Pořádný chlap potřebuje pořádné oblečení, ale jak správně vybrat velikost?

Muž si zkouší košili, která mu velikostně nesedí New Africa / Shutterstock.com

Nabídky módních řetězců ukrývají nespočet druhů oblečení zejména pro štíhlé nebo hubené muže. Kdo ale oblékne pořádného chlapa? Ať už je muž velmi vysoký, má vyvinutou muskulaturu nebo nějaké to kilo navíc, nabídka oblečení se štítky skinny, slim fit nebo extra slim ho pravděpodobně neuspokojí. Oblečení by mělo přinášet komfort a zároveň působit elegantně a stylově. Kde ale najít to pravé?

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Nejčastější chyby při výběru

Běžné módní obchody mají obvykle nejširší nabídku takových velikostí, které jsou nejprodávanější. Příliš velké nebo malé velikosti jsou často zastoupeny v malém množství nebo vůbec. Ačkoliv nabízí kamenné obchody možnost si oblečení vyzkoušet, to často nesedí svým střihem, délkou nebo velikostí. Větší velikosti oblečení se nejlépe nakupují ve specializovaných obchodech nebo online, ale i zde je důležité vědět, jak oblečení vybírat. Na co si dát pozor?

Sledujte označení střihu

Pokud vám skvěle sedí oblečení XL se střihem regular fit, což je označení pro klasický střih, u oblečení slim fit nebo skinny počítejte, že můžete potřebovat jednu nebo dvě velikosti navíc. Takové oblečení je dělané pro úzké postavy a v případě výraznější postavy nemusí velikostně sedět. Jelikož je těsné oblečení pro úzké postavy v módě, v běžných módních obchodech mohou mít muži s větší postavou problém.

Muži nejdou zapnout kalhoty nito / Shutterstock.com

Zkuste se v oblečení hýbat

Pokud si zkoušíte oblečení, nevěnujte pozornost jen tomu, jestli ho na sebe dokážete obléci, ale také tomu, jestli se v něm dokážete hýbat. Zkuste se v něm projít, sednout si nebo udělat některé další běžné pohyby. Nespoléhejte se také na to, že se příliš těsné oblečení vytáhne, ne každý materiál je poddajný.

Změřte se

Nejdůležitějším aspektem výběru oblečení je znát své míry. Obecné označení velikosti nebo střihu nelze považovat za směrodatné, protože se může u různých značek lišit. Muži by měli znát výšku své postavy bez obuvi, obvod krku, obvod hrudníku, obvod pasu a vnitřní délku strany nohy. Ženy si své velikosti pamatují spíše než muži, protože častěji nakupují. Nejlepší možností je napsat si míry na kartičku, kterou budete nosit v peněžence.

Kde vybírat nadměrné oblečení pro muže?

Než vybírat na místech, kde mají oblečení v nadměrných velikostech jen okrajově, nejlepší volbou je nakupovat tam, kde se na něj zaměřují. Patří mezi ně internetový obchod Atlasformen.cz, kde lze nalézt širokou škálu stylového oblečení ve velikostech až do 5XL. V nadměrných velikostech zde nabízí oblečení od hlavy až k patě na všechna období v roce, od bund až po džíny, košile, polokošile, trička, vesty a další. U oblečení pro horní část těla je vždy uvedená délka zad a průvodce velikostí podle obvodu hrudníku. U oblečení pro spodní část těla nechybí míry podle obvodu v pase a informace o délce vnitřní strany nohavic a dolní šířce nohavic. Nemusíte mít tedy obavy, že by vám oblečení velikostně nesedělo a díky kvalitnímu střihu se v něm budete vždy cítit komfortně.

Muž v elegantním oblečení jde po ulici a telefonuje Andy Gin / Shutterstock.com

Závěrečné tipy pro výběr

Počet kapes: Muži by před nákupem měli myslet na použití módy, pro volný čas jsou často preferovány modely, které disponují kapsami navíc, ty mohou být velmi praktické pro uložení všech potřebných věcí.

Strečový materiál: Ne každý si dokáže udržet pevné míry, a pokud se vaše váha a míry mění, vsaďte na oblečení ze strečového materiálu, které se dokáže vašemu tělo přizpůsobit.

Sledujte velikost aktuálního oblečení: Pokud chcete objednat oblečení, ale nemáte po ruce krejčovský metr, prohlédněte si velikost kousků, které už máte v šatníku. Pokud jde o stejnou značku a střih, pravděpodobně se trefíte, v ostatních případech raději nákup odložte a nejprve si změřte své míry.

Slaďte oblečení podle barev: Pro ženy obvykle platí více zásad, ale muži mají výběr jednodušší. Orientujte se podle neutrálních barev, jde například o barvy jako černá, bílá, šedá, hnědá nebo tmavě modrá. Buď mějte vše v neutrálních barvách, nebo se řiďte pravidlem jedné výrazné barvy. To znamená, že můžete mít třeba barevné triko a vše ostatní v neutrálních barvách. Dále třeba barevné kalhoty a vše ostatní neutrální. S tímto jednoduchým pravidlem nešlápnete vedle.

Zabraňte hromadění oblečení: Aby se vám v šatníku nehromadilo staré a obnošené oblečení, stanovte si jednoduché pravidlo – s každým novým koupeným kusem oblečení se zbavíte jednoho starého.

Univerzálnost stranou: Základem elegance je mít oblečení pro všechny druhy událostí i aktivit, kterým se věnujete. Řada mužů upřednostňuje univerzální oblečení, které využije pro všechny příležitosti. Naučte se vybírat jiné oblečení na sport, na turistiku, do zaměstnání, do společnosti i na volný čas. Jde o změnu, která zásadním způsobem ovlivní váš vzhled a vaše okolí si této změny zajisté všimne.