Jak založit a udržovat kompost na zahradě?

Nádoba s kompostem Jerome.Romme / Shutterstock.com

Pokud máte vlastní zahradu, rozhodně se vyplatí mít na ní kompost. Díky němu totiž zužitkujete rostlinný odpad a na oplátku získáte hnojivo plné živin. Založení ani udržování kompostu přitom není nic složitého. Stačí dodržet pár jednoduchých rad a pak už jen čekat, až příroda vykoná svoji práci.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Co je kompost a proč je užitečný?

V domácnosti běžně vzniká spousta rostlinného odpadu, který často zbytečně končí nevytříděný v popelnicích. Přitom se dá skvěle využít.

V kompostu se zbytky z kuchyně promění v cenné hnojivo, které je navíc zcela přírodní, takže nezatěžuje životní prostředí. Dá se přisypat k okrasným květinám, zelenině, stromům i do trávníku. Ušetříte tedy za nákup umělých hnojiv a dosáhnete bohatší úrody.

Najděte si pomocníka na zahradu v akci

Kam ho umístit?

Před založením kompostu si nejprve rozmyslete, kam jej umístíte. Ideální místo je někde v ústraní – kompost přece jenom úplně nevoní a nejspíš ani nechcete, aby byl všem na očích. Zároveň je dobré najít místo chráněné před silným slunečním zářením, větrem nebo hustými dešti.

Jaké existují typy kompostérů?

Obyčejná kompostová hromada

Dále je potřeba zvolit typ kompostéru. Úplně nejjednodušší je obyčejná kompostová hromada, kterou navršíte na vámi vybraném místě. K založení takového kompostu prakticky nic nepotřebujete. Může se vám ovšem rozrůstat do nechtěných rozměrů, navíc nevypadá úplně hezky.

Záběr na ruku sypající odpadky do kompostéru na zahradě Skorzewiak / Shutterstock.com

Ohrazený

Lepší variantou je tedy kompost, který je nějakým způsobem ohrazený. Pořídit si můžete například kompostér z dřevěných latí. Není těžké vyrobit jej doma, ale pokud nemáte chuť nebo čas, zakoupíte jej bez problému i v hobby marketu. Vybírat byste měli především podle velikosti. Myslete také na to, že kompost by neměl mít pevné dno. Musí být totiž přístupný žížalám a jiným drobným organismům.

Plastový

Další možností je kompostér plastový. Jeho výhodou je víko, které lze snadno uzavřít, takže se kolem nešíří zápach. Kompostér však potřebuje dobré provzdušnění, proto hledejte takový s dostatkem otvorů. Dno by mělo buď úplně chybět, případně jej může tvořit propustná podložka. Plastové kompostéry jsou k dostání i v menších velikostech, dají se tak využít i na balkoně.

Jak se o kompost starat?

Úplně naspod kompostu dejte nejprve větvičky, kousky dřeva nebo slámu. Pomůžou provzdušnění a částečně omezí zápach. Potom už do něj můžete dávat veškeré vhodné zbytky. Jednou za čas je kompost potřeba překopat, aby se mu dostalo více kyslíku.

Co do kompostu dávat?

A co přesně do kompostu patří? Samozřejmě zbytky ovoce a zeleniny, dále třeba skořápky z vajec, kávová sedlina nebo čajové sáčky. Bez problému sem můžete hodit také běžný odpad ze zahrádky – větvičky, odkvetlé rostliny, posekanou trávu, listí nebo kůru.

Co do něj naopak nedávat?

Na kompost ovšem nepatří vytrhaný plevel ani rostliny, které jsou napadené škůdci. Nedávejte sem ani zbytky masa, kosti nebo pečivo. Vyhněte se také všem umělým nebo nerozložitelným materiálům – plastům, kovům, kamenům, suti, chemikáliím a podobně.

Trus drobných hospodářských zvířat, jako jsou slepice nebo králíci, na kompost vyhodit můžete. Naopak trus predátorů – koček nebo psů – sem nepatří.

Muž s dcerou odebírají rozložený kompost z kompostéru Halfpoint / Shutterstock.com

Jak dlouho zraje kompost?

Kompost lze využít už po třech měsících. Ale pozor, v této fázi je ještě čerstvý a některým rostlinám by mohl uškodit. Bez obav jím však můžete hnojit třeba brambory, rajčata nebo okurky.

Zhruba po půl roce až roce je kompost zralý – má tmavou barvu, příjemnou lesní vůni a je v něm jen minimum viditelných zbytků. Teď s ním můžete hnojit prakticky jakékoli rostliny.

Pokud potřebujete hotový kompost dříve, využijte speciální urychlovače, které běžně zakoupíte v obchodech. Fungují na přírodní bázi a odpad v kompostu se díky nim rychleji rozkládá.

Nečekejte příliš dlouho

Kompostovat můžete i doma

Značka SAGE prodává elektrický kompostér SWR550 (7 990 Kč), který ze 2 l odpadu vytvoří sušením a mletím 0,34 l ekologického substrátu EcoChips. Doba zpracování vždy záleží na celkovém objemu odpadu, ale většinou se pohybuje mezi 4 až 6 hodinami. Díky uhlíkovým filtrům probíhá proces kompostování téměř bez zápachu. Filtry mají navíc i indikátor, který vás upozorní na jejich výměnu. Jeho provoz je velmi tichý a energeticky nenáročný.