Švestková povidla

Čas přípravy: 7 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 192 Kč
Redakce Kupi.cz
11. ledna 2023
Švestková povidla v zavařovací skleničce a skleněné mističce, čajová lžička opřená o skleničku, vedle povidel je skleněná mísa se švestkami, jedna rozpůlená švestka a trnkové listy, šedo bílé mramorové pozadí Ilustrační foto: Klimatis019 / Shutterstock.com

Poctivá švestková povidla s nezaměnitelnou chutí si hravě připravíte také doma. Povidla pak využijete do buchet, knedlíků, vdolečků, na palačinky nebo třeba na povidlovou omáčku. Tento recept je navíc speciální tím, že se povidla vůbec nemíchají.

Recept švestková povidla vás vyjde na 16 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 192 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 192 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Švestky vypeckujeme a dáme do velkého širokého hrnce.

  • 2

    Zasypeme je cukrem a zalijeme octem. Nemícháme.

  • 3

    Přiklopíme hrnec a necháme den stát v chladu.

  • 4

    Druhý den (cca po 24 hodinách) hrnec bez poklice postavíme na sporák a přivedeme k varu.

  • 5

    Vaříme zprudka cca 1 hodinu, poté teplotu zmírníme.

  • 6

    Hrnec přiklopíme poklicí a necháme táhnout asi 5 hodin na nejmírnějším stupni, stále vůbec nemícháme.

  • 7

    Uvařená povidla rozmícháme tyčovým mixérem, přidáme skořici a rum.

  • 8

    Promícháme a plníme do čistých a vysušených sklenic. Povidla by měla být naplněna centimetr pod okraj sklenice.

  • 9

    Na vrch každé sklenice kápneme trochu tuzemského rumu, který jim prodlouží trvanlivost.

  • 10

    Zavíčkujeme a naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Líbil se vám recept Švestková povidla? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.