Otevírací doba v obchodech 1. května

Nákupní košík plný zboží Maxx-Studio / Shutterstock.com

Prvního května se v Česku slaví Svátek práce, o týden později, tedy osmého května oslavíme Den vítězství. Letos oba státní svátky vycházejí na pondělí, takže nás čekají hned dva prodloužené víkendy. S tím si ovšem řada lidí pokládá otázku, kdy mají obchody otevřeno a kdy zavřeno.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Co říká zákon?

Otevírací doba obchodů na státní svátky se řídí zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit od 1. října v roce 2016. Ten stanovuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během některých svátků zavřené.

I tak má mnoho lidí před každým státním svátek zmatek v tom, které obchody budou přes svátky otevřené, a které ne. Speciálně pro ně nákupní rádce Kupi.cz připravil ucelený celoroční přehled s otevírací dobou supermarketů a hypermarketů po celý rok. Aktuální otevírací dobu můžete sledovat také v naší mobilní aplikaci.

Udělejte si zásoby

1. května zůstanou všechny obchody otevřené

Na Svátek práce 1. května si můžete zajít bez problémů nakoupit, obchody totiž budou otevřeny. Platit v nich bude i běžná otevírací doba. Počítejte však se zvýšenou návštěvností, vzhledem k již zmíněnému prodlouženému víkendu. Zejména chataři pravděpodobně v pátek odpoledne vezmou obchody útokem, aby si nakoupili zboží do zásoby.

Doporučujeme proto šetřit čas a předem si projít letáky na Kupi.cz, ať víte, kde seženete potřebné zboží za příznivé ceny.

Ze zákona musí 8. května obchody zavřít, některé však mají výjimku

I přesto, že platná legislativa stanoví, že musí být všechny velké supermarkety 8. května zavřené, existují i výjimky. Například jediným otevřeným Albertem bude hypermarket v DOC Mercury v Českých Budějovicích, který je v místě dopravního uzlu a splňuje zákonnou výjimku.

Výjimku mají také hned tři prodejny BILLA. V pondělí 8. května zůstanou otevřené prodejny BILLA na Letišti Václava Havla, na hlavním nádraží v Praze i brněnském hlavním nádraží. Tyto prodejny budou mít pro zákazníky otevřeno podle své obvyklé otevírací doby. Vedle toho zůstanou také otevřeny všechny obchody BILLA Stop&Shop na čerpacích stanicích Shell.