Konzumací pažitky podporujete pokožku i fungování celého těla

Pažitka na prkénku s nožem RHJPhtotos / Shutterstock.com

Někomu chutná na chlebu s tvarohem, jiní ji milují v polévkách nebo omáčkách. Pažitka je velmi nenápadnou bylinou, která je příbuzná česneku a cibuli, ale přitom má jemnou a lahodnou chuť. Nejde o obyčejné koření pro lepší chuť, jedná se také o významný lék a jeden z nejlepších přírodních zdrojů mnoha důležitých složek, které vám umožní bojovat se stářím, zajistit si vysokou odolnost a správné fungování organismu.

Přečtěte si také

Pořád byste spali a jste bez nálady? Možná trpíte jarní únavou. Proberou vás správné potraviny, ale i doplňky z lékárny

Její pěstování je snadné

Pažitka je původním druhem, není tedy odnikud přivezená a jejích vlastností si cenili už naši předkové. Mnoho lidí ji zná spíše pod lidovým označením šnytlík. Její celý název je pažitka pobřežní a jde o vytrvalou rostlinu, takže vám vydrží i déle než 1 rok.

Kulturu pažitky můžete udržovat 3 roky a pak je dobré vysadit novou. Na pažitce je skvělé, že se velmi snadno pěstuje. Na záhonech ji můžete pěstovat od jara do podzimu a za oknem klidně po celý rok. Koupit si můžete semena, která vám brzy vyklíčí a do 2 měsíců si můžete užít úrodu. Ne každému se chce tak dlouho čekat, a proto mnoho supermarketů i zahradnictví nabízí už předpěstovanou pažitku, kterou můžete rovnou sklízet. S tím byste ale měli začít tehdy, když její délka doroste alespoň 10–15 centimetrů. Není sice náročná na pěstování, ale je třeba ji pravidelně zalévat.

Pořiďte si pažitku v akci

Jak pažitku nejlépe využít?

Pažitka se vždy používá čerstvá, lze ji i sušit, ale následně už nemá tak výrazné aroma. Pokud máte mnoho pažitky a je vám líto ji vyhodit nebo ji nechat shnít, můžete ji zamrazit. Jde o ideální přísadu do všech druhů pomazánek i salátů. Stačí ji jemně nasekat a následně ji můžete použít. Dodá chuť a aroma mnoha druhům omáček a polévek, hodí se také k sýrům a můžete ji přidat třeba i do omelety nebo k míchaným vajíčkům. Pokud budete dělat bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, přimíchejte pažitku a pokrm bude o 100 % chutnější.

Můžete ji obecně použít všude, kde byste použili cibuli, pažitka ji plnohodnotně nahradí a někdy je i chuťově příjemnější volbou. Skvěle se hodí i k masovým pokrmům, včetně rybích specialit. Pažitkou obecně žádný slaný pokrm nepokazíte, ale naopak ho můžete pouze vylepšit a dodat mu mnoho důležitých živin.

Pažitka na zahradě Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy pažitky

Protirakovinné účinky – Může snížit riziko rakoviny. Obsažené flavonoidní antioxidanty, jmenovitě lutein a zeaxanthin, chrání člověka před rakovinou plic a úst. Pažitka je také bohatá na vlákninu, která pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva. Obsahuje také allicin, důležitý antioxidant, o kterém je známo, že pomáhá předcházet rakovině prsu.

Chrání srdce – Allicin v pažitce pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Uvolňuje v krevním řečišti oxid dusnatý, který snižuje tuhost cév a také krevní tlak. Kvercetin v pažitce zase snižuje hromadění plaku v tepnách. Pravidelná konzumace také zlepšuje krevní oběh. Vitamin C, který obsahuje, zlepšuje elasticitu krevních kapilár a vstřebávání železa. Kyselina listová zase zabraňuje stahování cév.

Zlepšuje zdraví kostí – Obsahuje vitamín K, který pomáhá udržovat integritu a hustotu kostí. Vitamin K také reguluje buňky, které pomáhají předcházet demineralizaci kostí. Tento vitamín také podporuje tvorbu bílkoviny zvané osteokalcin, která je důležitá pro udržení minerální hustoty kostí.

Zlepšuje trávení – Pomáhá tělu zbavit se škodlivých bakterií, kvasinek a plísní ve vašem střevním traktu, které by jinak mohly bránit vašemu trávení. Antibakteriální vlastnosti pažitky mohou pomoci odstranit nejméně 30 kmenů salmonel. Má skvělou kombinaci vlákniny a dalších základních živin, jako je niacin, thiamin, kyselina pantotenová, fosfor a zinek. O všech je známo, že ulehčují trávicí proces. Tato fytochemická kombinace může také uklidnit podrážděný žaludek.

Lepší imunita – Četné fytochemikálie v pažitce mohou posílit váš imunitní systém. Pažitka obsahuje ve stopovém množství i selen, což je další důležitý minerál posilující imunitu. Imunitní buňky s nedostatkem selenu mohou mít potíže s produkcí bílkovin a transportem vápníku.

Lepší zrak – Tento přínos je třeba připsat luteinu a zeaxantinu v pažitce, které snižují oxidační stres v očích a posilují zdraví zraku. Také zpomalují rozvoj šedého zákalu. Obsahuje také kvercetin, který podle studií může pomoci zachovat zrak u pacientů s makulární degenerací.

Jsou prospěšné během těhotenství – Je bohatým zdrojem folátu, který pomáhá při vývoji mozku plodu a také napomáhá buněčnému dělení a syntéze DNA. Kyselina listová také pomáhá předcházet vrozeným vadám, zejména v mozku a míše dítěte.

Chléb s tvarohem a pažitkou Lumixera / Shutterstock.com

Lepší spánek a nálada – Je dobrým zdrojem cholinu, což je důležitá živina, která napomáhá správnému spánku. Kyselina listová v pažitce je také známá tím, že zvyšuje produkci dopaminu a serotoninu, což jsou hormony dobré nálady.

Antimikrobiální vlastnosti – Má vynikající antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antibiotické vlastnosti. Antibiotické vlastnosti spolu s vitamínem C mohou ničit škodlivé mikroby. Tato kombinace dobře funguje při léčbě kvasinkových infekcí.

Zdravá pokožka – Je dobrým zdrojem beta-karotenu, antioxidantu, který podporuje zářivost a zdraví pokožky. Může také pomoci léčit akné. Obsažený vitamín C má antioxidační vlastnosti, které nabízejí výhody proti stárnutí.

Zdravé vlasy – Pažitka může stimulovat růst vlasů tím, že zvýší průtok krve do pokožky hlavy a posílí vlasové kořínky. Může také zabránit lámání vlasů.