1/0
Ztracená vejce jsou kulinářským kouzlem, které vypadá složitě, ale s trochou trpělivosti je zvládne každý. Jemný bílek obalující hedvábný žloutek jsou ideální nejen na víkendovou snídani, ale i jako elegantní doplněk salátů, toastů nebo polévek. Naučte se jednoduchý trik, jak na dokonale pošírované vejce.
Vodu napustíme do nádoby téměř po okraj a přivedeme ji k varu. Jakmile začne vřít, snížíme teplotu, aby se udržel mírný, stálý var s drobnými bublinkami.
Pomocí lžíce nebo vařečky vodu lehce roztočíme, aby vznikl jemný vír.
Do takto připravené vody opatrně vložíme vejce, které jsme si předem vyklepli. Necháme ho ve vodě 2 až 4 minuty, aby se bílek srazil.
Po uplynutí této doby vejce vyjmeme a přendáme do studené vody. Nežádoucí kousky bílku, které odstávají, odstřihneme. Při správném postupu se žloutek sám obalí bílkem a zůstane rotovat uprostřed nádoby.
Použijeme-li dostatečně hlubokou nádobu (ideálně hrnec, ne kastrol), bílek se zpevní ještě předtím, než vejce dosedne na dno, a tím se minimalizuje riziko přichycení – zejména pokud vypneme zdroj tepla.
Máme-li vše po ruce, můžeme do vody vkládat vejce jedno po druhém.
Líbil se vám recept Ztracená vejce? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.