Vyměňte tekutý chmel za sušený! Pomůže vám s nespavostí, trávením i menopauzou

Šištice chmelu v dlaních Fedorovacz / Shutterstock.com

Držíte suchý začátek roku? Chmele se ani tak nemusíte vzdávat. Jen je potřeba sáhnout po jeho suché formě. Šištice chmelu otáčivého mají spoustu zdraví příznivých účinků a pomohou vám se stresem, usínáním, nemocemi i příznaky menopauzy. Poznejte blíže tuto opomíjenou léčivou bylinu. Jak nám dokáže chmel pomáhat a jak se dá užívat?

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Proč užívat chmel?

Šištice chmelu otáčivého (Humulus lupulus), určené na výrobu piva, se obvykle sbírají ke konci léta, kdy v nich vrcholí produkce hořkých esenciálních olejů neboli hořčin (humulonu, lupulonu, lupulinu).

Právě ty ale mají i mnohé pozitivní účinky na naše fyzické i duševní zdraví, stejně tak na krásu. Chmel je oblíbenou ingrediencí mnoha „pivních“ kosmetických přípravků. Od vlasových šamponů, tonik a sér přes krémy až po mýdla.

Stejně tak se ho vyplatí poznat pro jeho léčivé schopnosti. Při jeho vnitřním užívání se hovoří o mnoha blahodárných účincích, mezi které patří zejména sedativní, antioxidační, uklidňující a dezinfekční, uvádí zdravotní a medicínský server WebMD.com.

Muž v posteli pije nápoj z hrnku a usmívá se ViDI Studio / Shutterstock.com

Léčivé benefity chmelu

  • Díky flavonoidům má antioxidační účinky, bojuje s volnými radikály a napomáhá regeneraci buněk,
  • má antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky,
  • podporuje trávení, vylučování žaludečních šťáv, stimuluje produkci žluči,
  • zmírňuje nepříjemné projevy menopauzy (výkyvy nálad, bolesti hlavy, návaly horka),
  • funguje jako prevence proti zubnímu kazu, dezinfikuje dutinu ústní,
  • uklidňuje, přispívá ke klidnému spánku a lepšímu usínání,
  • pomáhá potlačovat úzkosti a stres.

Pro své protizánětlivé, antimikrobiální a zklidňující účinky je chmel populární i v péči o pleť. Navíc nepatří mezi alergeny, proto je vhodný i pro velmi citlivou a podrážděnou kůži. To platí i pro pokožku hlavy. Do šamponů a tonik se přidává jako stimulant růstu vlasů, zároveň přispívá k jejich vyhlazení a zjemnění.

Co z chmelu připravit?

Nejčastěji je k dostání v podobě celých sušených šištic, případně drcený nebo mletý. V takovém případě je určen zejména pro přípravu nápojů a výluhů.

  • Čaj: 1 až 2 lžičky sušeného chmelu zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Čaj lze pít i před spaním na podporu usínání. Doporučené dávkování je 1 až 2 šálky denně. Pro zvýšení uklidňujících účinků lze chmel v čaji kombinovat například s heřmánkem, kozlíkem lékařským či mučenkou, radí web MedicineNet.com.

Tip: Na nespavost pomáhají i tyto potraviny.

Čaj z chmelových šištic FotoHelin / Shutterstock.com
  • Mléko: obdobně zkuste před usnutím nechat vylouhovat půl lžičky sušeného chmelu v hrnku horkého mléka, pro dochucení a více zdraví prospěšných látek lze přidat kurkumu, skořici nebo med.
  • Ústní / pleťová voda: silný výluh nechte vystydnout a používejte jako kloktadlo či ústní vodu k ošetření a vyčištění dutiny ústní, případně jako tonikum či přírodní pleťovou vodu.

Extrakt z chmelu se také prodává ve formě kapek, tinktur a kapslí. U těchto přípravků se řiďte doporučeným užíváním a dávkováním uvedeným v popisu produktů nebo na jejich balení. Užívání chmele otáčivého se nicméně v žádné formě nedoporučuje dětem a těhotným či kojícím ženám.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov