Jednoduché triky, jak zachránit květiny i úrodu, když vaši zahradu ničí sucho

Člověk zalévá zahradu hadicí se zavlažovací pistolí Jon Rehg / Shutterstock.com

Již několikátým rokem nás trápí letní sucho. Půda je vyprahlá, tráva spálená a zavlažování zahrady nás stojí nemálo peněz a úsilí. Je tento problém opravdu neřešitelný? Nebo se dá i proti suchu strategicky bojovat? Vyzrajete na něj s našimi ověřenými radami!

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Ani kapka nazmar

Udržet zahradu krásně kvetoucí a sklízet i v tomto suchém období ovocnou a zeleninovou úrodu není jednoduché. Zahradníci s nedostatkem vody bojují intenzivní zálivkou a doufají, že jim letos pěstování nepřekazí zákaz zalévání. Nezapomínejme ale na to, že důležité je hlavně pomoci zahradě udržet to málo dešťové vody v půdě.

Jednou z ověřených rad je kypření půdy po dešti. Pokud u vás zrovna krátce zapršelo, vydejte se na zahradu s motykou. Tím, že půdu v okolí rostlin prokypříte, přerušíte kapiláry, kterými se voda odpařuje z půdy ven.

Vyzbrojte se do boje proti suchu

Vhodnou metodou, jak zamezit odpařování vody z půdy, je také mulčování. Zeminu v okolí rostlin můžete pokrýt slámou, posečenou trávou, kůrou nebo zakoupit mulčovací fólii či jutu. Ty odpařování vody přece jen trochu zamezí. S odpařováním souvisí též známé pravidlo zalévání ráno a večer. Při nižší teplotě vzduchu nemá voda tendenci se tak rychle odpařovat, a stihne se tudíž do půdy vsáknout.

Sud na dešťovou vodu u okapu, konev Lea Rae / Shutterstock.com

Jak nejlépe zachytit dešťovou vodu na zahradě

Podle odhadů meteorologů se dá předpokládat, že podobně suchá léta nás čekají i v dalších letech. Proto je určitě namístě uvažovat o možnostech, jak zachytit dešťovou vodu a využít ji co možná nejlépe k užitku své zahrady. Jedná se o ekologickou formu zálivky, která vás navíc finančně nezruinuje.

Nejjednodušším řešením je nákup sudu a jeho umístění přímo pod okap domu. Dešťová voda je měkká, neobsahuje chlór, a rostlinám tak prospívá. Pokud jste příznivcem modernějších metod, můžete se rozhodnout např. pro vybudování podzemní nádrže na dešťovku. Ta zachycuje vodu z přívalových dešťů, kterou je pak nutné do tří dnů spotřebovat.

U nádrží s větším objemem je možné dešťovou vodu využívat i na splachování toalety v domě nebo praní prádla. Funguje to ale i naopak! Tzv. šedou vodu, tedy splaškovou odpadní vodu z domácnosti, můžete na zálivku rostlin bez problémů použít. Příjemná koupel, sprcha nebo praní prádla tak bude mít pozitivní vliv na vaši zahradu.

Plný sud na dešťovou vodu, okap Karin Jaehne / Shutterstock.com

Stanovte si priority

Panuje-li v létě opravdu velké sucho, budete se muset smířit s tím, že ne všechny rostliny a úrodu zachráníte. Nedělejte si např. vrásky nad suchým trávníkem. Tráva je stepní rostlina a dokáže se sama zregenerovat i po uschnutí. Stejně tak letničky, které kvetou jen tři měsíce, by neměly být na vrcholu vašeho hodnotového žebříčku. Trápí-li vás sucho na zahradě, upravte složení rostlin tak, aby se těmto podmínkám lépe přizpůsobily.

Ještě vám na zahradě chybí sud na dešťovou vodu?

Zdá se to logické, ale mnoho zahradníků tvrdohlavě pěstuje rostliny, které se do podmínek jejich zahrady vůbec nehodí. I na pouštích přece rostou zelené a kvetoucí rostliny. Tak proč by to nešlo právě ve vaší zahradě? Vytvořit si můžete třeba okrasnou skalku z těchto suchomilných květin a sukulentů. Svou zahradou se tak budete moci kochat i v těch největších vedrech.