Silvestrovské nákupy vrcholí. Data ukazují, že Češi za něj zaplatí méně než loni

Dvě sklenice před hodinami Romolo Tavani / Shutterstock.com

Češi se připravují na oslavy příchodu roku 2024. Průzkumy ale ukazují, že v porovnání s předchozími lety chtějí na nákupech šetřit. Propadu maloobchodních tržeb z posledních měsíců si všímají i obchodníci, a proto se snaží zákazníky nalákat na slevy. Akce na slané snacky, alkohol nebo třeba oblíbené sýry jsou v téměř každém letáku.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Nákupy na silvestra

Odborníci odhadují, že za letošní silvestr zaplatí dospělá osoba v průměru mezi 500 až 1 000 Kč. V porovnání s předchozími oslavami jde o citelný propad. Data Českého statistického úřadu totiž ukazují, že silvestr v roce 2021 vyšel jednoho Čecha v průměru na 2 600 korun. V roce 2022 to pak bylo 1 700 korun.

Jelikož jsou plánované útraty na letošní rok o několik stovek nižší než loni, vyhledávají Češi s oblibou nákupní akce. Data společnosti Kupi.cz ukazují, že nákupem surovin v akci je možné letos ušetřit až 32 %. Vybrané položky dokonce stojí až o 18 korun méně než loni a celkově silvestrovský nákup vyjde o téměř 4 % levněji než loni.

Žena vybírá šumivé víno BearFotos / Shutterstock.com

Vejce, máslo i některé sýry zlevnily

„Akční ceny meziročně klesly u základních potravin — u másel o 34 % a u vajec o 30 %. U sýrů ceny v akci klesly o více než 10 %. U hermelínů se akční cena meziročně propadla o 16 %. Levnější jsou ale také další druhy sýrů jako je Eidam, Gouda, Romadur nebo Mozzarella. Dražší je naopak Cottage nebo Balkánský sýr,“ říká Monika Kopčilová, datová analytička Kupi.cz.

Zdražují i ale další položky. Značné meziroční cenové nárůsty jsou patrné u pečiva. Padesátigramová bageta v akci je meziročně draží o 6 procent. Zákazníci si ale připlatí i za šunky nebo salámy. Třeba stogramové balení salámu Rio Ebro od Kosteleckých uzenin je dražší o téměř 16 %. Zdražila i většina alkoholických nápojů, třeba Bohemia Sekt meziročně o 5 procent.

„Před silvestrem akční cena za Bohemia Sekt klesá ke 100 korunám, přitom v roce 2019 to bylo ještě o 10 korun méně. Dále sledujeme, že od roku 2019 vzrostl počet akcí na Tuzemák nebo Heffron. Rum Bumbu byl před svátky mnohonásobně víckrát v akci než v minulém roce. Počtem akcí dokonce předběhl levnější rumy jako Božkov Republika nebo Heffron. Nově je v tomto roce v letácích Rum 6YO Panama Ron de Azur,“ doplňuje za Kupi.cz Monika Kopčilová.

Oproti loňsku se naopak příliš nezměnily akční ceny ohňostrojů. O jednu třetinu se snížil počet akcí na petardy. Vzrostly naopak výhodné nabídky na nákup prskavek.

Zdroj: Kupi.cz, czso.cz