Cvak a je zaplaceno. Nová služba umožní platit kartou i bez terminálu. Jak funguje pro zákazníky?

https://www.facebook.com/photo/?fbid=239524529162811&set=pb.100093157950204.-2207520000 Cvak / Facebook.com

Upřednostňujete bezhotovostní platby, ale čím dál častěji u menších obchodníků narážíte na to, že karty neberou? Také proto se některé velké banky na našem trhu spojily a představily řešení. Je jím nová služba Cvak, která umožňuje platby bezkontaktně přijímat a odesílat i bez platebních terminálů. Jak novinka funguje pro zákazníky a jak pro podnikatele, které banky ji poskytují a jaké výhody přináší?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Služba, která řeší přetrvávající problém

Průzkumy dlouhodobě ukazují, že většina Čechů upřednostňuje platby kartou. Přesto od nich (resp. od používání platebních terminálů) řada menších obchodníků upouští, zejména kvůli vysokým poplatkům za jednotlivé transakce v řádu jednotek procent. Nové platební řešení má tomuto problému pomoci. Za spuštěním služby Cvak u nás stojí Air Bank, Moneta, Fio banka a mBank. Využívat ji však moci zákazníci a obchodníci s účty u všech bank na českém trhu.

„Z našich průzkumů vyplývá, že 9 z 10 lidí platí kartou minimálně několikrát týdně. Lidé chtějí mít možnost zvolit si sami způsob placení, a ne všude tuto možnost mají. Proto chceme obchodníkům nabídnout jednoduché a cenově atraktivní platební řešení, které jejich platícím zákazníkům zvýší komfort a ve výsledku bude mít i pozitivní dopady na jejich tržby,“ uvedl Jiří Suchý, ředitel divize Produkty a inovace v Air Bank.

Muž platí mobilem u zelináře Air Bank

Jak placení přes Cvak funguje?

Placení tak jednoduché, jak to zní. Pod tímto sloganem se služba začátkem ledna zpřístupnila. Funguje velmi snadno. Obchodníci potřebují pouze nainstalovanou aplikaci Cvak v telefonu a fyzickou NFC kartu, která jim přijde zdarma do pěti dní od registrace poštou. Při placení nákupu potom zadají do aplikace částku. Zákazníkům stačí dotknout se svým chytrým telefonem (hodinkami) fialové NFC karty nebo načíst QR kód a zaplatit. Stejně jakoby mobil přikládali k terminálu.

Z pohledu zákazníků se tak při placení vůbec nic nemění. Cvak podporuje platební karty, platby z účtu na účet i Apple Pay a Google Pay. I když proto nemáte kartu u některé ze zmíněných bank, transakce se provede jiným ze zmíněných způsobů, podobně jako když například platíte přes internet.

Cvak pro zákazníky se smartphonem v pár krocích:

  • Pokud narazíte kdekoliv ve stánku nebo v obchodě na prodejce s aplikací Cvak, vy jako zákazník žádnou aplikaci nepotřebujete. Potřebujete být pouze připojeni k internetu a zapnutou funkci NFC.
  • Jste-li zákazníkem banky Air Bank, Monety, Fio banky a mBank a máte nainstalované mobilní bankovnictví, pak se platba automaticky provede z vašeho účtu na účet obchodníka.
  • Máte-li účet u jiné banky a v telefonu digitalizovanou kartu, pak se platba provede přes Google Pay nebo Apple Pay jako platba kartou.
Muž platí mobilní peněženkou PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Cvak je pro obchodníky levnější než terminál

Služba mimo jiné vznikla ve spojitosti s loňskou kauzou, kdy se začaly množit stížnosti na to, že je v Česku stále častěji problém zaplatit kartou. Cvak by měl pomoci zákazníkům bezhotovostně platit v malých krámcích, v kempech, na festivalech, ve stáncích nebo ve službách. Obchodníkům odpadá nutnost pořídit si platební terminál. Současně ušetří na poplatcích. Zatímco u kreditních společností odvedou za každou přijatou platbu kartou poplatek ve výši 1,6 až 3 procenta, u Cvaku je to pouze 0,8 % za transakci (bez ohledu na její výši a velikost obchodníka).

V době koronavirové pandemie se také jako alternativní způsob přijímání bezkontaktních plateb rozšířilo placení pomocí QR kódů, kterým mnozí obchodníci dodnes nahrazují terminály. Na rozdíl od QR plateb by měl ovšem systém Cvak ověřovat platbu okamžitě, a tím urychlit odbavení zákazníků a jim zároveň usnadnit celý proces placení.