Máslový croissant

Čas přípravy: 12 hod
Obtížnost: Náročný
Cena: 64 Kč
Redakce Kupi.cz
7. září 2023
Čtyři máslové croissanty servírované na černé, kulaté servírovací desce, pod deskou šedobílý ubrus Kupi.cz

Upečte si domácí máslové croissanty. Toto tradiční francouzské pečivo je voňavé, úžasně nadýchané a křupavé a jeho fantastická chuť vás dostane do kolen. Příprava domácích croissantů je sice trochu časově náročnější, ale jinak jednodušší, než byste čekali, tak se do nich pusťte, stojí za to!

Recept máslový croissant vás vyjde na 4 Kč za 1 porci. 16 porcí připravíte za 64 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 64 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Smícháme vlažné mléko (nesmí být horké) s cukrem, droždím a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  • 2

    Vzešlý kvásek smícháme s moukou a solí. Nejlépe pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujeme jemné a velmi hladké těsto. Doba hnětení je asi 10 minut.

  • 3

    Těsto poté přendáme na pomoučený vál a pokračujeme v hnětení rukama.

  • 4

    Přidáme trochu mouky. Výsledné těsto má být hladké a trochu lepivé.

  • 5

    Vyválíme z těsta obdélník silný 3–4 cm. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho vychladit v chladničce alespoň hodinu.

  • 6

    Mezi dvěma pečicími papíry válečkem na těsto z bloku vychlazeného másla (10–25 minut) vytlučeme (rozmačkáme) obdélníkovou placku přibližné velikosti jako je právě se chladící obdélník těsta.

  • 7

    Na lehce pomoučený vál položíme vychladlé těsto a rozválíme ho na dvojnásobnou velikost.

  • 8

    Do středu těsta umístíme úhlopříčně máslo a zabalíme jej jako obálku. Oprášíme přebytečnou mouku a rozválíme obálku na obdélník.

  • 9

    Válečkem příliš netlačíme – mírným tlakem a opakovaným pohybem rozválíme. Těsto oprášíme, přeložíme na třetiny, zabalíme do fólie a necháme opět vychladit asi 1 hodinu.

  • 10

    Těsto ještě 3krát rozválíme a přeložíme na třetiny. Mezi každým válením hodinu chladíme.

  • 11

    Před konečným tvarováním chladíme alespoň 6–8 hodin, ale ne více jak 18 hodin, potom by už těsto dobře nekynulo.

  • 12

    Těsto rozválíme na velmi dlouhý pás, úzký asi 20–25 cm. Pomocí nože nebo rádýlka nakrájíme těsto na trojúhelníky, jejichž základnu ve středu nařízneme tak 1,5 cm.

  • 13

    Z každého trojúhelníku rolujeme croissant od základny směrem ke špičce.

  • 14

    Croissanty pokládáme s velkými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Špičky croissantů můžeme zahnout dovnitř.

  • 15

    Potřeme je rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a necháme kynout v teple přibližně 1,5–2 hodiny.

  • 16

    Předehřejeme horkovzdušnou troubu na 200 °C.

  • 17

    Vykynuté croissanty znovu potřeme vejcem, umístíme plechy do horní a spodní třetiny trouby a pečeme 10 minut. Poté plechy prohodíme a pečeme dozlatova dalších 8–10 minut.

  • 18

    Nakonec dáme croissanty chladit ideálně na mřížku.

Zajímavé tipy

Dobu přípravy croissantů si výrazně zkrátíte, pokud si koupíte již hotové rozválené těsto.

Líbil se vám recept Máslový croissant? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.