektu a limetky
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Sorbet ze sektu a limetky

Sorbet ze sektu a limetky je osvěžující dezert nebo lehká letní pochoutka, který chladí nejen vaše tělo, ale také chuťové buňky. Vyzkoušejte si jej připravit doma bez zbytečných cukrů a éček. Příprava je snadná, stačí mixér, sekt a limetka.

Sorbet ze sektu a limetky

Tip: Máte zálusk na zmrzlinovač, pomocí kterého hravě vytvoříte domácí sorbet a zmrzlinu? Zmrzlinovač Guzzanti GZ159 koupíte v akci v Datartu za 1 438 Kč, zmrzlinovač GrandChef Tescoma zase pořídíte v Tescomě za 1 149 Kč. Hurá pro ně! A nezapomeňte sledovat další akce na Kupi.cz.

Zdroje: Lidovky.cz, Datart.cz, Tescoma.cz