Rýžové slupky jsou všestrannými pomocníky na zahradě za pár korun

Rýžové slupky v rukou M.THEE8 / Shutterstock.com

V zemědělství vzniká mnoho vedlejších produktů, které mohou být pro někoho odpad, ale pro jiné poklad. Patří mezi ně rýžové slupky. Jedná se o obal semen, který zrnům rýže poskytuje ochranu. Když se tento obal oddělí, prodává se velmi levně jako surovina k široké škále použití. Nejlepší využití mají rýžové slupky na zahradě. Jsou plně ekologické a nezanechávají škody na životním prostředí. Jelikož je můžete pořídit za pakatel, mohou se stát i pro vás surovinou, díky které může vaše zahrada skvěle prosperovat.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Proč jsou ideálním doplňkem do půdy?

Rýžové slupky vám přinesou nejvíce užitku, když je použijete jako mulč nebo když je promícháte se svou půdou. Jsou netoxické, organické, mají vysoký obsah oxidu křemičitého, časem se snadno rozkládají a přidávají do půdy dusík. Na rozdíl od různých hnojiv jsou zdravotně nezávadné a velmi levné. 1 kilogram lze pořídit v rozmezí 50–100 korun.

Jsou bohaté na oxid křemičitý, který tvoří 94 % hmotnosti. Oxid křemičitý zlepšuje mez odolnosti rostlin vůči suchu tím, že oddaluje bod vadnutí. Také zvyšuje stabilitu stonku a pomáhá rostlině odolávat toxickým účinkům mikroživin. Kromě toho mohou rýžové slupky zvýšit provzdušňovací kapacitu půdy a snížit riziko zhutnění půdy.

Detail rýžových slupek Bowling_y / Shutterstock.com

Hlavní přínosy rýžových slupek

  • Přidávají dusík – Obsahují dusík, který je pro rostliny životně důležitou živinou. Když jsou zapracovány do půdy, postupně uvolňují tuto živinu a poskytují rostlinám její přísun. To pomáhá zlepšit celkové zdraví rostlin a produktivitu.
  • Zvyšují úrodnost půdy – Jejich přidání do půdy zlepšuje úrodnost půdy, a to zejména doplňováním výše zmíněného dusíku. Podporuje bujný růst a robustní vývoj kořenů rostlin, což vede k lepší absorpci živin a celkové vitalitě rostlin.
  • Udržitelná volba – Jejich používání jako zdroje dusíku je nejen prospěšné pro vaši zahradu, ale také udržitelné. Jsou snadno dostupné jako vedlejší produkt rýžového průmyslu a slouží jako ekologická alternativa syntetických hnojiv.
  • Zlepšují koloběh živin – Jejich začlenění do vaší zahrady pomáhá zlepšit koloběh živin v půdním ekosystému. Jak se postupně rozkládají, uvolňují se živiny zpět do půdy, což zajišťuje jejich dostupnost pro budoucí růstové cykly rostlin.

Jak je správně použít?

Začlenit rýžové slupky do zahrady je celkem snadné. Pro použití můžete postupovat podle těchto kroků:

  • Během jara je nasypte na záhon a udržujte asi 5 cm vrstvu po povrchu půdy.
  • Můžete je také přimíchat do horní vrstvy půdy, ideálně do prvních 15 cm. Zlepšíte tím vlastnosti půdy v kořenové zóně. Jejich smíchání s povrchem půdy také zlepšuje provzdušnění.
  • Pokud plánujete použít slupky pro rostliny v květináčích, měli byste ve směsi použít 10–50 % slupek.
  • Můžete je také použít jako mulčovací materiál, podobně jako slámu. Mulčovací materiály dokážou po delší dobu udržet vlhkost a likvidovat plevel.
  • Jelikož jsou tyto materiály extrémně lehké, vítr je může odfouknout. Pokud není vaše zahrada v závětří, raději je zapracujte do půdy. Na rozdíl od perlitu, vermikulitu, perlitu a dalších minerálů se slupky rýže už během jedné sezóny snadno rozpadají.
Rostlinka raší na rýžových slupkách Goldendragon888 / Shutterstock.com

Další využití rýžových slupek

  • Krmivo pro zvířata – Rýžové slupky jsou dobrým zdrojem vlákniny a lze je použít k přidání objemu do stravy zvířat, jako je dobytek nebo koně.
  • Biopalivo – Víte o tom, že se dělají i brikety z rýžových slupek? Když se spálí, slupky rýže produkují horký, bezdýmný oheň, který je ideální pro vaření nebo ohřívání.
  • Izolační materiál – Výborně vedou teplo, díky čemuž jsou ideální pro použití jako izolační materiál.
  • Stavební materiál – Často se používají při stavbě zdí a střech. Jsou vynikajícím stavebním materiálem, protože jsou lehké, pevné a ohnivzdorné.
  • Pěstební médium pro hydroponickou zahradu – Jde o skvělé pěstební médium, protože obsahují mnoho základních prvků. Poskytují dobré odvodnění, provzdušňování a zároveň zadržují vlhkost.
  • Výroba papírových výrobků – Je zde množství celulózy, kterou lze přeměnit na papír. Vlákna z rýžových slupek jsou pevná a odolná, takže jsou ideální pro výrobu papíru.
  • Výroba biologicky rozložitelných plastů – Rýžové slupky obsahují lignin, což je přírodní polymer, který lze použít k výrobě ekologicky šetrných plastů.
  • Abrazivní materiál – Když jsou rozemlety na jemný prášek, lze je použít k leštění kovů nebo čištění jemných povrchů, jako je sklo nebo porcelán.
  • Filtrační materiál – Můžete je použít k filtraci vody. Lze vyrobit filtrační lože skládající se z pemzovo-rýžových slupek odlitých do matrice z cementu a oblázků, které zachytí až 95 % zákalu a bakterií ve vodě.

Zdroj: urbanorganicyield.com, hydroponicway.com, flourishingplants.com