Vejce v obchodech zase zdražují

Plata a kartony vajec Lisa Top / Shutterstock.com

Akční ceny za vejce jsou nižší než minulý rok, ale vyšší než na konci roku 2023, kdy obchodní řetězce lákaly zákazníky na vejce již od 2,50 Kč. Tato situace je o to zvláštnější, že od nového roku platí na potraviny včetně vajec nová, o tři procenta nižší sazba DPH. Na vině jsou nejspíš předvánoční slevy a sezónní vlivy.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Jak se meziročně změnila cena vajec?

Podle našich dat činila cena za jedno vejce ke konci roku přibližně 2,50 Kč. Například Penny Market prodával 20 ks vajec za 54,90 Kč, přitom na začátku tohoto roku byla k dispozici za 58,34 Kč. Vejce velikosti S zdražila i v Tescu, kde bylo 30 kusů ještě koncem roku k mání za 68,90 Kč, ale začátkem roku 2024 zdražila na 77,81 Kč.

„Nižší spotřebitelské ceny v prosinci byly zřejmě obchodní politikou řetězců, kdy byla vejce prodávána většinou v promo nabídkách za ceny dokonce nižší než pravé ceny zemědělských výrobců,“ uvedla v rozhovoru pro Novinky.cz předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Míchaná vajíčka se salátkem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Míchaná vajíčka se salátkem

Míchaná vajíčka se salátkem mohou být servírována na snídani, svačinu, ale i jako rychlá večeře. Vejce obsahují zdravé tuky a jsou zdrojem bílkovin. Díky salátku si dopřejete něco zeleného a olivový olej vám dodá zdravé tuky.

Míchaná vajíčka se salátkem

Billa zdražila vejce z podestýlky M 10 ks z 32,90 koruny na 33,98 koruny. Pozadu nezůstaly ani řetězce Albert a Lidl. První z nich zdražil stejný typ vajec v balení po 10 ks o dvě koruny z 29,90 Kč na 31,90 Kč. Lidl letos, počítaje ke 14. 1., zatím neměl žádnou akci na vejce.

Člověk si v obchodě prohlíží plato vajec goffkein.pro / Shutterstock.com

Potraviny ve skutečnosti nezlevnily

Na začátku ledna 2024 se akce na vejce objevují v letácích hojně, nejlevnější akční cena za jedno vejce je zatím okolo tří korun. Oproti stejnému období loni je to však zhruba o dvě koruny méně, přitom před rokem byly akční ceny až o pět korun nižší.

„Můj názor je, že začíná stoupat cena vajec na volném evropském trhu a řetězce nemohou vejce za nízké ceny dovézt ze zahraničí. Důvodem může být zhoršená nákazová situace v Evropě a tím nedostatek nosnic, potažmo konzumních vajec v Evropě,“ pověděla ve výše zmíněném rozhovoru Dlouhá. Je také potřeba si uvědomit, že v zimních měsících se snůška vajec od nosnic snižuje.

Slepice v klecích endless design / Shutterstock.com

Blíží se konec klecových chovů

Před Vánoci se v nabídkách obchodních řetězců hojně objevovala i tolik diskutovaná vejce z klecových chovů. Důvodem je zřejmě postupné vyřazování z nabídky, jelikož od příštího roku je řetězce přestanou prodávat úplně, aby tak zvýšily tlak na plánovaný zákaz, jenž má v tuzemsku začít platit v roce 2027.

Počínaje novým rokem očekávala společnost snížení cen vlivem změn v sazbě DPH. Od 1. 1. 2024 máme totiž pouze dvě sazby, základní 21% a sníženou 12% sazbu, do níž nově spadá množství základních potravin včetně vajec. Na jejich cenách je však vidět, že potraviny vlastně nezlevnily. Přestože Česká národní banka slibuje v příštích měsících opadnutí inflace, vlivem přeceňování, změn v sazbách a cen energií si na ustálení cen ještě budeme muset počkat.

Zdroje: Kupi.cz, Novinky.cz, iRozhlas.cz, asz.cz