Mák je plný důležitých živin. V jakých receptech ho oceníte nejvíce?

Mák a makovice Krasula / Shutterstock.com

Milujete makové koláče? Možná dáváte přednost makovému závinu, makovci nebo nudlím s mákem. Většina lidí toho o máku neví skoro nic, snad jen to, že pochází z makovic, které se používají i k výrobě opiátů. Víte o tom, že je mák velmi zdravý? Představíme si jeho zdravotní přínosy, protože jich opravdu není málo, a také recepty, ve kterých ho oceníte nejvíce.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Kde se vzal mák?

Existuje mnoho druhů máku a v Evropě je nejvíce rozšířený mák setý používaný pro potravinářské účely. Samotná rostlina máku pochází z východního Středomoří, odkud se rychle rozšířila do celého světa. Lidstvo zná mák už tisíce let. Ne, že by ve starověku makovali housky, ale používali ho jako drogu. Bílé mléko získávané z nezralých zelených makovic slouží k výrobě opia. V dávných dobách se používal jako sedativum, a dokonce se s jeho pomocí léčila nespavost nebo se s ním uklidňovaly plačící děti.

Nenechte si ujít mák v akci

Čechy jsou zemí máku zaslíbenou

Právě kvůli riziku výroby opia je v mnoha částech světa pěstování i používání máku zcela zakázáno. Česká republika naštěstí patří mezi země, kde můžete mák legálně používat i konzumovat bez jakéhokoliv postihu. Čechy by se daly považovat za makovou velmoc, v roce 2008 se u nás vypěstovalo více než 49 tisíc tun máku. V mnoha zemích si lidé často mylně myslí, že je nebezpečný, přitom je obsah morfinu i kodeinu v potravinářském máku zcela zanedbatelný.

Rostlina máku je jednoletá a dosahuje výšky 30–150 cm. Ve zralé makovici najdeme malá namodralá semínka ledvinového tvaru.

Pole s mákem Sergii Votit / Shutterstock.com

Nutriční hodnoty na 100 g makového semene:

  • Kalorie: 524 kcal
  • Tuky: 42 g
  • Sacharidy: 28 g
  • Vláknina: 20 g
  • Cukr: 3 g
  • Bílkoviny: 18 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 4,5 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Sodík: 26 mg
  • Draslík: 719 mg
  • Vápník: 1438 mg
  • Železo: 9,8 mg
  • Hořčík: 347 mg
  • Vitamín B6: 0,2 mg
  • Vitamín C: 1 mg

Zdravotní výhody máku

Sexuální zdraví – V máku najdeme lignany, sloučeniny, o kterých je známo, že zvyšují libido a sexuální touhu.

Zlepšení trávení – Mák je zdrojem nerozpustné vlákniny, která může napomáhat trávení. Také zvyšuje objem stolice a pomáhá léčit zácpu.

Vyléčí nespavost – Snižuje hladinu kortizolu v těle a pomáhá lépe usnout. Ideální je čaj s mákem, ten si také můžete dát před spaním, abyste si užili lepší spánek. Stačí připravit pastu z máku a smíchat ji s teplým mlékem.

Vředy v ústech – Mák může pomoci vyléčit vředy v ústech. Je známo, že má chladivý účinek na tělo, což hraje roli při této léčbě.

Lepší zdraví mozku – Mozek potřebuje základní živiny, jako je vápník, železo a měď, na ty je mák bohatý. Mák může také snížit riziko kognitivních poruch.

Silné kosti – Je bohatý na vápník a měď. Zatímco první minerál zlepšuje zdraví kostí, druhý posiluje kosti a také pojivovou tkáň. Dalším minerálem, na který jsou semena bohatá, je fosfor, který spolu s vápníkem tvoří součást kostní tkáně. Mangan v semenech napomáhá produkci kolagenu, proteinu, který chrání vaše kosti před vážným poškozením.

Reguluje krevní tlak – Kyselina olejová v máku pomáhá snižovat krevní tlak.

Makovice plné máku Joaquin Corbalan P / Shutterstock.com

Imunitní systém – Zinek v máku může přispět k posílení imunitního systému. Semena také zvyšují produkci imunitních buněk v těle.

Zdraví srdce – Mák je nabitý vlákninou, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a v konečném důsledku zlepšuje zdraví srdce.

Ledvinové kameny – Mák obsahuje draslík, minerál, o kterém je známo, že nabízí ochranu proti ledvinovým kamenům, a dokonce je léčí.

Zlepšuje funkci štítné žlázy – Zinek je jedním z minerálů, které štítná žláza potřebuje pro optimální fungování. Mák může v tomto ohledu hrát zásadní roli, protože je bohatý na zinek.

Pokožka – Antioxidanty a další základní živiny v máku přispívají ke skvělému zdraví pokožky. Pomáhají léčit záněty a hydratují pokožku. Semínka také čistí pokožku a dodávají jí lesk.

Ekzémy a záněty – Je účinný při léčbě ekzémů díky vysokému obsahu kyseliny linolenové.

Až budete připravovat makovec, nezapomeňte na mouku v akci

Může být nebezpečný?

Pokud se u vás při konzumaci semen neobjeví kopřivka ani žádné jiné alergické reakce, můžete ho bez obav jíst. Obecně je považován za bezpečný, ale vyvarujte se jeho nadměrné konzumace během těhotenství.

Udělejte si letní makovec

Makovec je nejikoničtějším makovým receptem, a pokud vás někdo makovcem nazve, nenechte se rozladit, pravděpodobně jde o kompliment. K přípravě makovce potřebujete jen hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 hrnky moučkového cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky mletého máku, balíček kypřícího prášku a vanilkového cukru. Vše promíchejte a dejte do formy, nebo na plech vyložený pečicím papírem. Troubu nastavte na 170 °C a za 40 minut si můžete na makovci pochutnat.

Žena dělá makový závin Pixel-Shot / Shutterstock.com

V jakých dalších receptech mák nejvíce oceníte

Mák můžete obecně používat ve všech sladkých receptech, kde zvýrazní chuť a udělá každý recept neodolatelný. Jednoduše vezměte stávající recepty a doplňte je mákem, který vám umožní využívat všechny jeho chuťové i zdravotní výhody. Můžete ho využít od koláčů až po bábovky, dorty, muffiny, záviny, cheesecaky nebo buchty.

Lahodné jsou také loupáčky a rohlíčky s mákem, hodí se i k ovocným knedlíkům. Pokud máte rádi pudinky, udělejte si jeden makový a zajisté už nebudete chtít jiný. Můžete ho přidávat i k lívancům a do palačinkového těsta. Jelikož skvěle chutná i ve slaných receptech, můžete ho použít k makování pečiva i do chlebového těsta. Skvěle ladí k bramborovému těstu, využijte ho na bramborové šišky nebo knedlíčky a mákem.