V Británii vyrobili ekologickou alternativu avokáda. Chutná a vypadá stejně, ale neničí planetu

Ruce držící kousek pečiva s plátky avokáda; v pozadí je avokádo, citrony a vejce VictoriaArt / Shutterstock.com

O tom, že se z ekologických důvodů nahrazuje maso rostlinnými či laboratorně vytvořenými náhražkami, se v poslední době mluví dost. Slyšeli jste už ale o uměle vyprodukovaném avokádu? Chutná a vypadá jako to pravé, akorát neškodí přírodě. Z čeho se taková alternativa vyrábí? A čím dalším lze avokádo v jídlech nahradit, pokud ho nechcete z etických nebo jiných důvodů jíst?

Přečtěte si také

Mrkvový beránek bez cukru. Vyzkoušejte recept, který se bude hodit do vašeho fitness plánu

Udržitelné eco avokádo? Ecovado!

Náhražku avokáda představila světu designérka Arina Shokouhi. Projekt vznikl jako závěrečná práce jejího magisterského studia na prestižní londýnské univerzitě Central Saint Martins College. Autorka tím mimo jiné upozornila na nadměrnou konzumaci avokád, která má ničivý dopad na naši planetu.

„Avokádo se stalo moderní ikonou, která je synonymem pro hipsterské kavárny a trendy příspěvky na Instagramu. Produkce avokáda je však energeticky náročná a náročná na zdroje: každé avokádo vyžaduje ke svému růstu 320 litrů vody,“ popisuje Shokouhi. A dále dodává, že tato plodina je jednou z nejméně udržitelných na světě a její produkce má za následek masivní odlesňování, především v Mexiku.

Plody tzv. ecovada Arina Shokouhi

Odpověď leží v lokálních surovinách

Mladá designérka se rozhodla najít řešení a stvořit ekologičtější a udržitelnější alternativu. Ve spolupráci s vědcem Jackem Wallmanem z Potravinářského inovačního centra Nottinghamské univerzity zkoumala chemické a molekulární složení avokáda, aby následně vytvořila co nejvěrnější kopii. A to pouze z dostupných lokálních britských surovin, které nebylo nutné dovážet.

Dokážete jeho chuti odolat?

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Jaké má Ecovado složení?

Krémová dužina je tvořena rozemletou směsí zelených bobů, lískových ořechů, jablek a řepkového oleje. Jak sama autorka vysvětlila, v receptuře by bylo vhodnější použít olej olivový, ten podle ní ovšem nerespektuje pravidlo lokální produkce. Místo pecky navrhla používat vlašský nebo kaštanový ořech. Vše je potom zabaleno do věrohodně vypadající slupky z vosku a potravinářského barviva, tedy plně kompostovatelného a biologicky rozložitelného obalu.

Shokouhi věří, že její ekologické avokádo dokáže originální plody plně nahradit – co se chuti i textury týče. „Lidská vynalézavost umožňuje vytvářet nejrůznější druhy alternativních surovin, které lze jen stěží odlišit od toho, co napodobují. Ecovado není jen reprodukcí, je imitací, jejíž receptura je otevřená k vylepšování,“ dodává autorka.

Pečivo s rozmixovanými i celými fazolemi nahrazujícími avokádový krém Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Čím vším lze avokádo v kuchyni nahradit?

Pokud s myšlenkou udržitelnosti souhlasíte nebo vám přijdou avokáda drahá a moc je nekupujete, v kuchyni se dají nahradit i jinak. A to hned celou řadou surovin. Záleží, zda je chcete do jídel přidávat pro jejich chuť, texturu či obsah zdraví prospěšných látek.

  • Plody vlčího bobu nebo edamame: Jejich rozmixováním vznikne zelená hmota chutí i konzistencí podobná avokádu. Ta je výborná na tousty, jako příloha i alternativní základ pro oblíbené guacamole – stačí přidat nasekaná rajčata, česnek, šalotku, koriandr, šťávu z limety, pepř a sůl a výborný dip bude na světě. Někdy se avokádo nahrazuje také rozmixovaným hráškem či povařenou cuketou.
  • Ořechy: Mají podobné nutriční složení, především vysoký obsah zdraví prospěšných tuků a některých minerálů. Ideální jsou pistácie, kešu, arašídy, mandle, vlašské či lískové. Pro napodobení textury je rozmixujte (nebo použijte kupovaná nepřislazovaná, 100% ořechová másla), případně pistácie a kešu namočte přes noc do vody a poté přidejte do jídel.
  • Banán: Rozmačkaný připomíná krémovou, hutnou konzistenci avokáda. Využijte ho do sladkých dezertů, krémů a pomazánek.
  • Dýně: Nahradí texturu avokáda ve slaných pomazánkách i teplých pokrmech. Vyzkoušejte například dýni máslovou nebo zelenou dýni čajot (sladkojam jedlý) – tu koupíte i v některých online supermarketech, dá se však pěstovat i v našich podmínkách ve skleníku.
Vsaďte na nové chutě

Kupte se slevou Hummus Perla.

Porovnat slevy

  • Cizrna: Rozmixovanou ji lze použít v podobě hummusu, lepší je ovšem neochucená a smíchaná jen s olivovým olejem.
  • Čerstvé sýry: Ve slaných i sladkých jídlech dokáže texturu avokáda nahradit i ricotta nebo tzv. silken tofu, což je doslova hedvábně jemná obdoba tohoto rostlinného sýru. Je ideální pro přípravu pomazánek, dipů, krémů i domácích majonéz.