Prestižní ocenění Top Employer 2024 zná vítěze. Zabodovaly Kaufland i Lidl

Muž ve formálním oblečená se raduje, mrakodrapy v pozadí Viewvie / Shutterstock.com

Kaufland se stal již pošesté zaměstnavatelem roku. Ocenění obchodnímu řetězci přiřkl nezávislý mezinárodní Institut Top Employer, který dlouhodobě oceňuje zaměstnavatele podle přístupu k personálním otázkám, pracovních podmínek a celkového vystupování. Mezi oceněnými je i Lidl nebo Amazon.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Kaufland opět zaměstnavatelem roku

Cenu Top Employer 2024, kterou každoročně uděluje nezávislý Institut Top Employer, v Česku i v dalších státech Evropy získal již pošesté v řadě obchodní řetězec Kaufland. Hodnotily se pracovní podmínky, personální politika, interní komunikace, vystupování zaměstnavatele na trhu a další faktory.

„Upřímně nás těší, že jsme i tento rok dokázali, jak nám záleží na našich zaměstnancích a obhájili jsme znovu titul nejlepšího zaměstnavatele. Naším dlouhodobým cílem je být jedním z nejatraktivnějších zaměstnavatelů a neustále optimalizovat pracovní prostředí i možnosti rozvoje a ocenění našich zaměstnanců. Jen díky zaměstnancům můžeme našim zákazníkům každý den nabízet příjemný zážitek z nakupování,“ uvedla Viera Uríková, vedoucí oblasti Recruiting & Employer Branding.

Tip: Kaufland pokračuje ve snižování cen. Po potravinách oznámil trvalé zlevnění více než 400 kosmetických výrobků.

Obchod Kaufland Elzbieta Krzysztof / Shutterstock.com

Podle jakých kritérií se rozhoduje o vítězi?

Mezi kritéria, která odborní komisaři každoročně hodnotí, patří například schopnost plánování, nábor a adaptace nových zaměstnanců, školení a rozvoj, talent management, řízení kariéry, benefity a firemní kultura celkově. Kaufland se mohl pochlubit benefity, jako jsou Cafeterie, dvoudenní dovolená navíc pro vybrané zaměstnance, nadstandardní příplatky za noční, Multisport karta, ocenění při jubileích a vánoční balíček.

Vedle Kauflandu se v žebříčku čítajícím 23 společností umístil i řetězec Lidl, který ocenění získal již v minulém roce, dále devět výrobních společností, čtyři logistické, čtyři zdravotnické, tři maloobchodní, dvě zaměřené a bankovnictví a jeden výrobce tabáku, který je zároveň celkovým vítězem za ČR.

Tip: Lidl se připojil k výzvě VEGANUARY. Po celý leden tam seženete veganské produkty ve slevě.

Kdo obsadil první místo?

Pokud jde o celkové pořadí v tomto žebříčku, na prvním místě se umístila společnost JTI, Japan Tobacco International. Pořadí dalších oceněných společnost nezveřejňuje. A jaká kritéria musí firmy splňovat? Každý nominovaný musí získat vysoký počet bodů v šesti různých oblastech péče o zaměstnance, které čítají dvacet různých podtémat, jako jsou způsob oceňování a benefity, strategie rozvoje zaměstnanců, rovnost a férové zacházení.

„Bouřlivý vývoj posledních několika let znamenal pro mnoho organizací, včetně té naší, nutnost přehodnotit svoje postoje k proměňující se podobě toho, jak lidé pracují. Přesto o všech společnostech certifikovaných jako Nejlepší zaměstnavatelé platí, že každý rok překračují dřívější očekávání a udržují si excelentní praxi v péči o své zaměstnance,“ uvedl v rozhovoru pro HR magazín David Plink, ředitel Top Employer Institute.

Usmívající se zaměstnanci obchodu doplňují zboží Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Vítěz sází na home office

Získání ocenění od Top Employer Institute se stává náročnějším každým rokem, přičemž rostoucí konkurence vyžaduje neustálé zlepšování. „Jsme tabáková firma a uvědomujeme si, že musíme našim zaměstnancům poskytovat ty nejlepší podmínky na pracovním trhu,” řekla ředitelka společnosti JTI, Yelena Yugova.

„Už několik let proto u nás například platí pravidla 50 % času home office, 50 % času v kanceláři, vloni jsme podobný režim otevřeli i pro obchodní zástupce, u nichž počítáme s tím, že se jeden v týdnu budou svým klientům a taky papírování věnovat na home office. A ono to funguje – JTI je jedinou tabákovou firmou v Česku, jejíž podíl na trhu setrvale roste,” dodala.

Zdroje: tiskové zprávy jednotlivých řetězců