Chřestová sezóna je na spadnutí. Křupavé výhonky potěší chutí i zdravotními benefity

Chřest v košíku DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Asparagus nebo špargl jsou jen alternativní názvy téže pochutiny, kterou jsou Češi ve světě proslulí. Řeč je o českém chřestu, lahůdce, která je nejen delikátní, ale též zdraví prospěšná. Obsahuje totiž vitamín E, který posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat cholesterol, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá předcházet infekci močových cest. Letos jej na české farmě v Hostíně u Vojkovic sklidí zhruba o 14 dní později. Poradíme vám, co si z této zdravé zeleniny vykouzlíte v kuchyni.

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

sČesko: Chřestová velmoc

Křupavé zelené výhonky, jejichž delikátní chuť byla známá už za Rakouska-Uherska a za první republiky se dovážely až do Francie, se dnes pěstují především v Hostíně u Vojkovic. Během druhé světové války, kdy bylo třeba obyvatelstvo hlavně nasytit, byl chřest na polích nahrazen bramborami a pšenicí a za totality byl považován za buržoazní pochoutku.

Hostínská firma Český chřest pěstuje v lehké písčité půdě v Polabské nížině zelený, bílý i fialový chřest a navrací této zapomenuté pochoutce její tehdejší slávu. Čerstvé výhonky firma distribuuje do většiny obchodních řetězců i na farmářské trhy. Letošní sklizeň je kvůli chladnému počasí asi o 14 dní opožděná a proběhnout by měla nejpozději do prázdnin.

Zjistěte, kde pořídíte chřest v akci?

Křupavé výhonky plné vitamínů

Ačkoli chřest lékařský (Asparagus officinalis) vyžaduje poměrně specifické a náročné podmínky, jeho pěstování se rozhodně vyplatí. Tato jednoděložná rostlina, jejíž výhonky se konzumují jako zelenina, je obohacující nejen chuťově, ale též zdravotně.

Chřest neobsahuje tuk a je tak ideální součástí jídelníčku při redukci hmotnosti. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků a jeho dlouhodobá pravidelná konzumace může pomáhat snižovat cholesterol, upravovat krevní tlak, regulovat hladinu cukru v krvi, podporovat trávení a také má protizánětlivé účinky, takže působí preventivně proti infekci močových cest.

Žena drží bílý, zelený a fialový chřest Smit / Shutterstock.com

Bílý, zelený nebo fialový

Jako první dozrává bílý chřest, jehož sklizeň začíná už v polovině dubna. Ten roste zahrabaný v zemi a je přikrytý plachtou, aby k němu nemohlo světlo. Rostlina tak nemůže fotosyntetizovat a zachovává si svou typickou bílou barvu. Sklizeň, která musí proběhnout v ten správný okamžik, probíhá ručně dlouhým dloubákem, který jej odřízne přímo v požadované délce.

Při zvýšení jarních teplot přichází na řadu zelený chřest, který roste nad zemí a nepřikrývá se plachtou. Podobně roste též fialová odrůda. V polovině června dozrávají poslední oddenky a sezona končí symbolickým zavřením země.

Polévka, rizoto i ke grilování

V dnešní době se chřest objevuje nejen na menu výběrových restaurací, ale též na talířích běžných domácností. Každý druh je přitom vhodný k jinému zpracování, bílý se hodí k přípravě krémové polévky nebo k podávání s holandskou omáčkou. Pokud jde o zelený, tomu sluší příprava na grilu, slaný chřestový koláč nebo spojení s italským rizotem.

Chřestový koláč na papíru na pečení hlphoto / Shutterstock.com

Recept na chřestový koláč

Z lahodného šparglu připravíte třeba křehký slaný koláč na motivy francouzského quiche. V tomto receptu je však křehké těsto nahrazeno listovým.

Budeme potřebovat:

Zásobujte se listovým těstem v akci

Postup přípravy:

Předehřejeme si troubu na 220 °C, vyválené těsto vložíme do koláčové formy, propícháme vidličkou, vyložíme alobalem a vysypeme suchými luštěninami, aby se nenafukovalo. Předpečeme 12 minut. Poté sejmeme závaží a alobal a potřeme jedním rozšlehaným vejcem.

Na pánvi si opečeme slaninu, poté ji vyjmeme a na téže pánvi si opečeme cibuli. Chřest nakrájíme na špalíky, opečeme na cibulce a přidáme slaninu, přilijeme polovinu smetany a pod pokličkou dusíme asi 5 minut. V misce rozšleháme zbylá vejce se zbylou smetanou, osolíme, opepříme a smícháme s vychladlou směsí chřestu. Posypeme sýrem, jarní cibulkou a pečeme na 190 °C 25–35 minut.

Kuchař krájí chřest na prkénku KarepaStock / Shutterstock.com

Nepodceňujte výběr a správnou přípravu

Čerstvý chřest můžete koupit buď přímo na farmě v Hostíně, případně na trzích nebo v některém z větších supermarketů. Čerstvost je přitom při výběru klíčová, dokonalé oddenky musí být pevné, křehké, vržou mezi sebou a při ohnutí by se měly zlomit. Mladý chřest chutí připomíná hrášek, čím je však starší, tím více začíná měknout a hořknout.

Než se pustíte do kulinářského kouzlení, je třeba věnovat čas důkladné přípravě. Bílý a fialový chřest je třeba loupat, slupka je zbytečně tuhá a znesnadňovala by konzumaci. U všech druhů je pak třeba odříznout spodní dřevnatou část. Zelený chřest se loupat nemusí, a navíc je chutný i syrový, například do salátů.