1/0
Boloňská omáčka, známá jako ragù alla bolognese, je italská klasika. Tato masová omáčka je bohatá na chutě a připravuje se z mletého hovězího nebo vepřového masa, rajčat, cibule, mrkve, celeru a bylinek. Ideální je podávat ji s těstovinami jako tagliatelle nebo špagety. Tento recept ocení každý, kdo si rád užívá pečlivě připravené jídlo plné bohatých chutí pravé italské kuchyně.
V hrnci na oleji a 3 lžících másla osmahněte najemno nakrájenou cibuli.
Řapíkatý celer a mrkev oloupejte, celer nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte nahrubo. Přidejte do pánve k cibuli a restujte asi 2 minuty.
Přidejte mleté maso a vařečkou ho rozmělněte na kousky, osolte a opepřete. Zalijte mlékem a povařte, až se mléko odpaří.
Poprašte muškátovým oříškem, zalijte vínem, promíchejte a nechte víno odpařit.
Přilijte rajčata i s nálevem.
Jakmile směs začne vřít, promíchejte ji a na co nejmírnějším ohni vařte bez pokličky do zhoustnutí. Je-li třeba, trochu podlijte. Hotovou omáčku dochuťte solí a pepřem.
Promíchejte s těstovinami povařenými podle návodu na obalu al dente, přidejte zbývající lžíci másla a podávejte se strouhaným parmazánem.
Líbil se vám recept Pravá boloňská omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.