V jarní Sbírce potravin se vybralo 438 tun zboží. Řetězce k darování motivovaly řadou novinek

Trvanlivé potraviny, v popředí velký titulek "438 tun" Sbírka potravin

Zúčastnili jste se v sobotu 22. dubna jarního kola Sbírky potravin? Letošní ročník přinesl hned několik rekordních čísel a zapojené řetězce, dobrovolníci a zákazníci opět prokázali, že i v ekonomicky nelehké době jim není osud lidí v nouzi lhostejný. Kolik tun potravin a drogerie se podařilo vybrat? Jak sbírka probíhala v jednotlivých řetězcích?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Skoro 790 tisíc porcí jídla pro potřebné

Dobrovolníci v zelených zástěrách, kterých oproti minulým ročníkům přibylo, přijímali letos dary v rekordních 1 540 obchodech zapojených řetězců Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, makro, Penny, Rossmann a Tesco.

Celkem se podařilo v sobotu vybrat 438 tun zboží. Z toho bylo 44 tun základní drogerie a hygienických potřeb a 394 tun trvanlivých potravin, z nichž bude možné připravit až 788 000 porcí jídla. Potravinové banky je budou průběžně rozdělovat mezi osamělé seniory, rodiče samoživitele, rodiny v nouzi a další potřebné. Těch každým rokem přibývá, letos také kvůli vysoké inflaci a rostoucím cenám energií i základních potřeb, a jakákoliv pomoc je proto letos zvláště ceněná.

Další jídlo a drogerii zákazníci ovšem darovali i prostřednictvím online supermarketů Rohlík, Košík a iTesco, kde sbírka probíhala až do úterý 2. května 2023.

Žena ze Sbírky potravin drží balení mouky Sbírka potravin

Jen v obchodech Kaufland se vybralo přes sto tun

Zákazníci tohoto řetězce mohli v sobotu přispět v jakékoliv ze 140 poboček. Souhrnně darovali 105 tun potravin a drogerie, čímž přispěli téměř 20 % z celkového výtěžku. Nejštědřejší potom byli návštěvníci prodejny Praha Modřany.

„Naši zákazníci projevují svoji solidaritu pravidelně v každém kole potravinové sbírky. Letošní jarní Sbírka potravin nebyla výjimkou a my děkujeme každému, kdo se zapojil,“ vzkázala v tiskové zprávě Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Zásobte se na víkend

V Albertu se přispívalo i dětským domovům

V prodejnách Albert se podařilo vybrat 69 tun zboží, nejvíce potom putovalo z Alberta v Čestlicích u Prahy. Kromě zástupcům potravinových bank mohli zákazníci ve vybraných pobočkách odevzdat zakoupené dary i přímo malým dobrovolníkům z dětských domovů.

„Poděkovaní patří i zaměstnancům Albert, kteří trpělivě pomáhali našem dětem. Ti totiž neúnavně se zákazníky prodejny komunikovali a vysvětlovali účel potravinové sbírky,“ vyjádřil vděk Jan Blažek, ředitel tuchlovského dětského domova. Dodal také, že velmi oceňuje darované trvanlivé potraviny jako jsou müsli, kukuřičné lupínky, těstoviny, rýže, marmelády, oleje, ovocné šťávy nebo mléka. Tedy suroviny, které mohou využít i při vaření s dětmi v rodinných skupinách.

Různé trvanlivé potraviny v konzervách a plastových sáčcích FabrikaSimf / Shutterstock.com

Globus pokořil loňskou hranici, pomohly slevy

Z hypermarketů Globus si banky v sobotu odvezly 31,9 tun výrobků, což bylo o 6 tun více než loni na jaře. Nejvíce zboží darovali zákazníci v brněnské prodejně. „Jsme v situaci, kdy je každý kilogram potravin a drogerie velice důležitý. Globus a jeho zákazníci jsou našimi dlouholetými partnery a darují ve Sbírkách potravin každoročně v přepočtu na jednu prodejnu vždy nejvíc. Děkujeme všem dárcům, kteří se zúčastnili a přispěli,“ uvedl předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček.

Stejně jako v předchozích ročnících, i nyní se řetězec snažil zákazníky k dobrému skutku motivovat zlevněním základních trvanlivých potravin nebo praktickými tipy v mobilní aplikaci. Jak průběh sobotní sbírky přiblížila tisková mluvčí společnosti Aneta Turnovská: Zlevnili jsme konkrétní vhodné zboží pro potravinové banky o pětinu a označili logem Sbírky potravin, aby měli naši zákaznici lehčí výběr. A protože je zákazníky u nás hojně používaná naše mobilní aplikace, nabídli jsme jim i skrze ni nákupní seznam potravin a drogerie pro sbírku.“

Tesco po vzoru online obchodů připravilo balíčky

V již zmíněných online supermarketech většinou probíhá možnost darování skrze zakoupení různých balíčků pomoci obsahujících potraviny i základní drogerii. Letos na podobnou strategii vsadily i vybrané kamenné hypermarkety Tesco, ve kterých bylo poprvé možné zakoupit u pokladen předpřipravené balíčky obsahující vhodné základní potraviny, což mnohým zákazníkům darování usnadnilo.

Jak v tiskové zprávě Tesca potvrdil Aleš Slavíček, taková nabídka ušetřila zákazníkům čas a současně usnadnila další přepravu i třídění darovaných výrobků. Díky tomu se potraviny mohly dostat k lidem v nouzi mnohem rychleji.