Toto jsou nejpopulárnější druhy slaných a sladkých pečiv z celé Evropy. Které české zabodovalo?

Mladá žena jí croissant PH888 / Shutterstock.com

Sladké a slané pečivo. Po celé Evropě se pečením nebo smažením připravuje v nejrůznějších podobách, tvarech, příchutích, náplních i konzistencích. A magazín TasteAtlas zveřejnil začátkem září žebříček stovky nejoblíbenějších z nich, které pochází ze zemí napříč celou Evropou. Tipnete si, které dvě české ikony se na seznamu objevily, které pečivo skončilo v první desítce a které jednoznačně zvítězilo?

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Které české pečivo je populární v zahraničí?

Právě to jsou dva druhy sladkého pečiva, které se v zahraničním žebříčku objevily jako zástupci České republiky. České vdolky – smažené koblížky zdobené tvarohem a povidly či džemem – se na stupnici popularity umístily na 64. místě, hned za dánskými jablečnými taštičkami.

České koláče plněné mákem, povidly či tvarohem to dotáhly ještě dál a umístily se na 26. místě. Jak magazín TasteAtlas připomněl jejich historii: „Původ koláčů sahá v České republice na přelom 17. a 18. století, kdy se toto kulaté pečivo peklo jako jeden z prvních obřadních pokrmů, obvykle symbolizující Slunce a Měsíc.“

Tradiční české koláče Papuchalka - kaelaimages / Shutterstock.com

Žebříček: 10 nejpopulárnějších pečiv v Evropě

A které druhy pečiva patří k těm úplně nejoblíbenějším? První desítku z celé Evropy jednoznačně ovládly sladké výrobky a cukrářské lahůdky, kterým dominovaly zejména španělští a francouzští zástupci. Včetně samotného výherce, jímž se nestal nikdo jiný než máslový croissant.

1. Croissanty: francouzskou hvězdu všech pečiv netřeba představovat. Nadýchané a měkké croissanty s křupavým povrchem obhájily svou popularitu. A co je na nich nejlepší? Vychutnávat se dají samotné i plněné nasladko nebo naslano jako obložený sendvič.

2. Churros: španělské pocukrované dlouhé smažené tyčinky z koblihového těsta jsou sladkou kalorickou bombou. Také proto jsou tak neodolatelné. Typicky se podávají spolu s šálkem kávy nebo horké čokolády k namáčení.

Máslový croissant
Čas přípravy: 12 hod Obtížnost: Náročný

Máslový croissant

Upečte si domácí máslové croissanty. Toto tradiční francouzské pečivo je voňavé, úžasně nadýchané a křupavé a jeho fantastická chuť vás dostane do kolen. Příprava domácích croissantů je sice trochu časově náročnější, ale jinak jednodušší, než byste čekali, tak se do nich pusťte, stojí za to!

Máslový croissant

3. Éclair: nadýchané francouzské pečivo z odpalovaného těsta oválného tvaru. Obvykle se plní světlým krémem a polévá čokoládou, vzhledem k jeho popularitě ovšem existuje celá řada variant, například s ořechy nebo ovocnou, kávovou či karamelovou polevou.

4. Cannoli: křehké rolky plněné svěžím krémem z ricotty a citronové kúry, zdobené po stranách drcenými pistáciemi. Pochází z Itálie (Sicílie) a podobně jako cukrářský výrobek výše se připravují v mnoha sladkých obměnách.

5. Briošky: francouzské měkké mléčné pečivo se připravuje na způsob menších houstiček, případně větších „bochníků“. Těsto se často dochucuje ovocem, rozinkami nebo kousky čokolády, tradičně se ovšem briošky krájí čisté na plátky a podobně jako naše vánočka mažou ovocnými či lískooříškovými pomazánkami.

Nabídka pečiva v pekárně gracethang2 / Shutterstock.com

6. Profiteroly: jedná se v podstatě o miniaturní verze výše zmíněných éclairs. Francouzské větrníčky z opadlovaného těsta se plní šlehačkovým krémem a polévají čokoládou. Zajímavostí je, že v době svého vzniku se připravovaly naslano a plnily sýrem a bylinkami.

7. Koblihy: rakouské smažené koblížky se všeobecně považují za evropské, neboť se v mírných obměnách pečou po celém kontinentu od Německa, Skandinávie, Slovenska až po Balkán. A samozřejmě i u nás v Česku. Klasika sypaná moučkovým cukrem a plněná marmeládou (případně nugátem či pudinkem) nechybí v žádném našem pekařství.

8. Rosquillas: španělské malé koblížky s dírou uprostřed, které se dochucují pouze skořicovým cukrem nebo cukrovou polevou. Zajímavou chuť jim dodává anýz a citronová kúra, která se přidává do těsta.

Churros s čokoládou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Churros s čokoládou

Churros s čokoládou skvěle chutnají a svou chutí připomínají u nás tolik oblíbené koblížky. Tato smažená španělská delikatesa vonící po skořici zaručeně potěší malé i velké mlsouny.

Churros s čokoládou

9. Burek: slané plněné pečené nebo smažené pečivo původem z Bosny a Hercegoviny. Připravuje se z tenkého listového těsta a plní mletým masem, zeleninou nebo sýrem.

10. Banitsa: bulharský vrstvený slaný koláč z listového těsta, který se obvykle plní balkánským sýrem a jogurtem, případně se připravuje s kysaným zelím jako varianta hojně rozšířeného „zelniku“.

Tradiční výroba trdelníku Wut_Moppie / Shutterstock.com

Které další pekařské výrobky se v žebříčku objevily?

Za zmínku ovšem stojí i mnohé další pekařské výrobky, na kterých si s oblibou pochutnává celá Evropa a které se připravují a prodávají také u nás. V první třicítce se tak mimo jiné objevily například maďarské langoše a trdelníky (ty mají původ na Balkánu, odkud se dostaly až k nám), dále švédské skořicové šneky nebo francouzské Pain au chocolat, které u nás známe jako čokorolky a běžně je koupíme ve většině supermarketů. Na čtrnáctém místě se umístil tradiční vídeňský jablečný štrúdl.

Zdroj: TasteAtlas.com