Na co se zaměřit při výběru opalovacího krému?

Žena má opalovacím krémem na rameni namalované sluníčko Oleg GawriloFF / Shutterstock.com

Nedokážete si vybrat z bohaté nabídky opalovacích krémů? Chraňte svoji pokožku před slunečními paprsky kvalitním opalovacím krémem, který bude vyhovovat přesně vaší pokožce. Poradíme vám, na co se při výběru opalovacího krému zaměřit.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Co je to UV záření a proč je důležité se před ním chránit?

Ultrafialové záření je možné rozdělit na dva typy – UVA a UVB. Pro porovnání, UVA ultrafialové záření představuje 99 % ultrafialového záření a i přesto, že není nebezpečné, proniká do hlubších vrstev kůže a způsobuje například vznik vrásek, stárnutí pleti nebo vznik pigmentových skvrn. UVB záření tvoří pouze 1 % UV záření a zapříčiňuje opálení a spálení pokožky. Svoji kůži proto chraňte opalovacími přípravky, které obsahují UVB i UVA ochranu tak, abyste měli opravdu jistotu, že je vaše pokožka chráněná do hloubky i na povrchu.

Vybírejte si kvalitní krémy v akci

Co znamená zkratka SPF?

Jde o anglický termín „sun protection factor“, který v překladu znamená ochranný slunečný faktor. Každý opalovací krém na sobě označení SPF. Jen málo kdo však ví, co ve skutečnosti toto číslo znamená. SPF faktor nám ukazuje kolikanásobně opalovací přípravek dokáže zvýšit délku ochrany kůže.

Například s opalovacím krémem, který má SPF 10 je vaše pokožka chráněna před sluncem 10x déle než v případě, že se nenamažete. V případě, že hledáte krém na opalování k moři, doporučujeme variantu s SPF 30 a více. Nižší faktory by mohly být kvůli silnějšímu slunečnímu záření nedostačující.

Žena natírá krémem dceru na pláži ShineTerra / Shutterstock.com

Jaké druhy přípravků na opalování existují?

Přípravky na opalování můžeme rozdělit podle vícero ukazatelů. Často se však zákazníci při výběru opalovacího přípravku rozhodují podle konzistence. Mezi nejvíce prodávané patří spreje na opalování, protože se jednoduše aplikují a roztírají. Oblíbené jsou také oleje, které zanechávají lesklou pokožku. Velké popularitě se těší také opalovací mléka, která se rychle vstřebávají do pokožky. Dostupné jsou také krémy, tyčinky, gely, másla nebo pěny.

Opalovací přípravky však můžete rozdělit i podle účelu použití. Například existují opalovací krémy, které mají vyšší ochranný faktor a jsou určené přímo na obličej. Zakoupit můžete také voděodolné opalovací přípravky, které se nesmažou hned po prvním kontaktu s vodou.

Krémy na opalování pro děti

Speciální kategorií jsou opalovací krémy pro děti, které neobsahují žádné parfémy, na které bývá dětská pokožka citlivá. Dětské opalovací krémy většinou informují o věkovém omezení, které byste při používání měli respektovat. Nezapomínejte ani na to, že děti do 3 let by neměly být vystavené přímému slunečnímu záření. Místo krémů na opalování pro děti existuje speciální oblečení, které ochrání dětskou pokožku před sluncem. Množství slunečního záření totiž může v takto malém věku zvýšit náchylnost na rakovinu kůže.

Tři ženy na pláži s klobouky Nikita Burdenkov / Shutterstock.com

Jak se zdravě opálit?

Kvalitní krém na opalování je prvním krokem k úspěchu. Abyste se však nespálili, je nutné řídit se pár nepsanými pravidly:

  • Opalovacím krémem se natírejte minimálně půl hodinu předtím, než se vystavíte slunečnímu záření
  • Natřete si všechny odhalené části těla, nezapomínejte ani na rty, krk, uši nebo nárty
  • Přípravkem na opalování nešetřete a použijte ho v dostatečném množství
  • Nezapomeňte si chránit hlavu pokrývkou a oči slunečními brýlemi
  • Krémem na opalování se natřete pokaždé, když vyjdete z vody
  • Vyhýbejte se pobytu na slunci mezi 11–15 hodinou, kdy je UV záření nejsilnější

Při výběru opalovacího krému sledujte především to, aby vás chránil před UVA a UVB zářením. Zaměřte se také na výšku SPF faktoru a vyberte si vhodnou konzistenci přípravku.

  • TIP: Objevte širokou nabídku krémů na opalování v našich akčních letácích a nakupte je za ty nejnižší ceny.