Přeslička je dědictvím z pravěku, které můžete využít k léčbě mnoha neduhů

Přeslička rolní v přírodě Manfred Ruckszio / Shutterstock.com

V prvohorách byla velká až 30 metrů a tvořila dávné lesy, které tu byly dříve než dinosauři. Přežila až do současnosti a zbytky jejích předků dnes tankujeme do nádrží a topíme s nimi v kotlích. Ano, řeč je o přesličce, neuvěřitelné rostlině, která je starší než lidstvo samo. Jde o významnou bylinu, kterou mnozí vnímají jako plevel, a přitom jim může pomoci s různými zdravotními potížemi.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Co je přeslička a jaké druhy existují?

Dnes už tu nemáme gigantické přesličky, ale jen jejich drobné potomky. V České republice rostou hned tři druhy přesliček, ale jen jedna se používá pro léčbu, přeslička rolní.

Ostatní dva druhy, přeslička bahenní a přeslička lesní, obsahují tak velké množství alkaloidů, že jsou pro člověka jedovaté.

Přeslička rolní je vytrvalá bylina s vodorovným oddenkem. Na jaře ukáže své pleťově růžové plodné lodyhy o výšce 10–20 cm, které jsou zakončené výtrusným klasem. Jakmile odumřou, vyrostou z nich v létě temně zelené neplodné lodyhy o výšce 20–30 cm. Jsou bohaté na kyselinu křemičitou, křemičitany, třísloviny, hořčiny a ve stopovém množství na různé minerální látky. Pro léčebné účely se přeslička používá už od starověku.

Jarní lodyhy přesličky rolní olko1975 / Shutterstock.com

Sběr a sušení přesličky rolní

Její hledání není příliš složité, roste zejména na vlhkých a travnatých místech. Často se s ní setkáte na polích, podél cest a v příkopech. Vyrazit na ní můžete od června do září, sbírají se pouze letní zelené lodyhy bez oddenku. Na sběr si vezměte nůž, srp nebo nůžky. Nepospíchejte a buďte velmi pozorní, abyste omylem nepřimíchali i jiné druhy přesliček. Spodní načernalé části lodyh odstraňte.

Sušte je přirozenou teplotou ve stínu nebo uměle teplotou do 40 °C. Vrstva bylin by neměla být větší než 10 cm. Musí být řádně dosušené, jinak se na nich může objevit plíseň.

Čaj z přesličky

  • 12 lžičky sušené, řezané přesličky krátce povařte ve 250 ml vody a poté na 15 minut odstavte.
  • Užívejte po lžičkách, nejvíce 3 šálky denně.
  • Užívání by mělo být jen krátkodobé, ideálně do 4 dnů. Dlouhodobé nebo nadměrné užívání může způsobit nevolnost, nechutenství nebo lehkou otravu.

Čaj užívejte jako močopudný lék při problémech s ledvinami a močovým měchýřem. Dále jde o lék při plicních chorobách, silné menstruaci, krvácejících žaludečních vředech a kornatění tepen.

Přesličkový čaj a čerstvě natrhaná přeslička Cora Mueller / Shutterstock.com

Nákup a dávkování přesličky

Přesličku rolní nemusíte jen sbírat a sušit, můžete ji samozřejmě i koupit. Nabízí se v podobě sušené natě, dále v podobě čajů a čajových směsí, extraktů, tinktur a sirupů. U hotových produktů si vždy pečlivě přečtěte dávkování. U přesličky je obecně maximální doporučená dávka 900 miligramů denně.

Na co si dát při užívání přesličky pozor?

Pokud užíváte jakékoliv léky na předpis, před užíváním přesličky se poraďte s lékařem. Může interagovat s některými léky. Častým vedlejším účinkem užívání je zvýšené močení. Vzhledem k tomu, že přeslička obsahuje thiaminázu, enzym, který štěpí thiamin, dlouhodobé užívání může zvýšit riziko nedostatku thiaminu (vitaminu B1). Jelikož obsahuje malé množství nikotinu, užívání není vhodné, pokud máte alergii na nikotin nebo se chystáte přestat s kouřením.

Přeslička v hmoždíři, tobolky z přesličky na dřevěné lžičce Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Zdravotní výhody přesličky rolní

Posiluje kosti – Kostní buňky, jako osteoklasty a osteoblasty, neustále upravují kosti, aby se zamezilo jejich oslabení. Osteoblasty tvoří novou kostní tkáň, zatímco osteoklasty ji rozkládají. Přeslička může omezit působení osteoklastů a podpořit osteoblasty, což pomáhá při léčbě osteoporózy, kdy příliš aktivní osteoklasty způsobují křehkost kostí.

Působí jako přírodní diuretikum – Tato bylina je vyhledávaná nejčastěji z toho důvodu, že jde o velmi účinné přírodní diuretikum, působí tedy močopudně. Rostlina také prokázala potenciál jako terapie pro močovou inkontinenci a nykturii.

Podporuje hojení ran a zdraví nehtů – Místní aplikace masti z přesličky podporuje hojení ran. Kromě toho lze extrakt z přesličky použít v laku na nehty pro léčbu psoriázy nehtů, což je stav kůže, který způsobuje deformace nehtů.

Podporuje růst vlasů – Může prospívat i vašim vlasům, pravděpodobně díky obsahu křemíku a antioxidantů. Za prvé, antioxidanty pomáhají snižovat mikrozáněty a stárnutí vlasových vláken způsobené volnými radikály. Za druhé, vyšší obsah křemíku ve vlasových vláknech má za následek nižší rychlost vypadávání vlasů a také zvýšený jas.

Působí protizánětlivě a má mikrobiální účinky – Extrakt z přesličky může inhibovat lymfocyty, hlavní typ obranných buněk účastnících se zánětlivých imunitních onemocnění. Esenciální olej z přesličky také pomáhá proti bakteriím a houbám.

Snižuje krevní cukr – Ve studiích měl extrakt z přesličky příznivý účinek na hladinu cukru v krvi a inzulínovou rezistenci.

Zdroje: Verywellhealth.com, Healthline.com, Wikipedia.org, Cestyvenkova.cz, Lekarna.cz, kniha Rostliny v domácí lékárně (1991, Eva Hoffmannová, František Jebavý)