Vodní ořechy vypadají jako čertovo dílo, ale jsou jedlé a můžete je sklízet z jezírka

Vodní ořechy na stole Nor Gal / Shutterstock.com

V minulosti se na našem území pěstovala celá škála plodin, které byly běžnou součástí jídelníčku, avšak v dnešní době zcela upadly v zapomnění. Mnohdy objevujeme exotické druhy, které se u nás složitě pěstují. Mnohem lepší volbou je pěstovat méně známé druhy plodin, které jsou tu doma a patří mezi ně vodní ořech. Dříve populární potravina je dnes k vidění jen vzácně, ale každý z nás to může změnit a může ji pěstovat na vlastní zahradě.

Přečtěte si také

Sůl je poklad pro všechny zahrádkáře. Posílí i ozdraví rostliny, podpoří růst a zajistí šťavnaté plody

Užitečná ozdoba rybníků a jezírek

Vodní ořech je plodem kotvice plovoucí, jednoleté plovoucí rostliny, která je částečně ponořena. Má lodyhu dlouhou až 3 metry, která je ukotvená v bahně náhodnými kořeny. Jejím domovem jsou stojaté a mírně tekoucí vody s hloubkou do 4 metrů. Dříve byla běžnou součástí českých rybníků. Dnes je její existence ohrožena, je z ní kriticky ohrožený druh, který lze nalézt na ojedinělých lokalitách v jižních a východních Čechách, na jižní a střední Moravě a na hranicích Moravy a Slezska. Rostlina se množí vegetativně nebo pomocí semen.

Ruka drží plody kotvice Neil Shapiro / Shutterstock.com

Plovoucí vodní ořech

Pokud roste ze semene, má dva druhy listů, prvotní listy jsou dočasné a asi 6 cm velké. Jakmile lodyha dosáhne hladiny, tyto listy opadají a nad hladinou se objeví plovoucí řapíkaté listy. Tvoří růžice o velikosti 15–35 listů. Listy a později i květy drží nad hladinou díky měchýřkovitým řapíkům dlouhým až 10 cm.

Rostlina kvete od června do srpna, z růžice začnou vyrůstat asi 1 cm velké bílé květy, které jsou oboupohlavní. Jelikož je tedy rostlina samosprašná, květy mohou být opylovány vlastním pylem. Kotvice začne kvést, když teplota vody neklesne pod 20 °C. Po opylení klesne stopka dolů a začne dozrávat plod. Koncem léta rostlina uhyne a zralé plody klesnou dolů do bahna. Zde vyčkají až do jara, aby zakořenily a mohl se celý cyklus opakovat.

Rohaté, podivné, ale velmi chutné oříšky

Plodem kotvice jsou jednosemenné oříšky, kterým se říká vodní ořechy, vodní oříšky nebo vodní kaštany. Právě kvůli ořechům ji lidé využívají už od pravěku. Typické jsou svým neobvyklým rohatým tvarem, ten mají proto, aby se dokázaly dobře uchytit v bahně. Jsou dlouhé asi 3–4 cm a široký 2–3 cm.

Díky dvěma až čtyř trnům někomu připomínají čertovu hlavu, jiným kotvu nebo různé jiné objekty. Když rozbijete tvrdou tmavě hnědou skořápku ořechu, uvnitř naleznete hnědé semeno dlouhé zhruba 15 mm a široké 6 mm. Uvnitř je bílé. Ořechy jsou zralé mezi zářím a říjnem. Jakmile rostlina odumře, ořechy sesbírejte.

Vodní ořechy v ruce CMYK MAKER / Shutterstock.com

Jak pěstovat kotvici?

Jelikož hrozí kotvici zánik, jejím pěstováním můžete zachránit její existenci. Pokud máte na zahradě jezírko nebo rybníček, můžete do něj jednoduše ořechy hodit a samy zakoření. Pořídíte je v některých zahradnictvích, specializovaných obchodech a eshopech. Jelikož vyžadují teplo, nebude se jim dařit ve vyšších nadmořských výškách. Pro menší jezírka vám budou stačit 2 až 3 ořechy, které se vám odmění nejen plody, ale budou také krásnou ozdobou. Z jednoho semene se můžete dočkat až 10–15 růžic. Každá z nich vyprodukuje 15–20 semen. Semeno si dokáže zachovat klíčivost i 12 let. Kotvice můžete klidně kombinovat i s lekníny nebo jinými vodními rostlinami.

Ořechový dort s mascarpone
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Ořechový dort s mascarpone

Ořechový dort s mascarpone a kávovou polevou má úžasně lahodnou chuť a bude se vám doslova rozplývat na jazyku. Příprava není nijak zvlášť náročná, zvládnou ji jistě i začínající kuchaři.

Ořechový dort s mascarpone

Jak si ořechy vychutnat?

Jádra jsou velmi výživná, jsou plná škrobu, tuku i bílkovin. Můžete je konzumovat buď syrová, nebo si je můžete tepelně upravit. Lze je vařit, péct i pražit. Chutí vám budou připomínat pečené kaštany nebo mandle. Dokonce si z pražených ořechů můžete umlít i mouku, ze které si lze připravit placky nebo pečivo.

Rostlina se kromě Evropy vyskytuje v jižní Sibiři a v jižní a jihovýchodní Asii. Zavlečena byla do Severní Ameriky, východní Austrálie a východní Afriky. Kromě ořechů se využívá i její rostlina, v tradiční medicíně se s ní údajně léčila kapavka a podobné genitální infekce. Také se někdy používá k léčbě vředů, ran, úplavice a různým zánětlivým onemocněním. Může za to vysoký obsah minerálů a iontů v rostlině. Ať už ji budete pěstovat pro okrasu, pro chutné ořechy nebo pro medicínské použití, pomůžete tím, aby se na rostlinu nezapomnělo a aby mohla přečkat i pro další generace.

Zdroj: sazenicka.cz, iprima.cz, wikipedia.org, gardender.com, housing.com