Cukr v Česku meziročně zdražil o 98 %. Nejvíce z celé EU

Žena si sladí cukrem čaj 5 second Studio / Shutterstock.com

Cukr patří v Evropě k potravinám, které zdražování zasahuje nejvíce. Ve všech Evropských zemích vzrostla jeho cena v průměru o 61 %, právě v Česku je ale její meziroční nárůst nejvyšší. Čím je zdražování způsobeno a kdy můžeme očekávat opětovný pokles cen?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Cukr v Česku zdražil nejvíce z celé EU

Zdražování se v poslední době dotýká téměř všech komodit i potravin, cukr nevyjímaje. Právě tato surovina patří k těm, které v Evropě zdražují nejvíce.

Podle statistického úřadu Eurostat vzrostla letos v březnu jeho meziroční cena v zemích Evropské unie v průměru o 61 %. V loňském roce se přitom jednalo o nárůst o zhruba 11 % a v roce předloňském o pouhých 1,6 %.

Nejvíce přitom cukr zdražil právě u nás v České republice, a to o 98 %. Pro srovnání v sousedním Polsku cukr zdražil o zhruba 82 %, v Německu zase o 72 %. Naopak nejmenší meziroční nárůst ceny zaznamenalo Maďarsko, a to o pouhých 17 %.

Nakupte si cukr v akci

Proč cukr zdražuje a kdy jeho cena opět klesne?

Cena cukru v Evropské unii v poslední době stoupá v souvislosti s celkovým zvýšením cen potravin. Stejně jako u nich i u cukru jsou na vině především vysoké ceny energií, obzvláště pak plynu, který je pro jeho zpracování nezbytný. Ten byl přitom loni na podzim a v zimě, kdy se cukrová řepa zpracovává, až o 231 % dražší než v předchozím roce, což se do ceny vyrobeného cukru promítlo.

Podle agrárního analytika Petra Havla neklesne cena cukru minimálně do letošního podzimu – tedy do období, kdy se bude zpracovávat letošní sklizeň. „Teoreticky zásadnější pokles cen je možné očekávat až v případě cukru vyrobeného z nové sklizně, tedy v praxi někdy v říjnu až listopadu letošního roku,“ uvedl Petr Havel.

Nákupní vozík plný kostek cukru Ruslan Lytvyn / Shutterstock.com

Za kolik cukr v průměru zaplatíte a jak na něm ušetřit?

Za kilogram cukru zaplatíte v současnosti v průměru přes 30 Kč, což je podle ministerstva zemědělství více než historické maximum. Doposud nejvyšší cena byla zaznamenána v roce 2004, a to 26 Kč za kilogram. Jinými slovy je cukr aktuálně dražší než kdy dříve. Ještě v září loňského roku se přitom jeho cena pohybovala kolem 18 Kč za kilogram.

Abyste na cukru ušetřili, vyplatí se vám sledovat jeho slevové akce a za výhodné ceny ho nakupovat zásoby. Pomůže vám s tím Kupi.cz – nejen, že na něm najdete, kde cukr aktuálně pořídíte nejlevněji, ale také si můžete zapnout sledování slev, aby vám žádná výhodná cena neunikla.

Kde nyní nakoupíte cukr a další sladidla nejlevněji?