Co je to kratom a jaké jsou jeho účinky?

Čaj z kratomu a kolem jeho listy a usušené listy v misce Kaiskynet Studio / Shutterstock.com

O kratomu se často hovoří jako o „droze“. I když jde o čistě přírodní produkt, účinky záleží na jeho dávkování, které buď příjemně nabudí, nebo utlumí vaši činnost. Na druhou stranu nesprávné dávkování může způsobit nepříjemné nežádoucí účinky a zdravotní problémy. Pokud potřebujete příval energie kvůli pracovním nebo školním povinnostem, je to jistě vhodná cesta, nicméně zde neplatí, že čím více tím lépe. Co ten kratom tedy je a jak působí na naše tělo?

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Kratom neboli Mitragyna speciosa

Kratom je psychoaktivní látka, která pochází ze stejnojmenného stromu. Roste převážně v Asii a dosahuje až 16 metrů. Listy jsou oválné, mají tmavě zelenou barvu a žíly listů jsou bílé nebo červené. Nejčastější formou, na kterou narazíte, je právě usušený a rozdrcený list na zelený prášek. Zmínky o kratomu byly nalezeny už v 19. století, a to v tradiční medicíně, kdy se používal jako náhrada opiátů. Hlavní použití bylo ale především v potřebě získat energii a vytrvat při celodenní namáhavé práci, tedy v případě farmářů a dělníků.

Když potřebujete doplnit energii a nemáte kratom zrovna po ruce

Jaké účinky můžete očekávat?

Účinky kratomu se liší podle použité dávky, odrůdě a celkovém obsahu účinných látek. Můžete narazit na kratom červený, který má vyšší analgetické efekty, nebo kratom bílý a zelený, které zlepšují náladu a pyšní se vyšší stimulačním efektem. Rychlost nástupu účinku může být ovlivněna konzumací stravy, kdy jídlo efekt kratomu zpomaluje. Kratom se užívá především pro jeho povzbuzující účinky v době zkouškového nebo při pracovním vytížení. Oblíbený je tedy u studentů nebo řidičů kvůli nárůstu pozornosti a koncentrace.

Ruka drží lístky mitragynina speciosa frank60 / Shutterstock.com

Na dávkování záleží

Kratom se prodává především v práškové podobě, který se rozmíchá ve vodě nebo v jiném nápoji. Účinky kratomu jsou podmíněny především díky alkaloidům mitragyninu a 25 dalším druhům. Obsahuje také flavonoidy, terpenoidy, polyfenoly a glykosidy. Konzumace v malé dávce, tedy do 5 gramů, má stimulující účinky, které můžou trvat až hodinu a půl. Vysoké dávky (10–15 g) mají ale opačný účinek, a to sedativní a jsou srovnatelné s užitím morfia.

Rizika a vedlejší účinky

Při zvýšeném příjmu lze očekávat ztuhlost, neschopnost pohybu a snížené reakce na okolní podněty. Dále vás může doprovázet zvýšené pocení, nevolnost, závratě a poruchy nálady. Mezi časté vedlejší účinky patří také úzkost a zvýšená agresivita. Dlouhodobé užívání potom může vést k hyperpigmentaci, třesu, nechutenství a psychóze.