Dvě tváře sýru cottage: Proč je jeden kyselý a druhý smetanově sladký?

Cottage sýr v misce SMarina / Shutterstock.com

Taky je pro vás výběr sýru cottage v obchodech sázkou do loterie? Budou pod víčkem hutné nakyslé drolivé hrudky, nebo jemná pevná zrnka plavající ve sladší smetaně? Přečtěte si, proč existuje více druhů těchto sýrů a zda se dají už při nákupu nějak rozpoznat. Na závěr se navíc můžete inspirovat našimi 9 tipy, jak cottage zajímavě využít ve sladké a slané, teplé i studené kuchyni.

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Populární „fitness“ sýr

Cottage je čerstvý nezrající sýr původem z Anglie. Typický je svou hrudkovitou konzistencí a v posledních několika letech se stal nedílnou součástí jídelníčku všech, kteří se stravují zdravě, hubnou, sportují nebo posilují.

Obsahuje totiž pořádnou nálož bílkovin i dobře využitelného vápníku, naopak má málo tuku a kalorií. Díky nízkému glykemickému indexu dokáže zasytit na delší dobu. Ve 100 g sýru cottage najdete asi 100 kcal, 4,5 g tuku, 2,7 g sacharidů a 12,5 g bílkovin.

Najděte si svůj oblíbený sýr v akci

Za rozdílnost v chuti může výroba

Cottage se vyrábí kombinací kyselého a sladkého srážení z odtučněného mléka. Důležitou roli hrají enzymy, za jejichž pomocí mléko kvasí. Výslednou chuť a strukturu potom může ovlivňovat hned několik faktorů: tučnost mléka, jeho teplota a délka zpracování (čím jsou obě hodnoty vyšší, tím jsou zrna pevnější) nebo to, zda se během výroby používá kyselina mléčná či citronová.

Ruce nabírají sýr cottage na chléb goodmoments/ Shutterstock.com

Složení moc nenapoví

Nic z toho ovšem v obchodě nepoznáte. Ve složení těchto sýrů se shodně objevují: mléko, smetana nebo tvaroh, syřidla, mlékárenské kultury a sůl. Což nic o struktuře a chuti daného výrobku bohužel neříká. Pokud kelímkem nezatřesete a nepokusíte se odhadnout množství šplouchající smetany. Té by totiž měl mít správný sýr cottage tak akorát, rozhodně by v ní neměl plavat.

  • Jemnější chuť pevných kulatých zrnek ve sladší smetaně nabízí například značky Madeta, Milki line a Blaník.
  • Hrudkovitý, mírně kyselejší cottage zase hledejte pod značkami Pilos (Lidl), Meggle nebo K-Classic (Kaufland).

Kromě chuti se jednotlivé výrobky mohou nepatrně lišit i nutričními hodnotami. Kyselejší hrudky mívají většinou více bílkovin a méně tuku. Všeobecně ale nešlápnete s žádným cottage vedle a všechny mají v porovnání s ostatními čerstvými sýry a žervé až o polovinu méně kalorií.

Ruka drží v supermarketu kelímek se sýrem cottage Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

9 způsobů, jak využít cottage v kuchyni

  1. Ochucení sendvičů, baget, tortill, francouzských toustů a slaných i sladkých palačinek.
  2. Zapékání: cottage ideálně nahradí smetanu či tučnější sýry, ať už v zapečených bramborách, zelenině (brokolici, květáku, mrkvi, cuketě), těstovinách nebo zdravějších lasagních bez bešamelu.
  3. Náplň do slaných koláčů (quiche) a muffinů.
  4. Náplň do sladkých taštiček, buchet, závinů, koláčů: v pečených i nepečených dezertech se hodí jako alternativa k tvarohu.
  5. Avokádové guacamole: lehčí obdobu oblíbené přílohy připravíte smícháním cottage, rozmačkaného avokáda, kapky citronové šťávy, nasekaných rajčat, koriandru, soli a pepře.
  6. Sladké kaše: cottage lze přimíchat přímo do kaše (např. místo bílého jogurtu), nebo použít spolu s ovocem a ořechy jako topping.
  7. V kombinaci s ovocem: to stačí rozmačkat (jahody, třešně, banány, meruňky, broskve, lesní plody apod.) nebo připravit rozvar, v případě chuti prosladit a smíchat s cottage. Při rozmixování zase vznikne vynikající pěna.
  8. Pomazánky a dipy: stačí přidat bylinky, nasekanou čerstvou či sušenou zeleninu, vejce, sýry (tvarůžky, nivu, hermelín), tuňáka, koření a chilli podle chuti.
  9. Saláty: výborně se hodí místo majonézy a jiných zálivek do zeleninových, těstovinových, kuskusových apod.