Ty nejlepší mrkvové recepty, které si vaše děti zamilují

Dítě a mrkev Maria Sbytova / Shutterstock.com

Mrkev patří mezi zeleninu, která je v jídelníčku často vynechávána. Většina dospělých jí mrkev už jenom proto, že je zdravá. Jak ale přesvědčit děti, aby ji jedly také? U pytlíku bonbónů je pravděpodobně nemusíte přesvědčovat, aby ho snědly, ale u mrkve to bude chtít trochu snahy. Aby si k ní děti nevytvořily odpor, připravte jim jí na způsoby, které je přesvědčí, že je to ta nejlepší potravina na světě.

Přečtěte si také

Belgické vafle jako z vánočních trhů si připravíte doma jen z pár surovin

Zkusili jste syrovou?

Syrová mrkev je velmi zdravá a není důvod, proč by ji děti nemohly sníst takovou, jaká je. Stačí odříznout oba konce a mrkev kvalitně očistit nebo oloupat. Následně ji mohou přikusovat třeba u televize. Děti rádi napodobují dospělé a když vás uvidí konzumovat syrovou mrkev, možná si tento zvyk osvojí také.

Pro menší děti může být lepší volbou baby karotka, což je mrkev sklizená před dozráním nebo také mrkev ořezaná na menší velikost, aby se lépe konzumovala. Mrkev není dobrá jen pro zrak, u dětí podporuje také imunitu, zdravé trávení a je zdrojem důležitých živin. Jde zejména o silný zdroj draslíku, antioxidantů a vitamínu A.

Když chcete mít mrkev stále po ruce, zásobujte se mraženou v akci

6 receptů, které děti ocení

Salát z jablek a mrkve

Jde o jednoduché a chutné spojení, které má osvěžující a neodolatelnou chuť. Poměr jablek a mrkve není tak důležitý, důležité je spojení chutí, které si dítě zamiluje.

Ingredience:

  • Mrkve
  • Jablka
  • Med
  • Citronová šťáva

Postup:

  1. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji do mísy společně s jablky v poměru zhruba 1:1.
  2. Přidejte lžíci medu, několik kapek citronové šťávy a důkladně promíchejte.
Mrkvové chipsy v hrnečku a vedle omáčky Stepanek Photography / Shutterstock.com

Mrkvové chipsy

Děti milují chipsy, problém je v tom, že běžné chipsy jsou velmi nezdravé. Udělejte si zdravou variantu z mrkve.

Ingredience:

Postup:

  1. Mrkev nakrájejte na tenké plátky.
  2. Nalijte olej na pánev a zahřívejte na středním plameni.
  3. Smažte, dokud se okraje nezkroutí a nebudou vypadat hnědé.
  4. Vyjměte z pánve a položte na papírové ubrousky, aby se odstranil přebytečný olej.
  5. Dochuťte solí, pepřem a skořicí.

Namísto pánve můžete chipsy udělat také v troubě na pečicím papíře bez použití oleje.

Muffiny s mrkví

U tohoto receptu vás děti budou nutit, abyste jich udělali více.

Ingredience:

  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 2/3 šálku hnědého cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky zázvoru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 hrnky strouhané mrkve
  • 1/3 šálku strouhaného kokosu
  • 150 gramů řeckého jogurtu
  • vejce
  • 1/3 šálku kokosového oleje
  • 1/4 šálku mléka

Dva mrkvové muffiny Jukov studio / Shutterstock.com

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Vezměte formu na muffiny a vyložte ji papírovými košíčky.
  3. Vezměte velkou mísu a přidejte mouku, cukr, koření, prášek do pečiva a sůl. Vše smíchejte.
  4. Nyní přidejte mrkev a kokos. Promíchejte a dejte stranou.
  5. V samostatné misce smíchejte jogurt, vejce, kokosový olej a mléko. Důkladně vše promíchejte dohromady, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  6. Nyní, když je těsto hotové, rozprostřete ho do formiček na muffiny.
  7. Pečte 15–20 minut.
  8. Muffiny nechte vychladnout a podávejte.
Až budete péct cokoliv s mrkví, skočte si pro máslo v akci

Javorová glazovaná mrkev

Jednoduchý recept, po kterém vaše dítě určitě bude slintat.

Ingredience:

  • 1 kg mrkve
  • 1/4 šálku javorového sirupu
  • Dvě lžíce másla
  • Sůl a černý pepř

Postup:

  1. Na pánev přidejte mrkev, sirup, máslo, 1/3 šálku vody, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře.
  2. Přiveďte k varu.
  3. Nyní snižte teplotu a vařte, dokud mrkev nezměkne.
  4. Z tekutiny by měla zbýt jen glazura, která dodá mrkvi lahodnou chuť.
  5. Nechte vychladnout a podávejte.
Polévka z mrkve Dani Vincek / Shutterstock.com

Mrkvová polévka

Nakoupili jste příliš mnoho mrkve? Můžete ji využít v tomto receptu.

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stonek celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička petrželky
  • 5 šálků nakrájené mrkve
  • 2 šálky vody
  • 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • Pepř podle chuti

Postup:

  1. Na středním plameni rozpusťte máslo a olej.
  2. Přidejte cibuli a celer a počkejte, dokud nezměkne.
  3. Nyní přidejte česnek a petržel a počkejte asi 10 sekund.
  4. Poté přidejte mrkev, vodu a vývar.
  5. Nechte provařit asi 25 minut.
  6. Polévku rozmixujte v mixéru do hladka.
  7. Dochuťte solí a pepřem.
Mrkvové pyré na talíři a vedle oříšky SaskiaAcht / Shutterstock.com

Mrkvové pyré s tapenádou z lískových oříšků

Tento recept se vám bude hodit, když budete mít málo času.

Ingredience:

  • 0,5 kg mrkve
  • brambory
  • 2 lžíce lískových oříšků
  • 2 lžíce zelených oliv
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Mrkev a brambory vařte asi 12 až 15 minut ve vroucí vodě.
  2. Nyní vyndejte lískové ořechy a smíchejte je s olivami, pomerančovou kůrou, česnekem a jednou lžící oleje.
  3. Vložte mrkev a brambory do kuchyňského robotu spolu s jednou lžící oleje a solí. Rozmixujte do hladka.
  4. Ozdobte tapenádou z lískových oříšků a podávejte.