Karambola je krásné ovoce, ale může být i nebezpečná

Nakrájená karambola janecocoa / Shutterstock.com

Existuje celá škála tropických druhů ovoce, které vypadají lákavě, a karambola je rozhodně jedním z nich. Než se však do takového ovoce zakousnete, je vždy vhodné vědět, kolik ho můžete sníst, jestli ho není potřeba upravit a jaký má na váš organismus vliv. Možná jste karambolu zahlédli v regálech obchodů nebo na dovolené, kde vám s ní ozdobili jídlo nebo nápoj. Je skutečně lahodná – pojďme se o ní dozvědět více.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Čínská hvězdice neboli starfruit

Když toto ovoce nakrájíte na plátky, každý plátek má tvar pěticípé hvězdy. Proto se mu také říká čínská hvězdice a podobný název má i v angličtině – starfruit.

Plod má žlutou nebo zelenou barvu a existuje více odrůd – ty menší jsou zpravidla kyselejší, větší naopak sladší. Obecně je jeho chuť sladkokyselá, přičemž kromě dužiny je jedlá i tlustá slupka.

Využijete ji i jako doplněk ke skleničce s drinkem

Kupte se slevou Sekty Avanti.

Porovnat slevy

Na co si dát pozor?

Toto ovoce je velmi zdravé, ale souvisí s ním i určitá zdravotní rizika. Mělo by se proto konzumovat jen v rozumné míře a ze začátku spíše v malém množství. U některých lidí může vyvolat nepříznivé účinky, za které je zodpovědný vysoký obsah šťavelanu.

Pokud máte problémy s ledvinami, měli byste se konzumaci tohoto exotického ovoce zcela vyhnout nebo se přinejmenším poradit s lékařem. Obsažené látky mohou interagovat i s některými léky na předpis. Neuvážená konzumace by tak mohla způsobit poškození ledvin nebo zvýšenou toxicitu.

Plody karamboly na stromě Supak Gallery / Shutterstock.com

Jak na konzumaci?

Plody karamboly konzumujte výhradně zralé – poznáte to tak, že jsou buď žluté nebo žluté s nádechem zelené. Ovoce opláchněte vodou, odřízněte jeho konce, nakrájejte ho a odstraňte z něj semínka. Poté už ho můžete jíst – samotné, ale oceníte ho zejména v pokrmech.

Hodí se do salátů a jakýchkoliv studených pokrmů, připravují se z něj ovšem i výborné koláče, dorty a pudinky. Skvěle se páruje s plody moře a nejlépe ho oceníte v asijských pokrmech, zejména indických. Můžete si z něj udělat i džem, šťávu či smoothie. Plátek hvězdice je také skvělou ozdobou letních drinků.

Karambola na prkénku vasanty / Shutterstock.com

Zdravotní výhody

Karambola v sobě skrývá velkou spoustu živin – v jejích 100 gramech najdete například 133 mg draslíku, 34,4 mg vitamínu C či 10 mg hořčíku. Dále nesou 7 g sacharidů, 2,8 g vlákniny a obsahují 30 kalorií. A jaké má zdravotní benefity?

  • Zdroj vlákniny – Čínská hvězdice je plná vlákniny, obsahuje přibližně 60 % celulózy, 27 % hemicelulózy a 13 % pektinu. Také má nízký obsah kalorií, což přispívá k udržení správné rovnováhy inzulinu a glaukomu v krvi. Rovněž pomáhá řídit trávicí systém tím, že léčí nepravidelné vyprazdňování a podporuje růst dobrých bakterií.
Máte chuť na exotiku?

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

  • Udržuje cholesterol pod kontrolou – Má prokázané účinky na snížení cholesterolu, a to díky rozpustné vláknině přítomné v plodu. Inhibuje aktivitu špatného cholesterolu a odstraňuje molekuly tuku z krve. Nižší hladina cholesterolu také znamená snížení pravděpodobnosti srdečních onemocnění.
  • Ideální pro hubnutí – Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny a mnoha důležitých živin vás toto ovoce skvěle zasytí, potlačí chuť k jídlu a zrychlí metabolismus. Je to také dobrá svačinka tehdy, když vás přepadne hlad.
  • Kardiovaskulární zdraví – Rozpustná vláknina může pomoci odstraňovat molekuly tuku z krve, čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho je toto ovoce bohaté na sodík, draslík a další minerály, které mohou regulovat váš krevní tlak.
  • Zabraňuje poškození buněk – Karambola je bohatá na přírodní antioxidanty, jako je vitamín C, B-karoten a kyselina gallová. Tyto antioxidanty pomáhají předcházet poškození buněk.
  • Lepší imunita – Kombinace antioxidantů a vitamínů může zajistit posílení imunitního systému. Najdeme zde i důležité minerály pro náš organismus, jako je hořčík, železo, zinek, mangan a fosfor.