Sněžítkové „snow globe“ koktejly jsou virálním hitem letošních Vánoc. Jak je vyrobit?

Sněžítkový koktejl, kolem šišky, jehličí a vánoční ozdoby Sergio Hayashi / Shutterstock.com

Všimli jste si letošní vlny „sněžítkových“ koktejlů (neboli snow globe cocktails), které zaplavily sociální sítě? Originální způsob podávání drinků je na Vánoce a oslavy nového roku jako stvořený. Postačí vám k tomu jen kousek větvičky rozmarýnu a ten správný druh nápoje. Jak si sněžítkovou sklenici vyrobit, jaké koktejly do ní podávat a jakými dalšími způsoby vánoční drinky originálně nazdobit?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Jaké drinky do sněžítkové sklenice namíchat?

To hlavní kouzlo spočívá ve snítce rozmarýnu, připomínající stromeček, stojící uprostřed tenké vrstvy ledu na dně sklenice. Efekt pak nejlépe vynikne u čirých nápojů s bublinkami, které po nalití a kontaktu s ledem začnou šumět a uvnitř skleničky to opravdu bude vypadat jako ve sněhové kouli.

  • Z alkoholu je ideální vodka (včetně čirých ochucených „vánočních“ příchutí, například vanilkové, brusinkové nebo citrusové se zázvorem), bílý rum, gin nebo sekt a šampaňské;
  • z nealka do šejkru přimíchejte sodu, tonic a jiné světlé perlivé nápoje;
  • konkrétně můžete namíchat například gin s tonicem, vodku se sodou, suché martini, Collins nebo vinné střiky (to vše samozřejmě také v nealkoholické variantě);
  • dětem nalijte do sklenice třeba perlivou minerálku, Sprite, sodu s kapkou světlého sirupu apod.
Tančící brusinky
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Tančící brusinky

Tančící brusinky – míchaný drink, který je doslova hitem díky své velmi jednoduché přípravě a vyvážené kombinaci chutí. Vyzkoušejte tento originální míchaný nápoj, který chutná i pobaví.

Tančící brusinky

Jak vyrobit sněžítkové koktejly?

Co budete potřebovat? Ideálně baňaté sklenice se silnějšími stěnami a kulatým dnem. Dále snítku rozmarýnu. Pokud budete chtít drink barevnější, pak i několik kuliček čerstvých brusinek.

Postup:

  1. Vyberte snítky se silnějším stonkem a nakrájejte je na menší kusy (podle výšky skleničky). Spodní část, která bude stát ve vodě, můžete trochu obrat, aby vznikl viditelný „kmen“. Horní naopak uhladit nebo zastřihnout do pěkné špičky.
  2. Do sklenice nalijte trochu vody, případně přihoďte pár kuliček brusinek.
  3. Do vody postavte větvičku rozmarýnu (jehličkami směrem dolů). Aby bylinka držela uprostřed, na sklenici položte špejli a špičku rozmarýnu chyťte kolíčkem. Snítek můžete postavit do sklenice i více a vytvořit celý lesík.
  4. Dejte do mrazáku a počkejte, dokud voda úplně nezmrzne (pokud sáhnete po silnějším skle, nemělo by vzhledem k menšímu množství vody hrozit jeho prasknutí).
  5. Vyndejte těsně před podáváním nápojů. Pak už jen stačí nalít a pozorovat, jak začne uvnitř díky bublinkám „sněžit“.
Sněžítkové koktejly s brusinkami 5PH / Shutterstock.com

Tipy pro vánoční zdobení koktejlů

Sněžítka jsou krásná i se samostatnou větvičkou rozmarýnu. Tu můžete naaranžovat nejen tak, aby její jehličky směřovaly dolů a připomínaly smrček nebo jedličku, ale také směrem nahoru pro napodobení borovice.

Můžete však přidat i několik dalších jedlých dekorací. Namísto červených brusinek se do vody někdy dávají sušené, obalené v jogurtu nebo bílé čokoládě – ať už celé, nebo přepůlené pak vytváří efekt sněhových závějí. A dají se z nich vyrábět také sněhuláci. Stačí na párátko napíchnout dva plody v bílé polevě (nebo marshmallows) a spodní díl trochu seříznout, aby sněhulák zvládl stát.

Okraj sklenice potom bude vypadat pěkně obalený v cukru, hoblinkách bílé čokolády nebo bílém zdobení. Pro efekt lepidla použijte citronovou šťávu nebo kousek rozpuštěné bílé čokolády.

Zdroj: Today.com, Instructables.com