Kachna je v naší kuchyni synonymem tučného a těžkého jídla. Stačí ovšem upravit pár surovin, přílohu a způsob přípravy a rázem je z ní poměrně dietní jídlo, které našemu tělu dodá celou řadu cenných látek a minerálů. Věděli jste například, že ulevuje od nachlazení, pomáhá s regenerací svalů po sportu a oceníte ho i při hubnutí? Jaké má kachní maso účinky na zdraví a jak si vede v porovnání s ostatními druhy masa?
Má téměř třikrát více železa než kuřecí maso a srovnatelné množství jako hovězí. Vyniká rovněž vysokým obsahem zinku, mědi, selenu a draslíku, ale také vitamínů skupiny B: zejména B3, B2 a B1, kterého má i dvakrát více než kuřecí.
Z červených druhů mas má také jeden z nejvyšších podílů bílkoviny (podobně jako hovězí, kolem 19 g na 100 g), což z něj dělá vhodný zdroj proteinů při redukčním jídelníčku i dietě pro nabírání svalové hmoty. Spolu s tím je zdrojem většiny nezbytných aminokyselin včetně těch, které si naše tělo neumí samo vytvářet.
A ačkoliv se považuje za maso poměrně tučné, drůbeží tuk má relativně nízký obsah nasycených mastných kyselin, které nepříznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a zdraví srdce.
Shavel / Shutterstock.com
Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.
DronG / Shutterstock.com
Pokud si kachní maso chcete pro jeho příznivé účinky vychutnávat častěji, ale do odlehčeného a zdravého jídelníčku vám příliš nesedí, existuje celá řada způsobů, jak si ho připravit o kapku dietněji. Pochutnáte si na něm i bez knedlíku a mastnoty.
Někdy stačí jen odstranit nejtučnější kůži a hned své porci uberete na kaloriích. Maso samo o sobě totiž tolik tučné není. Takto ho můžete grilovat (nasucho), péct nebo restovat. Případně kůži odstranit až po upečení, v takovém případě ho ale nenechte dlouho louhovat v mastném výpeku.
Kachna je výborná pečená s kořenovou zeleninou či citrusy a podávaná s rýží nebo odlehčenými bramborovými plackami bez smažení v oleji. Dorůžova grilované prso je skvělé do salátů i s jemným pyré (mrkvovým, celerovým, květákovým apod.). Oblíbenou klasikou je rovněž kachna v pikantní zeleninové omáčce připravovaná na asijský (thajský) způsob.
Zdroje: Mujlifestyle.cz, Spektrumzdravi.cz, Lidovky.cz