V Japonsku prodává automat medvědí maso, v Austrálii se vědci snaží vzkřísit to mamutí

Maso na talíři zygonema / Shutterstock.com

Ochutnali byste medvědí maso? V Japonsku se jeho prodej stal novou turistickou atrakcí. Stačí zaplatit prodejnímu automatu a ve chvíli máte v ruce balíček čerstvě zpracovaného steaku. Podobně jako se v této zemi prodávají v pouličních automatech další druhy neobvyklých mas a živočišných produktů. Což ovšem není nic oproti tomu, že v Austrálii vyrábí masové kuličky z mamutů. Jak takové kuriozity asi chutnají?

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Lov i prodej povolen

Ačkoliv jsou asijští černí medvědi považování za ohrožený druh, v Japonsku je jejich lov úřady povolen. Na severu země se totiž zvířata kvůli nedostatku přirozené potravy stahují z hor do osídlených oblastí, kde ohrožují místní obyvatele.

Pro představu rozsáhlosti problému, jen za poslední rok bylo podle agentury Reuters v této části země zraněno 75 lidí, 2 osoby medvědi dokonce zabili.

Medvědí maso v automatech? Žádný problém

Nabízet maso turistům, a lákat je tak k návštěvě odlehlejších severních částí ostrova Honšú, napadlo jednoho majitele nudlového bistra. Muž jménem Daishi Sato začal vykupovat medvědí maso od místních lovců, kteří mají během každoroční sezony povoleno ulovit jen určitý počet kusů, a prodávat ho v automatu umístěném vedle svého bistra poblíž nádraží ve městě Semboku.

Záběr na ruce, které krájí hovězí maso na dřevěném prkénku Anton Chernov / Shutterstock.com

Jako zvěřina s příchutí hor

A jak takový himalájský medvěd chutná? Připomíná prý mix hovězího a zvěřiny. „Medvědí maso nelze jednoduše popsat. Jeho tkáň připomíná tužší hovězí a v chuti je cítit divokost hor,“ popsal Sato pro agenturu Reuters, která jeho příběh uveřejnila.

Regionální specialita vyjde na cenu kolem 2 200 jenů (v přepočtu cca 380 Kč) za 250g balení čerstvě zpracovaného kusu masa. Rozhodně se ovšem v Japonsku nejedná o první prodej medvědího masa. V severních částech země bývá k dostání dušené v restauracích, konzervované v obchodech, koupit se dokonce dají i instantní pokrmy s jeho obsahem.

Vsaďte na klasiku

Nejoblíbenější obchod v Japonsku? Automat!

Novinkou není v Japonsku ani prodej masa v automatech. Ve skutečnosti má tato země stále na celém světě nejvyšší počet prodejních automatů na počet obyvatel. Stačí vhodit mince nebo přiložit kartu a kromě obvyklých teplých i studených nápojů nebo celých hotových jídel vám vypadne balíček s hmyzem, celým humrem či krabem, kaviárem, nebo dokonce velrybím masem.

Ruka v modré jednorázové rukavici drží syntetické maso Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com

A co takhle mamuta?

Ještě o kousek dál zašli nedávno v Austrálii, kde se rozhodli si pochutnat na mase mamutím. Nebo spíše jeho laboratorní výrobou upozornit na potenciál kultivovaného masa a na negativní klimatické změny vznikající v důsledku nadměrné živočišné produkce a konzumace.

Ovce, slon a mamut se potkají v laboratoři

Australský startup Vow vyrobil masovou kouli ze syntetického jehněčího a DNA skutečných mamutů, kterou se podařilo extrahovat díky zachování obřích těl vyhynulých zvířat ve zmrzlé půdě. Chybějící genetické informace doplnili v laboratoři sloní DNA.

Obří masová kulička byla pro zájemce vystavena ve vědeckém muzeu v Nizozemsku. Podle vlastních slov australských vědců zatím ale nikdo “mamutí” maso neochutnal, ani se k tomu nechystá. Obávají se totiž reakce našeho imunitního systému na tisíce let starou ingredienci. Hlavním cílem startupu tak i nadále zůstává zejména všeobecná osvěta a propagace uměle vytvořeného masa, jehož popularita ve světě stoupá. Vedle rostlinných náhražek se maso začíná uměle kultivovat, dokonce i tisknout na 3D tiskárnách.