Co je to kratom a jaké jsou jeho účinky?

Čaj z kratomu a kolem jeho listy a usušené listy v misce Kaiskynet Studio / Shutterstock.com

O kratomu se často hovoří jako o „droze“. I když jde o čistě přírodní produkt, účinky záleží na jeho dávkování, které buď příjemně nabudí, nebo utlumí vaši činnost. Na druhou stranu nesprávné dávkování může způsobit nepříjemné nežádoucí účinky a zdravotní problémy. Pokud potřebujete příval energie kvůli pracovním nebo školním povinnostem, je to jistě vhodná cesta, nicméně zde neplatí, že čím více tím lépe. Co ten kratom tedy je a jak působí na naše tělo?

Přečtěte si také

Týden na all inclusive do 10 tisíc! Právě teď Egypt nebo Turecko

Kratom neboli Mitragyna speciosa

Kratom je psychoaktivní látka, která pochází ze stejnojmenného stromu. Roste převážně v Asii a dosahuje až 16 metrů. Listy jsou oválné, mají tmavě zelenou barvu a žíly listů jsou bílé nebo červené. Nejčastější formou, na kterou narazíte, je právě usušený a rozdrcený list na zelený prášek. Zmínky o kratomu byly nalezeny už v 19. století, a to v tradiční medicíně, kdy se používal jako náhrada opiátů. Hlavní použití bylo ale především v potřebě získat energii a vytrvat při celodenní namáhavé práci, tedy v případě farmářů a dělníků.

Když potřebujete doplnit energii a nemáte kratom zrovna po ruce

Jaké účinky můžete očekávat?

Účinky kratomu se liší podle použité dávky, odrůdě a celkovém obsahu účinných látek. Můžete narazit na kratom červený, který má vyšší analgetické efekty, nebo kratom bílý a zelený, které zlepšují náladu a pyšní se vyšší stimulačním efektem. Rychlost nástupu účinku může být ovlivněna konzumací stravy, kdy jídlo efekt kratomu zpomaluje. Kratom se užívá především pro jeho povzbuzující účinky v době zkouškového nebo při pracovním vytížení. Oblíbený je tedy u studentů nebo řidičů kvůli nárůstu pozornosti a koncentrace.

Ruka drží lístky mitragynina speciosa frank60 / Shutterstock.com

Na dávkování záleží

Kratom se prodává především v práškové podobě, který se rozmíchá ve vodě nebo v jiném nápoji. Účinky kratomu jsou podmíněny především díky alkaloidům mitragyninu a 25 dalším druhům. Obsahuje také flavonoidy, terpenoidy, polyfenoly a glykosidy. Konzumace v malé dávce, tedy do 5 gramů, má stimulující účinky, které můžou trvat až hodinu a půl. Vysoké dávky (10–15 g) mají ale opačný účinek, a to sedativní a jsou srovnatelné s užitím morfia.

Rizika a vedlejší účinky

Při zvýšeném příjmu lze očekávat ztuhlost, neschopnost pohybu a snížené reakce na okolní podněty. Dále vás může doprovázet zvýšené pocení, nevolnost, závratě a poruchy nálady. Mezi časté vedlejší účinky patří také úzkost a zvýšená agresivita. Dlouhodobé užívání potom může vést k hyperpigmentaci, třesu, nechutenství a psychóze.