Potravinové banky spouštějí síť Výdejen potravinové pomoci. Přibude 150 výdejních míst

Pojízdná výdejna potravin vydává potraviny potřebným Federace potravinových bank

Pomoc potřebným v nouzi bude od nynějška mnohem dostupnější. Česká federace potravinových bank ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí spustila koncem července síť Výdejen potravinové pomoci. Ke stávajícím patnácti potravinovým bankám tak přibude dalších 150 výdejních míst, díky nimž bude pomoc rychlejší, efektivnější, ale hlavně dostupná tam, kde byla původně nedosažitelná.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Co jsou potravinové banky?

Potravinové banky jsou neziskové organizace, které získávají potraviny od obchodních řetězců, pěstitelů, evropského programu pomoci a v neposlední řadě z veřejných potravinových sbírek, a poskytují je těm, kteří se ocitli v nouzi.

V České republice momentálně funguje síť 15 bank a Logistické centrum pro velké dary. Potravinová pomoc je zaměřena především na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, handicapované občany a lidi bez domova. O eventuálním nároku na potravinovou pomoc přitom nerozhoduje banka, ale správa sociálního zabezpečení.

Aleš Slavíček na tiskové konferenci v Říčanech u Prahy Federace potravinových bank

Proč vznikají nové výdejny?

Pomoc potravinových bank bude nyní rychlejší, efektivnější a ještě transparentnější. „Za třicet let fungování potravinových bank v České republice se nám podařilo vybudovat velmi efektivní systém, který distribuuje neprodejné potraviny a základní hygienické zboží široké skupině lidí v nouzi. Jejich počet rok od roku narůstá a některé sociální skupiny potřebných nebo některá složitě dostupná místa jsme stále nebyli schopni zabezpečit. Proto potravinové banky spouští projekt Výdejen s dalšími 150 výdejními místy,“ uvedl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank (ČFPB), na tiskové konferenci v Říčanech u Prahy.

Tyto výdejny, z nichž některé budou pojízdné, jiné na statických místech, budou pravidelně poskytovat potraviny v místech, kde byly do té doby složitě dostupné nebo nebyly dostupné vůbec.

Kolika lidem nové výdejny pomohou?

„Předpokládáme, že projektem podpoříme více než 50 000 potřebných lidí, již nyní na začátku projektu jsme rozdali potravinovou pomoc 2 900 osobám. V současné době to vnímáme jako velmi společensky důležité,” dodal Slavíček.

Obce, v nichž výdejny vzniknou, projekt kvitují. „Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského Úřadu Říčany dlouhodobě spolupracuje s Potravinovou bankou a využívá ji jako jednu z přímých a efektivních forem pomoci klientům, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Díky projektu mobilních výdejen potravin se pomoc stane dostupnější,“ říká místostarostka Říčan, kde probíhala tisková konference, Hana Špačková.

Dobrovolnice pomáhající během potravinové sbírky Federace potravinových bank

Kdo podpořil vznik nových výdejen?

Vznik nových výdejen podpořilo i Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Potravinové banky jsou pro mne od počátku srdcovým projektem. Zvlášť v této době se ukazuje, jak důležitá je jejich systematická podpora, která nekončí u menších či větších dárců, ale existuje i jasná pomoc ze strany státu. MPSV proto podpořilo rozšíření sítě Výdejen potravinové pomoci, které tak nyní budou moci působit i v dalších místech a regionech,” uvedl ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka.

Ministr také vyzval veřejnost, aby potravinové banky dále podporovala. „Je to způsob, jak přímo podpořit ty nejpotřebnější, kteří se ocitnou ve složitých životních situacích. Zároveň patří velký dík všem, kdo do potravinových bank přispívají, ať už finančně nebo materiálně,” dodal.

Zdroje: Tisková zpráva Federace potravinových bank, Potravinovasbirka.cz, Retailnews.cz, MPSV.cz