Hit horkých dní: Domácí sorbet vás dostane. Jinou zmrzlinu chtít nebudete

Lahodný sorbet je vhodný i pro osoby trpící intoleranci na mléčné složky. Canva

Sladké ovoce, mixér a pár chvil v kuchyni –⁠ to stačí k tomu, abyste si pochutnávali na dokonalém domácím sorbetu. Co je vlastně tenhle typ zmrzliny zač a jak si ho snadno a rychle připravit doma?

Přečtěte si také

Kdy začít péct jaký druh cukroví? Vytvořte si plán pečení a budete letos konečně vše stíhat
Kdy začít péct jaký druh cukroví? Vytvořte si plán pečení a budete letos konečně vše stíhat

Co je vlastně sorbet?

Sorbet označuje lehkou zmrzlinu, která neobsahuje mléčné výrobky a vejce. Většinou jde o ovoce s cukrem, jehož přípravu zvládne opravdu každý.

Původ mají sorbety překvapivě na Sicílíi, ovšem nevděčíme za ně Italům, nýbrž přistěhovalým mlsným Arabům. Ti prý posílali své otroky na Etnu pro sníh, který následně míchali s cukrem a citronovou šťávou. Dali byste si takového předchůdce sorbetu? A překvapení na závěr: sorbet se nemusí nutně připravit jen z ovoce, ale třeba také z čokolády.

Milujete ovocnou dřeň?

Připravujete si v letních měsících populární jahodovou dřeň? Jste velmi blízko – když ovocné pyré nenecháte zmrznout doslova na dřeň, občas jej promícháte a ještě než zmrzne úplně, pochutnáte si, vlastně jste připravili jahodový sorbet. A protože lahodného sorbetu v létě není nikdy dost, tady je pár triků.

Klíč číslo jedna: cukr. Kdepak, když smícháte ovoce s klasickým cukrem, nebude to tak úplně ono. Proto je mnohem lepší připravit si z cukru a trochy vody sladký rozvar. Právě díky cukrovému sirupu docílíte skvělé konzistence sorbetu. Při varu navíc ztratí cukr část ze své sladkosti. Rozvar následně zchlaďte, ještě před tím, než jej přidáte do ovocného základu.

Naplňte směsí formičky na nanuky a osvěžující sladká svačinka je na světě. Canva

Recept na ovocný sorbet

A ten nejdůležitější krok je tu: recept na ovocný sorbet. Stačí si vybrat chutné druhy ovoce, které máte rádi. Nebo jej máte při ruce? Připravte si:

  • cukrový rozvar (250 g cukru a 250 ml vody)
  • 500 g ovoce (jahod, lesní směsi, co máte rádi)
  • šťávu z jednoho citronu

Zchlazený cukrový rozvar spojte s rozmixovaným ovocem a citronovou šťávou. Směsí naplňte misku a šup s ní do mrazničky. Abyste zamezili vzniku ledových krystalků, zmrzlinu co půl hodiny zamíchejte. Trik pro vás: zmrzlou směs můžete také znovu rozmixovat, aby byla konzistence sorbetu dokonalá. A jak vaše ovocné potěšení podávat? Nezapomeňte sorbet ozdobit snítkou meduňky či máty.

Hodí se na sorbet i citronádu

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Tip: Máte zálusk na zmrzlinovač, pomocí kterého hravě vytvoříte domácí sorbet a zmrzlinu? Zmrzlinovač Guzzanti GZ159 koupíte v akci v Datartu za 1 099 Kč, zmrzlinovač GrandChef Tescoma zase pořídíte v Tescomě za 1399 Kč až do konce srpna. Hurá pro ně! Sledujte všechny akce na Kupi.cz.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz