Citronová tráva nejen provoní dům, ale můžete si z ní udělat také léčivý čaj

Sklizená citronová tráva Singkham / Shutterstock.com

Kdo by nemiloval osvěžující povahu citronu. Jeho chuť i vůně dokáže povzbudit smysly. Abychom si je dopřáli, nemusíme vždy kupovat citrusy. Stejnou službu udělá exotická tráva, která sdílí příjemné citronové aroma. Citronela je všestrannou bylinou, která má nespočet využití. Prozradíme, jak ji pěstovat i co z ní připravit.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Co je citronela?

Správný název citronové trávy je voňatka citronová. Jedná se o statnou rostlinu, která roste v trsech a může dosahovat až výšky 1,5 metru. Typická je dlouhými, úzkými listy, které mají šedozelenou barvu.

Pochází z jihovýchodní Asie, ale vzhledem ke svým vlastnostem se rychle rozšířila do celého světa. V tropických oblastech krásně kvete a produkuje semena. V chladnějších oblastech kvete jen zřídka a rozmnožuje se spíše vegetativně.

Za svou vůni vděčí silicím, které obsahuje. Jde zejména o citral, nerol, limonen, linalool a geraniol. Je velmi bohatá také na antioxidanty a odjakživa se používá jako léčivka na celou škálu zdravotních problémů.

Trs citronové trávy Arli Sinaga / Shutterstock.com

Využití citronové trávy

Zejména v Asii se používá v čerstvém i syrovém stavu k dochucení pokrmů. Vyrábí se z ní parfémy, mýdla, deodoranty, kořenicí směsi, vonné tyčinky, přísady do koupele, přírodní osvěžovače a také populární esenciální olej. Připravuje se z ní také léčivý čaj a je rovněž používána pro ochucení různých druhů čajů a čajových směsí, kterým dodává citronové aroma. Lze ji snadno usušit a následně skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Pokud se vám nechce pouštět do pěstování, koupíte ji usušenou ve většině lékáren a obchodech se zdravou výživou.

Jak pěstovat citronovou trávu?

Můžete ji pěstovat ze semen i si koupit rostlinu v květináči. Jelikož jde o tropickou trávu, nesnese mráz a není možné ji u nás pěstovat ve venkovních podmínkách. Je možné ji ale pěstovat jako přenosnou rostlinu. Stačí, když ji necháte během chladných měsíců přezimovat doma a v teplých měsících jí venku dopřejete plné slunce. Pro pěstování je ideální propustná hlinitopísčitá zemina. Vyžaduje pravidelné zalévání a také přihnojování, pro které jsou vhodná pouze přírodní hnojiva.

Citronová tráva v truhlíku Travel_Master / Shutterstock.com

Čaj z citronové trávy

Pokud chcete využít léčivé účinky citronové trávy, jedním z nejlepších způsobů je připravit si z ní čaj.

Potřebujete:

  • 4 šálky vody
  • 2 šálky nakrájených stonků citronové trávy
  • ¼ šálku cukru

Postup:

  1. Ve středním hrnci přiveďte vodu k varu.
  2. Přidejte nakrájené stonky citronové trávy a vařte 5 minut.
  3. Snižte teplotu na minimum a vařte dalších 5 minut.
  4. Tekutinu přeceďte, aby se oddělily stonky.
  5. Vmíchejte cukr.
  6. Podávejte teplé nebo vychlazené.

Čaj můžete připravit nejen z čerstvých, ale také ze sušených stonků, stačí 1–2 lžičky zalít vroucí vodou a nechat 5–10 minut louhovat.

Na co si dát pozor?

Čaj je velmi zdravý, ale nepijte více než 12 šálky denně. Citronové trávě a čaji by se měly vyhýbat všechny těhotné ženy, může totiž stimulovat menstruační tok, a dokonce vést k potratu. Pokud trpíte specifickými zdravotními potížemi, před užíváním se poraďte s lékařem.

Zdravotní přínosy citronové trávy

Pomáhá s hubnutím – Obsahuje velmi málo kalorií. Díky tomu je dobrá na hubnutí. Čaj také zasytí a zabrání přejídání. Obsahuje polyfenoly, o kterých bylo zjištěno, že zvyšují energetický výdej a oxidaci tuků, čímž přispívají ke snížení hmotnosti.

Je vhodná při léčbě cukrovky – Dokáže snížit hladinu cukru v krvi, což je prospěšné pro lidi s cukrovkou. Pokud již užíváte léky na cukrovku, poraďte se se svým lékařem. Vzhledem k tomu, že čaj funguje jako detox, může také pročistit slinivku a zlepšit její funkčnost.

Reguluje krevní tlak – Užívání čaje z citronové trávy může způsobit mírný pokles hladiny krevního tlaku, a to dokonce více než při užívání zeleného čaje.

Zlepšuje trávení – Funguje skvěle jako alternativní lék na žaludeční křeče, žaludeční nevolnost a další zažívací potíže.

Čaj z citronové trávy Ninetechno / Shutterstock.com

Podporuje hluboký spánek – Má uklidňující účinek, který pomáhá při relaxaci, což může napomoci hlubokému spánku. Může také pomoci zmírnit nespavost a podrážděnost, to platí zejména pro olej z citronové trávy.

Léčí kvasinkové infekce – Olej z citronové trávy obsahuje citral a limonen, dvě důležité sloučeniny, které zabraňují růstu bakterií a plísní. Olej má účinky podobné antibiotikům, které mohou pomoci při léčbě kvasinkových infekcí.

Zlepšuje funkci ledvin – Funguje jako dobrý detox a může pomoci i k pročištění ledvin.

Dokáže léčit bolesti hlavy – Čaj inhibuje shlukování krevních destiček, čímž léčí bolesti hlavy. Tuto vlastnost lze připsat eugenolu, specifickému extraktu, který se nachází v citronové trávě.

Pomáhá při bolesti v krku – Antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti čaje z citronové trávy mohou ulevit vašemu dýchacímu systému zmírněním zánětu, a tím snížit bolest v krku.

Zdroje: Medicalnewstoday.com, Stylecraze.com, Wikipedia.org, Living.iPrima.cz