Kachní maso jako léčivá potravina? Pomáhá při nachlazení, hojení ran i lámavých nehtech

Žena jí kachní maso se zeleninou JacZia / Shutterstock.com

Kachna je v naší kuchyni synonymem tučného a těžkého jídla. Stačí ovšem upravit pár surovin, přílohu a způsob přípravy a rázem je z ní poměrně dietní jídlo, které našemu tělu dodá celou řadu cenných látek a minerálů. Věděli jste například, že ulevuje od nachlazení, pomáhá s regenerací svalů po sportu a oceníte ho i při hubnutí? Jaké má kachní maso účinky na zdraví a jak si vede v porovnání s ostatními druhy masa?

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Proč jíst kachní maso?

Má téměř třikrát více železa než kuřecí maso a srovnatelné množství jako hovězí. Vyniká rovněž vysokým obsahem zinku, mědi, selenu a draslíku, ale také vitamínů skupiny B: zejména B3, B2 a B1, kterého má i dvakrát více než kuřecí.

Z červených druhů mas má také jeden z nejvyšších podílů bílkoviny (podobně jako hovězí, kolem 19 g na 100 g), což z něj dělá vhodný zdroj proteinů při redukčním jídelníčku i dietě pro nabírání svalové hmoty. Spolu s tím je zdrojem většiny nezbytných aminokyselin včetně těch, které si naše tělo neumí samo vytvářet.

A ačkoliv se považuje za maso poměrně tučné, drůbeží tuk má relativně nízký obsah nasycených mastných kyselin, které nepříznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a zdraví srdce.

Syrové kachní maso na dřevěném prkénku Shavel / Shutterstock.com

8 benefitů kachního masa pro zdraví

  • Díky vysokému obsahu zinku, selenu a vitamínu B2 příznivě ovlivňuje zdravý stav pleti, urychluje hojení ran, posiluje a vyživuje vlasy, nehty i zuby a kosti.
  • Vyšší podíl sodíku urychluje regeneraci svalů po sportu, dodává energii, stimuluje mozkovou činnost a pomáhá při nízkém tlaku.
  • Nezanedbatelné množství mědi zase přispívá ke zdravé nervové soustavě a k celkovému fyzickému i psychickému zdraví.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje imunitu, podporuje činnost enzymů a buněčného metabolismu.
Kachní stehno na zázvoru s jablky
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kachní stehno na zázvoru s jablky

Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.

Kachní stehno na zázvoru s jablky
  • Má dobrý vliv na prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pomáhá uzdravovat a uvolňovat bolavý krk při nachlazení, ulevovat při chraptění.
  • Se svým vysokým obsahem železa je dobré pro lidi trpící chudokrevností, častou únavou a vyčerpáním.
  • Díky bílkovinám zajišťuje správnou funkci tkání, podporuje tvorbu kolagenu pro zdravou pleť, chrupavky i klouby, také tvorbu hemoglobinu, přispívá k hormonální rovnováze a usnadňuje nabírání svalů při hubnutí a fitness.
Salát s kachním masem DronG / Shutterstock.com

Co z kachny připravit?

Pokud si kachní maso chcete pro jeho příznivé účinky vychutnávat častěji, ale do odlehčeného a zdravého jídelníčku vám příliš nesedí, existuje celá řada způsobů, jak si ho připravit o kapku dietněji. Pochutnáte si na něm i bez knedlíku a mastnoty.

Někdy stačí jen odstranit nejtučnější kůži a hned své porci uberete na kaloriích. Maso samo o sobě totiž tolik tučné není. Takto ho můžete grilovat (nasucho), péct nebo restovat. Případně kůži odstranit až po upečení, v takovém případě ho ale nenechte dlouho louhovat v mastném výpeku.

Kachna je výborná pečená s kořenovou zeleninou či citrusy a podávaná s rýží nebo odlehčenými bramborovými plackami bez smažení v oleji. Dorůžova grilované prso je skvělé do salátů i s jemným pyré (mrkvovým, celerovým, květákovým apod.). Oblíbenou klasikou je rovněž kachna v pikantní zeleninové omáčce připravovaná na asijský (thajský) způsob.

Zdroje: Mujlifestyle.cz, Spektrumzdravi.cz, Lidovky.cz