Nebezpečí skryté v pochoutkách pro děti: Pozor na cukrovinky obsahující HHC, mohou vést k hospitalizaci

Miska s HHC bonbony Adrienne Saldivar / Shutterstock.com

Když se podíváte na nabídku dětských pochoutek ve večerkách, možná by vás ani ve snu nenapadlo, že mezi nimi mohou být i takové, které představují riziko pro zdraví vašich dětí. Na první pohled nevinně vypadající gumoví medvídci nebo čokoládové sušenky mohou obsahovat látky, jako je HHC, tedy hexahydrocannabinol, což je legální psychoaktivní látka dostupná od 18 let, jejíž požití může mít pro dětský organismus vážné následky.

Přečtěte si také

Další obchod bez prodavačů je tady! Průměrný nákup trvá asi minutu a vstup je až od 18 let

Děti jsou v ohrožení: Drogu připomínající bonbóny si koupí i v automatu

Výrobky s příměsí omamných látek, včetně HHC nebo kratomu, jsou snadno dostupné ve večerkách, ve vybraných obchodech na čerpacích stanicích nebo v automatech. Ačkoli jsou tyto látky legální, jejich vliv na dětský organismus může být značný, zejména pokud je přijato větší množství, než je doporučené.

Existuje riziko, že produkty obsahující HHC, jako jsou gumoví medvídci, mohou být dětmi snadno zaměněny za běžné sladkosti a nevědomky konzumovány bez vědomí rodičů. Byly dokonce zaznamenány případy, kdy děti musely být po požití těchto výrobků hospitalizovány na jednotce intenzivní péče.

Na omezení prodeje chybí legislativa

Ministerstvo zdravotnictví se již snažilo zařadit HHC i kratom na seznam zakázaných látek, avšak bez úspěchu. Návrh zákona o regulaci těchto a dalších nových látek již prošel prvním čtením ve Sněmovně, avšak není jasné, kdy bude pokračovat v legislativním procesu.

„Trošku se tam hádáme, kdo bude vydávat ta povolení a podobně. Teď se obstruuje, tak se čeká na to, aby se Sněmovna hlavně rozběhla,“ poznamenal protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil pro TN.cz. Novela má umožnit užívání HHC jen dospělým. Prodávat se bude jen ve specializovaných obchodech a regulovat se má i na internetu.

Ruka držící marihuanu Creativan / Shutterstock.com

Rozdíl mezi HHC a THC

THC i HHC se vyskytují v marihuaně a rozdíl v nich popsal adiktolog Tomáš Jandáč z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru pro Seznam Zprávy následovně: „THC i HHC se vyskytují v marihuaně, ale THC je déle sledovaná látka a je tam ve vyšším množství. HHC, které je k dispozici na českém trhu, je polosyntetický kanabinoid, který se získává z CBD. Obecně vzato, má podobné psychoaktivní účinky jako THC. Pacienti někdy mluví o tom, že ta psychoaktivní složka je v nižší intenzitě, ale pokud vezmeme v potaz, že je to volně dostupné, má to docela velkou sílu. A současně taky uživatelé mluví o tom, že je to více postihuje na kognitivních funkcích, že třeba rychleji ztrácí krátkodobou paměť, že se hůř učí a podobně.“

Jak poznat, že dítě požilo HHC?

Ztráta vědomí, pocity úzkosti, poruchy s příjmem potravy, závratě či projevy paranoie. To jsou symptomy, s nimiž se setkávají děti, které byly přijaty do karlovarské nemocnice po konzumaci HHC. „Potvrzuji, že aktuálně evidujeme pět případů hospitalizace dětských pacientů, které souvisí s požitím gumových medvídků obsahujících látku HHC,“ popsala Markéta Singerová, mluvčí karlovarské nemocnice.

„V případech, kdy došlo k podezření na otravu neidentifikovanou látkou, trvala porucha vědomí od 24 do 48 hodin. Důkladným doplněním anamnézy jsme zjistili, že příčinou byla konzumace dvou bonbónů s obsahem HHC,“ vysvětlil Zdeněk Vaněk, primář dětského oddělení.

Dítě drží v dlani gumové bonbony NaNahara Sung / Shutterstock.com

Co dělat, když dítě sní cukrovinku s HHC?

V případě podezření na konzumaci produktu obsahujícího HHC nebo jiné potenciálně nebezpečné látky je důležité okamžitě kontaktovat lékaře nebo toxikologické centrum.

Jak dlouho působí HHC cukrovinky?

Účinky HHC v gumových cukrovinkách mohou záviset na mnoha faktorech, včetně dávky HHC, metabolismu uživatele, tolerance k kanabinoidům a způsobu konzumace. Obecně se však uvádí, že účinky HHC mohou nastoupit po 30 minutách až 2 hodinách od požití a mohou trvat několik hodin, obvykle 4 až 8 hodin, ale v některých případech mohou být účinky cítit i déle.

Rodiče mají za děti zodpovědnost

Je klíčové, aby rodiče pečlivě sledovali, co jejich děti konzumují, a zvláště dbali na etikety a složení produktů. Výrobky obsahující HHC by měly být uchovávány mimo dosah dětí. Rodičům se doporučuje vést s dětmi otevřený dialog o rizicích spojených s konzumací neznámých látek a učit je rozlišovat mezi bezpečnými a nebezpečnými produkty.

Je důležité upozornit, že i produkty, které na první pohled vypadají neškodně, mohou skrývat látky škodlivé pro děti, a je tedy důležité, aby byly děti na pozoru i u cukrovinek, které jim nabízejí jiní lidé.