Ztracená vejce

Čas přípravy: 15 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
29. července
dva kousky opečeného toastového chlebu se ztracenými vejci Ilustrační foto: Olga Nayashkova / Shutterstock.com

Ztracená vejce jsou kulinářským kouzlem, které vypadá složitě, ale s trochou trpělivosti je zvládne každý. Jemný bílek obalující hedvábný žloutek jsou ideální nejen na víkendovou snídani, ale i jako elegantní doplněk salátů, toastů nebo polévek. Naučte se jednoduchý trik, jak na dokonale pošírované vejce.

Ingredience

Recept

  • 1

    Vodu napustíme do nádoby téměř po okraj a přivedeme ji k varu. Jakmile začne vřít, snížíme teplotu, aby se udržel mírný, stálý var s drobnými bublinkami.

  • 2

    Pomocí lžíce nebo vařečky vodu lehce roztočíme, aby vznikl jemný vír.

  • 3

    Do takto připravené vody opatrně vložíme vejce, které jsme si předem vyklepli. Necháme ho ve vodě 2 až 4 minuty, aby se bílek srazil.

  • 4

    Po uplynutí této doby vejce vyjmeme a přendáme do studené vody. Nežádoucí kousky bílku, které odstávají, odstřihneme. Při správném postupu se žloutek sám obalí bílkem a zůstane rotovat uprostřed nádoby.

  • 5

    Použijeme-li dostatečně hlubokou nádobu (ideálně hrnec, ne kastrol), bílek se zpevní ještě předtím, než vejce dosedne na dno, a tím se minimalizuje riziko přichycení – zejména pokud vypneme zdroj tepla.

  • 6

    Máme-li vše po ruce, můžeme do vody vkládat vejce jedno po druhém.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Ztracená vejce? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.